Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

ДПСУ роз'яснила, як визначити дати ПЗ
 та ПК при постачанні за довгостроковим договором,
з оплатою за рахунок бюджетних коштів

У разі постачання/придбання товарів (робіт, послуг) за рахунок бюджетних коштів податкові зобов'язання (далі — ПЗ) з ПДВ виникають за «касовим методом» — згідно з п. 187.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Свої правила існують і для довгострокових договорів (довгострокових у розумінні п. 187.9 ПКУ): згідно з пп. 187.9 і 198.2 ПКУ датою виникнення ПЗ та податкового кредиту виконавця довгострокових договорів (контрактів) та замовника є дата фактичної передачі виконавцем (отримання замовником) результатів робіт за такими договорами.

Як бути, якщо маємо справу з довгостроковими договорами з оплатою за рахунок бюджетних коштів? ДПСУ м. Києва в листі від 27.02.2012 р. № 803/10/06-406 вважає, що пріоритет потрібно віддати правилам, установленим для довгострокових договорів.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

ДПСУ роз’яснила, коли не застосовуються фінансові санкції
 за порушення податкового законодавства

Згідно з п. 6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року.

ДПСУ у листі від 05.04.2012 р. № 9993/7/15-1417 роз’яснила, як застосовувати зазначену норму ПКУ. Так, податківці повідомили, що у разі самостійного виявлення платником податку помилки та внесення змін до податкової звітності (ст. 50 ПКУ) за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року сума штрафу від недоплати платником податку на прибуток не застосовується.

У випадку, коли платник податку подає податкову декларацію з податку на прибуток з порушенням граничних термінів подання податкової звітності (ст. 120 ПКУ), за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року до платників податку на прибуток фінансові санкції не застосовуються.

За неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності до платників податку на прибуток штраф застосовується починаючи за наслідками діяльності першого кварталу 2012 року.

Крім того, у листі зауважено, що у разі порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати (ст. 127 ПКУ) за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року з урахуванням п. 6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ до платників податку на прибуток фінансові санкції не застосовуються.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Мінсоцполітики роз’яснило нюанси звільнення у зв'язку
 зі змінами в організації виробництва і праці

Міністерство соціальної політики України листом від 15.02.2012 р. № 18/06/186-12 нагадало, що звільнення у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників роботодавці повинні персонально попереджати не пізніше ніж за два місяці. Про це вказано у ст. 492 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

До закінчення двомісячного строку з дня попередження звільнення працівників з ініціативи адміністрації на зазначених підставах без їх згоди не допускається.

Разом з цим, за наявності письмового прохання працівника скоротити термін попередження про наступне звільнення, який є обов’язковим тільки для адміністрації, працівник може бути звільнений до його закінчення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.

Слід зазначити, що у цьому випадку працівник може звільнитися також з інших підстав, а саме за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), у зв'язку з переводом (п. 5 ст. 36 КЗпП), за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП).

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Про захист прав інвесторів житлового будівництва

Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розроблено проект Закону України про посилення захисту прав інвесторів під час інвестування (фінансування) будівництва житла, яке планується здійснювати, у тому числі, шляхом:

— передачі об’єктів незавершеного житлового будівництва, власників яких визнано у встановленому порядку банкрутом, інвесторам, чиї кошти були залучені у будівництво цього об’єкта, у разі створення ними житлово-будівельного кооперативу чи об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку, або органам місцевого самоврядування;

— надання державою фінансової підтримки житлово-будівельним кооперативам та об’єднанням співвласників багатоквартирного житлового будинку на завершення будівництва житлових будинків;

— запровадження типової форми договорів про участь у фондах фінансування будівництва та договорів купівлі-продажу цільових облігацій;

— посилення захисту прав інвесторів житлового будівництва у ході банкрутства підприємств;

— викупу в замовників та/або фінансових установ нереалізованого житла в об'єктах будівництва, що споруджувались із залученням коштів фізичних осіб у разі неспроможності замовників продовжувати будівництво житла;

— стимулювання замовників до своєчасного завершення будівництва шляхом запровадження будівельного збору з прогресивною ставкою оподаткування.

Джерело: www.minregion.gov.ua

 

Про формування переліку об’єктів,
 які можуть брати участь у 2012 році в реалізації
програми будівництва доступного житла

29 березня 2012 року у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відбулося засідання Міжвідомчої комісії з розгляду пропозицій щодо формування переліку об’єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися кошти в межах реалізації Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010 — 2017 роки.

За результатами проведеного засідання Міжвідомчою комісією визначено перелік об’єктів, які за рішенням комісії були залучені до участі у реалізації програми у попередніх роках та із забудовниками яких буде продовжено роботу в 2012 році, та сформовано перелік об’єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися кошти в рамках реалізації програми у 2012 році.

Загальна кількість об’єктів незавершеного житлового будівництва, схвалених Міжвідомчою комісією, становить 95 об’єктів.

Переліки об’єктів буде опубліковано після введення в дію рішення Міжвідомчої комісії наказом Мінрегіону.

Джерело: www.minregion.gov.ua

 

Щодо підтвердження витрат на придбання
 пально-мастильних матеріалів

У своєму листі від 28.02.2012 р. № 3535/6/15-1415 ДПС зазначила, що у тих випадках, коли підприємство надає автомобіль для використання у службових цілях більше ніж на добу, то підставою для врахування витрат на придбання пально-мастильних матеріалів є подорожній лист службового легкового автомобіля форми № 3, оформлений відповідно до вимог Інструкції про порядок застосування подорожнього листа службового легкового автомобіля та обліку транспортної роботи, та наказ чи розпорядження керівника підприємства-перевізника.

 

Щодо віднесення до документів дозвільного
 характеру дозволу на розроблення
проекту землеустрою та вихідних даних

У своєму листі від 06.04.2012 р. (без номера. — Прим. ред.) Мінекономрозвитку роз'яснило, що:

видача суб'єкту господарювання дозволу на розроблення проекту землеустрою є складовою дозвільної (погоджувальної) процедури та повинна здійснюватися за принципом організаційної єдності;

вихідні дані для проектування об'єкта будівництва не належать до документів дозвільного характеру у розумінні Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі