Теми статей
Обрати теми

Асфальт навколо нової будівлі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Асфальт навколо нової будівлі

 

До якої групи основних засобів потрібно віднести асфальтове покриття навколо новозбудованої будівлі?

 

Асфальтове покриття навколо новозбудованої будівлі самостійним об'єктом назвати важко. Наведемо наші аргументи.

У

Державному класифікаторі України «Класифікація основних фондів» ДК 013-97, затвердженому наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології та сертифікації від 19.08.97 р. № 507, та листі Мінфіну від 06.10.2006 р. № 31-34000-30-25/20896 зазначається, що асфальтове покриття слід відносити до складу будівель і споруд. Щоправда, у цих документах ішлося про бухгалтерський облік.

Крім того, документ, в якому йдеться про асфальтобетонне покриття, — це

Методичні рекомендації щодо визначення нерухомого майна, що знаходиться на земельних ділянках, право власності на які підлягає державній реєстрації, затверджені наказом Мін’юсту від 14.04.2009 р. № 660/5 (далі — Методрекомендації). Це вже юридичне обґрунтування. Наведемо цитату з цього документа:

 


Методрекомендації

<...>

2.2. Асфальтобетонне покриття

В законодавчих актах

відсутнє визначення асфальтобетонного покриття, міститься воно лише в Інструкції із складання звітності за формою № 1-ДГ «Звіт про наявність автомобільних доріг загального користування та їх благоустрій», затвердженій наказом Державної служби автомобільних доріг від 19 липня 2006 року № 284 (зареєстрованим в Міністерстві юстиції 3 серпня 2006 року за № 930/12804) (далі — Інструкція).

Так, Інструкція розглядає асфальтобетонне покриття як одне із

типів дорожнього покриття. А саме: асфальтобетонне покриття — це удосконалене покриття капітального типу, яке збудовано з ущільнених асфальтобетонних сумішей (гарячих, теплих) (розділ 4 Інструкції).

Слід зазначити, що аналіз нормативно-правових актів різної юридичної сили свідчить, що асфальтобетонне покриття використовується як

складова об'єктів, які мають різне функціональне призначення, зокрема як складова дорожнього покриття, тротуару тощо. Так, за Законом України «Про автомобільні дороги» дорожнє покриття — це укріплені верхні шари дороги, що сприймають навантаження від транспортних засобів (стаття 1).

Тобто асфальтобетонне покриття — це верхній шар землі з твердим покриттям, яке впливає на довговічність, зокрема, дороги.

Отже, виходячи з юридичної природи асфальтобетонного покриття та виходячи з ознак нерухомого майна

воно не є нерухомим майном.

<...>


 

Як бачимо, Мін'юст у

п. 2.2 Методрекомендацій зауважив, що самостійним об'єктом нерухомості асфальтобетонне покриття не є. Як на основний аргумент Мін'юст указує на застосування асфальтового покриття тільки як складової частини різних об'єктів, а також про відсутність у нього основних ознак нерухомого майна згідно з Цивільним кодексом України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Таким чином, асфальтове покриття може розглядатися лише як

належність до головної речі. Головною річчю в нашому випадку є будівля .

Сьогодні бухгалтерський та податковий облік у частині основних засобів зближено. Тому вартість асфальтового покриття в цій ситуації (у податковому та бухгалтерському обліку) збільшує балансову вартість новозбудованої будівлі та амортизується у складі групи 3 основних засобів1 (підгрупа «будівлі» з мінімально допустимим строком корисного використання

20 років).

1 Мається на увазі класифікація основних засобів, наведена в п. 145.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.№ 2755-VI.

Водночас ми вважаємо, що асфальтовий майданчик, який виконує

власні функції (наприклад, використовується як автостоянка), можна обліковувати як окремий об'єкт основних засобів у складі групи 3 (підгрупа «споруди» з мінімально допустимим строком корисного використання 15 років).

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі