Теми статей
Обрати теми

«Дивідендний» аванс з податку на прибуток

Редакція ББ
Відповідь на запитання

«Дивідендний» аванс з податку на прибуток

 

Підприємство-єдиноподатник збирається виплачувати дивіденди. Чи повинне воно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток?

 

Спочатку відповімо:

не завжди. А тепер поговоримо, коли та як юридична особа — єдиноподатник повинен сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток, а коли не повинен. І як це може бути пов'язане з будівельним процесом.

Обов'язок юридичних осіб

— емітентів корпоративних прав (у тому числі й платників єдиного податку) нараховувати і сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток — установлено п.п. 153.3.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК).

Коли потрібно сплатити авансовий внесок з податку на прибуток: до чи одночасно з виплатою дивідендів своїм акціонерам/власникам?

Чи можна зменшити суму нарахованого єдиного податку звітного періоду на суму сплаченого авансового внеску? Не можна.

За якою ставкою розраховується авансовий внесок з податку на прибуток? З 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. — за ставкою

23 %, нарахованою на суму фактично виплачуваних дивідендів.

А коли юридична особа — єдиноподатник

не повинна сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток? Деякі з передбачених у ПК винятків якраз стосуються учасників будівельного процесу. Так, згідно з абз. 1 пп. 153.3.2 і 153.3.5 ПК авансовий внесок з податку на прибуток сплачувати не потрібно (у тому числі у випадку з виплатою дивідендів юридичними особами — платниками єдиного податку), якщо дивіденди виплачуються:

фізичним особам;

— у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих підприємством, за умови, що така виплата жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, незалежно від того, чи було такі акції (частки, паї) належним чином зареєстровано (відображено у змінах до статутних документів);

інститутами спільного інвестування;

— на користь власників корпоративних прав материнської компанії — у цьому випадку авансовий внесок не сплачується за умови, що сума виплачених дивідендів не перевищує суму доходів материнської компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо ж сума дивідендів, виплачених власникам корпоративних прав материнської компанії, перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, то сума перевищення обкладається авансовим внеском у звичайному порядку;

управителем фонду операцій з нерухомістю (далі — ФОН) при виплаті платежів власникам сертифікатів ФОН у результаті розподілу доходу ФОН.

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі