Теми статей
Обрати теми

Медогляд водіїв: як організувати?

Редакція ББ
Стаття

Медогляд водіїв: як організувати?

Ірина Басова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Ганна Яковлєва, консультант

 

Згідно з чинним законодавством усі водії транспортних засобів підлягають обов’язковим медичним оглядам. Порядок їх організації, способи та час їх проведення, оформлення результатів розглянемо в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Конституція

— Конституція України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон про дорожній рух

— Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII.

Закон № 2681

— Закон України «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України» від 13.03.2001 р. № 2681-III.

Положення № 124/345

— Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства внутрішніх справ України від 05.06.2000 р. № 124/345.

Перелік № 299

— Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 24.12.99 р. № 299.

Перелік № 559

— Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. № 559.

Постанова № 1238

— постанова Кабінету Міністрів України «Про обов'язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення» від 06.11.97 р. № 1238.

Наказ № 339

— наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про вдосконалення системи профілактичних протиалкогольних та протинаркотичних заходів та обов'язкових профілактичних наркологічних оглядів» від 28.11.97 р. № 339.

Постанова № 1465

— постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих» від 27.09.2000 р. № 1465.

Наказ № 12

— наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Інструкції про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів» від 17.01.2002 р. № 12.

Наказ № 397

— наказ Державної митної служби «Про затвердження Порядку пропуску на територію Держмитслужби України та до її адміністративних будинків» від 23.04.2010 р. № 397.

Наказ № 2092

— наказ Міністерства юстиції та Фонду державного майна «Про затвердження Методики товарознавчої експертизи та оцінки дорожніх транспортних засобів» від 24.11.2003 р. № 142/5/2092.

 

Чи необхідний медогляд?

Дуже часто будівельні підприємства стикаються з проблемою організації та проведення щоденних медичних оглядів водіїв. Мабуть, актуальнішою ця тема є лише для підприємств, які працюють у сфері автоперевезень. І якщо для перевізників це питання поточне, то будівельної діяльності медичні огляди прямо не стосуються. Однак за наявності у штаті водіїв (чи то водій директора, чи водій автокрана) проводити їх потрібно і будівельним підприємствам у тому числі. Більше того, проводити потрібно й

поточні медогляди (передрейсові та післярейсові) та періодичні. Відразу зауважимо, що винаходити тут нічого не потрібно. Основні моменти проведення медичного огляду водіїв затверджено Положенням № 124/345.

Для чого ж підприємству потрібно контролювати здоров'я штатного водія? Може, залишити це питання «на його совісті»? Сів за кермо — отже, здоровий? Але

Конституція приписує охороняти працю найманих працівників, у тому числі і шляхом створення безпечних умов праці. У нашому випадку запорука безпеки праці водія — це його добре самопочуття. Власне, медичний огляд водіїв проводиться саме з метою визначення здатності до безпечного керування транспортними засобами.

Говорячи про медогляд водіїв, можна подумати, що йдеться лише про водіїв автомобілів (легкових та вантажних), але насправді медогляд зобов'язані проходити

водії транспортних засобів! Зауважте, що згідно із Законом № 2681 (а також іншими нормативними документами, наприклад наказом № 397, наказом № 2092 тощо, які повністю повторюють визначення з цього Закону) транспортний засіб — пристрій, призначений для перевезення людей та (або) вантажу, а також установленого на ньому спеціального обладнання або механізмів. Як бачимо, до категорії транспортних засобів уключається так звана «спецтехніка», тобто саме ті «пристосування, призначені для перевезення... установленого на них спеціального обладнання або механізмів». Погодьтеся, екскаватор чи автобетонозмішувач (бетоновоз) не можна віднести не те що до легкових, а й навіть до вантажних автомобілів. Звідси найважливіший висновок для будівельного підприємства — медогляд для водіїв транспортного засобу зобов'язані пройти всі водії: водій легкового автомобіля, водій вантажного автомобіля, водій автокрана, екскаваторник, тракторист тощо.

У своєму

листі № 6140 від 17.05.2010 р. Держкомпідприємництва підкреслює, що відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону про дорожній рух посадові особи, які відповідають за експлуатацію і технічний стан транспортних засобів, зобов'язані, зокрема:

— забезпечувати відбір, підвищення кваліфікації та професійного рівня водіїв,

здійснювати контроль за станом їх здоров'я і дотриманням режиму праці та відпочинку;

не допускати до керування транспортними засобами осіб, які не мають права на керування транспортним засобом відповідної категорії, не пройшли в установлений строк медичний огляд, перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу і швидкість реакції.

Саме ці обов'язки посадових осіб і виконуються шляхом проведення

медичних оглядів.

 

Види медоглядів

Згідно з

п. 1.1 Положення № 124/345 медичні огляди бувають: попередні, періодичні, щозмінні передрейсовий та післярейсовий огляди, а також позачергові огляди, спричинені будь-якою необхідністю.

Попередньому

медичному огляду підлягають кандидати у водії транспортних засобів для отримання права на керування транспортним засобом відповідної категорії. Періодичному медичному огляду підлягають водії транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом відповідної категорії чи отримання права на керування транспортним засобом іншої категорії. До таких оглядів будівельне підприємство як роботодавець не причетне, оскільки їх проводять установи охорони здоров'я ще до отримання посвідчення водія. За необхідності за направленням власника або посадової особи, яка відповідає за експлуатацію транспортних засобів підприємства, на підставі медичних даних про постійне погіршення здоров'я водія, що перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом, можуть проводитися позачергові медичні огляди.

Попередній, періодичний та позачерговий медичні огляди

проводяться медичною комісією, що створюється в установі охорони здоров'я. До складу такої комісії входять: лікар-терапевт (голова комісії), лікар-невропатолог, лікар-отоларинголог, лікар-офтальмолог, лікар-хірург. Після проведення одного з цих видів медичних оглядів видається Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом, ф. № 083/о (облікова). Тому при направленні працівника на періодичний або позачерговий медичний огляд особі, відповідальній за експлуатацію транспортних засобів на підприємстві (як правило, це головний механік), необхідно перевірити наявність цієї довідки у працівника та діагноз.

До компетенції будівельного підприємства як суб'єкта господарювання і роботодавця входить лише проведення

щозмінних медичних оглядів. Згідно з п. 1.4 Положення № 124/345 щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств та організацій усіх форм власності. Такі медичні огляди водіїв проводяться лікарями або середніми медичними працівниками, які здійснюють медичний контроль обслуговування водіїв підприємств, установ, організацій. Право проводити зазначені медичні огляди медичні працівники отримують після періодичного (один раз на три роки) навчання методів їх проведення в Державному підприємстві «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» Міністерства охорони здоров'я України або його філіях. Важливо, що для проведення щозмінних медичних оглядів медичному працівнику не потрібна ліцензія на медичну практику!

Таким чином, для штатних водіїв будівельного підприємства необхідно проводити лише щозмінний передрейсовий та післярейсовий медогляд

. Останні види медоглядів (попередній, періодичний та позачерговий) проводяться установами охорони здоров'я, а підприємство може направляти своїх працівників для проходження медогляду за необхідності або за наявності підстав, установлених нормативними документами.

 

Як організувати щозмінний медогляд

Як же підприємству організувати проведення щозмінних медичних оглядів для всіх водіїв?

Способів

для залучення медичного працівника, який має відповідний сертифікат, декілька:

1) передбачити у штатному розписі відповідну посаду

— цей спосіб доцільний тоді, коли водії здійснюють виїзди та повернення до гаража протягом усього дня, тобто час проведення медогляду передбачити неможливо і необхідна постійна присутність медпрацівника;

2) залучити позаштатного медпрацівника за договором

— цей спосіб підходить для будівельних підприємств із чітким графіком виїзду з гаража, у договорі має бути чітко застережено час, коли медпрацівник зобов'язаний виконувати свої обов'язки (наприклад з 6.00 до 8.00 і з 16.00 до 18.00);

3) укласти договір з установою охорони здоров'я

, хоча б один із працівників якої має право проводити щозмінні медогляди водіїв (таке право передбачено частиною другою ст. 46 Закону про дорожній рух за наявності у штаті менше ста водіїв) — цей спосіб зручний для підприємств, що знаходяться поблизу від поліклінік та бажають гарантовано стежити за здоров'ям водіїв, оскільки водії пройдуть щозмінний медогляд незалежно від присутності медпрацівника, закріпленого за підприємством. Одним з істотних недоліків перших двох способів є «людський фактор» — захворіла медсестра, виникли інші обставини — і проводити щозмінний медогляд зобов'язаний головний механік, а в нього богато інших турбот, особливо вранці, загалом, поточний форс-мажор. Третій спосіб практично повністю виключає такого роду збої, але, відповідно, дорожчий. У будь-якому разі — вибір за підприємством.

Зрозуміло, що передрейсовий медичний огляд проводиться для водіїв транспортних засобів підприємств перед їх виїздом на зміну, а от післярейсовому огляду підлягають водії в разі виявлення ознак хвороби протягом зміни. При проведенні щозмінного передрейсового та післярейсового медичного огляду

медпрацівник:

збирає анамнез (простіше кажучи, опитує водія з приводу скарг на самопочуття);

визначає частоту пульсу;

вимірює артеріальний тиск;

проводить пробу на алкоголь у повітрі, що видихається.

За потреби медичний працівник може запропонувати водію виміряти температуру тіла.

Результат

проведеного щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів фіксується в Журналі щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв за ф. № 137-2/о, затвердженою наказом № 124/345 . Після цього в подорожньому листі ставиться штамп із висновком про придатність до керування транспортним засобом. Такий штамп видається медичному працівнику в Державному підприємстві «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» Міністерства охорони здоров'я України або його філіях після проходження навчання методів проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів.

У разі виявлення ознак тимчасової непрацездатності (патологічне підвищення частоти пульсу, артеріального тиску вище вікових норм, виявлення алкоголю в повітрі, що видихається, та інших ознак алкогольного сп'яніння або сп'яніння іншого походження, наявність скарг на симптоми хвороби, що перешкоджають керуванню транспортом)

водій не допускається до виконання професійних обов'язків. При виявленні ознак захворювання або недоліків, уключених до Переліку № 299, власник або посадова особа, яка відповідає за експлуатацію транспортних засобів підприємства, направляє водія на позачерговий медичний огляд до установи охорони здоров'я.

Зауважимо, що перелік захворювань та їх ознак відрізняється для водіїв різних категорій. Так, із гіпертонією I ступеня керувати легковим автомобілем можна, а допуск до керування вантажним автомобілем дозволяється в індивідуальному порядку.

Крім зазначених вище видів медоглядів, водії, які керують транспортними засобами, зобов'язані проходити:

— первинні та періодичні (1 раз на 2 роки)

наркологічні огляди (відповідно до постанови № 1238 та наказу № 339);

— первинні та періодичні (1 раз на 2 роки)

психіатричні огляди (згідно з постановою № 1465 та наказом № 12).

 

Відповідальність

І наостанок декілька слів про найважливіше: про відповідальність роботодавця за випуск на лінію транспортних засобів без позначок у подорожньому листі про проходження щозмінного медичного огляду.

Так, згідно зі

ст. 128 КпАП таке порушення тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, громадян — суб'єктів господарської діяльності від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 680 до 850 грн.), а за повторне протягом року вчинення такого самого порушення — штраф від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1360 грн.).

Що стосується водія, то згідно зі ст. 1331 КУпАП перевезення пасажирів чи вантажів водієм, який не пройшов щозмінного передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів, або перевезення без проведення передрейсового контролю технічного стану транспортних засобів тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 680 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі