Теми статей
Обрати теми

Щодо дозвільних документів при реконструкції об'єктів

Редакція ББ
Лист від 07.06.2011 р. № 40-16-385

Щодо дозвільних документів при реконструкції об’єктів

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 07.06.2011 р. № 40-16-385

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція України розглянула лист <...> щодо надання роз'яснення з питань отримання дозвільних документів на будівництво та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів та повідомляє.

Відповідно до

статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон) замовник має право виконувати будівельні роботи після:

1) направлення замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт Державній архітектурно-будівельній інспекції або її територіальному органу (далі — інспекція державного архітектурно-будівельного контролю) за місцезнаходженням об'єкта будівництва — щодо об'єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно з переліком об'єктів будівництва, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

2) реєстрації відповідною інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання будівельних робіт — щодо об'єктів будівництва, що належать до I — III категорій складності;

3) видачі замовнику відповідною інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт — щодо об'єктів будівництва, що належать до IV і V категорій складності.

Згідно із

статтями 35 — 37 Закону та постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» підготовчі роботи з винесення інженерних мереж та видалення зелених насаджень чи будівельні роботи можуть виконуватися замовником за наявності зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт чи дозволу на виконання будівельних робіт.

Відповідно до

статті 39 Закону та постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів» прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, що належать до I — III категорій складності, та об'єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, проводиться шляхом реєстрації відповідною інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю на безоплатній основі поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Прийняття в експлуатацію

закінчених будівництвом об'єктів, що належать до IV і V категорій складності, здійснюється на підставі акта готовності об'єкта до експлуатації шляхом видачі інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю сертифіката у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 466 будівельні роботи — це роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Враховуючи зазначене,

при здійсненні реконструкції вже існуючих об'єктів необхідно керуватися зазначеними законодавчими актами.

 

Голова О. Рибак

 

КОМЕНТАР

 

У листі, що коментується, Державна архітектурно-будівельна інспекція України логічно підводить під те, що при здійсненні реконструкції об’єктів будівництва необхідно керуватися нормами, передбаченими у

Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038, постановах КМУ «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466 та «Про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів»від 13.04.2011 р. № 461.

При цьому в основу такої думки ставиться визначення, що дається

постановою КМУ № 466, а саме:

будівельні роботи

— роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

У той же час Мінрегіонбуд у своєму

листі «Щодо надання роз'яснень з визначення термінів: «реконструкція», «капітальний ремонт», «перепланування» від 04.03.2011 р. № 22-23/185/0/7-11 нагадало, що додатком Б до ДБН А.2.2-3-2004 «Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва» визначено:

реконструкція

— це перебудова існуючих (в яких наявні конструктивні схеми з несучими і огороджувальними конструкціями та фундаментами) об’єктів виробничого та цивільного призначення, пов’язана з удосконаленням виробництва, підвищенням його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виробляється, поліпшенням умов експлуатації та проживання, якості послуг, зміною основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність, функціональне призначення, геометричні розміри).

Отже,

якщо реконструюється об'єкт будівництва, щоб визначитися, який дозвільний документ необхідно отримати для виконання будівельних робіт, перш за все потрібно буде визначитися до якої «категорії» він належить.

Тобто, якщо «основний» об'єкт належить до I — III категорій складності, то щоб розпочати будівельні роботи з його реконструкції, необхідно буде зареєструвати декларацію про початок виконання будівельних робіт

(ст. 34 Закону № 3038, п. 2 Порядку виконання будівельних робіт, затвердженого постановою КМУ № 466).

Таких же «правил» необхідно дотримуватися і при прийнятті в експлуатацію реконструйованих об'єктів, зокрема, прийняття в експлуатацію має здійснюватися шляхом реєстрації відповідною інспекцією державно-архітектурного контролю поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації

(ст. 34 Закону № 3038, п. 2 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою № 461).

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі