Теми статей
Обрати теми

Які ставки земельного податку застосовувати?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Які ставки земельного податку застосовувати?

 

Чи може платник земельного податку — юридична особа сплачувати земельний податок за ставками, встановленими для населених пунктів, у яких не проведена нормативна грошова оцінка земель, якщо у населеному пункті грошову оцінку проведено, але довідки, яка б підтвердила розмір грошової оцінки, немає?

 

Нагадаємо, що у

ПКУ встановлено ставки земельного податку залежно від категорії земельної ділянки, цільового призначення, місця її розташування (у межах чи за межами населеного пункту), а також від того, чи проведено нормативну грошову оцінку землі.

Так, якщо нормативна грошова оцінка земель проведена, то потрібно застосовувати ставку земельного податку, встановлену у

ст. 274 ПКУ (1 % нормативної грошової оцінки земельної ділянки), а якщо ні, — то застосовуються ставки, встановлені у ст. 275 ПКУ.

Як правило, сума земельного податку, розрахована за ставками, встановленими

ст. 275 ПКУ, є більшою ніж сума податку, розрахована за ставкою, встановленою ст. 274 ПКУ. Тому більшість платників зацікавлені у тому, щоб отримати довідку про нормативну грошову оцінку земельної ділянки та правильно розрахувати земельний податок.

У випадку коли нормативна грошова оцінка землі у населеному пункті проведена, але довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки конкретної земельної ділянки у суб’єкта господарювання немає, то він повинен застосовувати ставку, встановлену у

ст. 274 ПКУ, але з «технічних» причин не зможе цього зробити. Справа у тому, що у п. 286.2 ПКУ передбачено, що при поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

На наш погляд, в цьому випадку суб’єкт господарювання може застосувати ставки податку, які передбачені у

ст. 275 ПКУ, але говорити, що платник правильно визначив суму податку, у такому випадку не можна. Хоча податківці, виявивши таке порушення (завищення податкового зобов’язання), скоріше за все, не будуть зменшувати суму земельного податку.

Враховуючи вищесказане, радимо отримати довідку про нормативну грошову оцінку земельної ділянки у відповідному державному органі

1 і у подальшому правильно визначати суму земельного податку.

1 Їх видають органи Державного агентства земельних ресурсів.

 

Сергій Децюра

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі