Теми статей
Обрати теми

Податкова декларація з податку на прибуток будівельного підприємства: особливості заповнення

Редакція ББ
Стаття

Податкова декларація з податку на прибуток будівельного підприємства:
особливості заповнення

Влада Карпова, консультант

 

Наближається строк подання нової Податкової декларації з податку на прибуток. За I квартал 2012 року її потрібно подати не пізніше 10 травня 2012 року, а сплатити задеклароване в ній податкове зобов'язання — не пізніше 18 травня 2012 року. У зв’язку з тим, що форма декларації «оновилася», сьогодні поговоримо про особливості її заповнення будівельними підприємствами.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

П(С)БО 9 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246.

П(С)БО 16 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. № 318.

Методрекомендації щодо БМР — Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджені наказом Мінрегіонбуду від 31.12.2010 р. № 573.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПАУ: www.sts.gov.ua

 

I. Загальні моменти подання декларації

Порядок подання декларації. Податкову декларацію з податку на прибуток затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. № 1213 (далі — Декларація). Вона подається платниками податку на прибуток, переліченими у ст. 133 ПКУ.

Очевидно, Декларація має подаватися у тому числі й будівельними підприємствами — платниками єдиного податку в ситуації, коли вони виплачують дивіденди і зобов'язані нараховувати авансовий внесок. Офіційних роз'яснень із цього приводу немає, але оскільки в Податковій декларації платника єдиного податку — юридичної особи, затвердженій наказом МФУ від 21.12.2011 р. № 1688, рядків для відображення авансового внеску при виплаті дивідендів немає, цим особам залишається подавати Декларацію із заповненими «дивідендними» рядками 20 — 22 і Додатком АВ.

Новостворені особи (п.п. 152.9.2 ПКУ) подають Декларацію в особливому порядку. Якщо підприємство було взято на облік у I кварталі 2012 року, воно вперше подаватиме Декларацію за підсумками півріччя 2012 року.

А особи, зареєстровані в середині IV кварталу 2011 року, на думку представників податкових органів (див. консультацію в розділі 110.30.03 ЄБПЗ), мають подати дві Декларації:

одну — за підсумками податкового періоду, що починається з дати реєстрації такого платника податку в органах ДПС та закінчується останнім календарним днем поточного року (31.12.2011 р.). При складанні цієї Декларації застосовується ставка податку на прибуток, що діяла на період реєстрації платника податків, тобто 23 %;

другу — за підсумками податкового періоду, що починається з початку року (01.01.2012 р.) та закінчується останнім календарним днем І кварталу 2012 року (31.03.2012 р.). При складанні цієї Декларації застосовується ставка податку на прибуток, що діє у І кварталі 2012 року, тобто 21 %.

Не заповнюють Декларацію відокремлені підрозділи підприємства в разі сплати консолідованого податку на прибуток. Тоді відповідно до п. 152.4 ПКУ підприємство або відокремлений підрозділ подає за місцезнаходженням такого підрозділу Розрахунок податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.01.11 р. № 36. Підприємство — консолідований платник податку на прибуток проставляє відмітку в полі «консолідована» шапки Декларації та додатках до неї, а також наводить відповідні розрахунки в таблиці 2 Додатка ЗП до Декларації.

А особи, уповноважені вести облік результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, подають Декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.10.2011 р. № 1352.

Платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, обов’язково мають подавати Декларацію в електронному вигляді (п. 49.4 ПКУ). Інші особи можуть вибрати один із таких варіантів подання:

— надати особисто або через уповноважену на це особу;

— відіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення — не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання Декларації (п. 49.5 ПКУ);

— надіслати Декларацію в електронній формі.

 

Склад Декларації . Нова форма Декларації складається із самої декларації та 13 додатків до неї. Усі додатки є щоквартальними, за винятком річного Додатка ВО «Розрахунок витрат при здійснені операцій з нерезидентом, що має офшорний статус». У Декларації зберігся той самий підхід до відображення доходів (витрат), що застосовувався й раніше. Однак деякі додатки виключено, а форма окремих додатків дещо змінилася.

Декларація подається незалежно від того, чи виникло у звітному періоді податкове зобов'язання, але додатки не потрібно подавати, якщо відповідні їм рядки Декларації не заповнюються (див. консультації, розміщені в розділі 110.30.03 ЄБПЗ ). У незаповнених полях Декларації проставляють прокреслення.

Інформація про те, які додатки подаються платником податків разом із Декларацією, указується шляхом проставляння у відповідному рядку «Наявність додатків» у певній комірці відмітки «Х», а в комірках під символами «ВП», «ПН» та «СБ» — їх кількості.

Підприємства, що користуються пільгами, мають подати не пізніше 10 травня 2012 року Звіт про суми податкових пільг за підсумками I кварталу 2012 року за формою, передбаченою додатком до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233. При цьому зазначений Звіт подають і ті особи, які включили до Декларації за I квартал 2012 року торішні збитки відповідно до п. 150.1 ПКУ (це випливає з Довідника № 60 податкових пільг станом на 01.01.12 р., затвердженого головою ДПСУ від 10.01.12 р.).

Із форми Декларації виходить, що вона заповнюється у гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами та українською мовою (див. консультацію, розміщену в розділі 020.02 ЄБПЗ).

У Декларації відсутні вказівки на те, що при заповненні деяких загальних рядків додатків до декларації, зокрема відомостей про інші доходи (ряд. 03.28 Додатка ІД) та інші витрати (ряд. 06.4.39 Додатка ІВ), до Декларації потрібно долучати докладні розшифровки наведених у них сум. Тому за формальними підставами такі розшифровки подавати не потрібно, хоча не виключено, що місцеві податківці, як і раніше, наполягатимуть на їх поданні.

Особливу увагу слід приділити заповненню обов'язкових реквізитів Декларації (п. 48.3 ПКУ), оскільки інакше вона втратить статус податкової декларації, зокрема, проставлянню відміток у:

— полі 1 «Тип декларації»;

— полі 2 «Звітний (податковий) період»;

— полі 3 «Повне найменування платника податку на прибуток», де вказується повне найменування платника згідно з реєстраційними документами;

— полі 5 «Код платника податку за ЄДРПОУ»; «Код виду економічної діяльності (КВЕД)», де зазначається код того виду діяльності, що є для платника основним;

— полі 6 «Місцезнаходження платника податку на прибуток», де вказується фактична адреса підприємства — місце ведення діяльності або розміщення офісу, з якого здійснюється щоденне управління підприємством. За роз'ясненнями з розділу 020.02 ЄБПЗ, тут наводиться місцезнаходження юридичної особи, відомості про яке містяться в ЄДРПОУ та відображаються податковим органом у довідці про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП, тобто податкова адреса юридичної особи (п. 45.2 ПКУ);

— полі 8 «(найменування органу державної податкової служби, до якого подається Податкова декларація)»;

— полі: «Дата подання Податкової декларації»;

— полях, у яких зазначаються ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток посадових осіб платника податків,

— а також підписів посадових осіб платника податку, засвідчених печаткою підприємства.

 

II. Порядок заповнення рядків Декларації

Загальну процедуру заповнення рядків Декларації будівельним підприємством наведено в табл. 1.

 

Таблиця 1

Порядок заповнення рядків Декларації

Код рядка

Показник

1

2

01

Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03):

02

Дохід від операційної діяльності (дохід від реалізації товарів (робіт, послуг))

Будівельні підприємства в цьому рядку відображають доходи від реалізації будівельних робіт за умови, що вони не оподатковуються за правилами довгострокових договорів (тоді доходи наводяться в рядку 03 Декларації). Якщо побудований об'єкт зараховується до моменту продажу до складу основних засобів (ОЗ), дохід від його продажу відображається в рядку 03.17 Додатка ІД.

У цьому рядку наводиться й дохід від реалізації інших необоротних матеріальних активів, виробничих запасів (матеріалів, малоцінних та швидкозношуваних предметів).

03 ІД

Інші доходи

До цього рядка переносяться дані з рядка 03 Додатка ІД.

04

Витрати, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)

05

Витрати операційної діяльності, в тому числі:

05.1

Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг)

У цьому рядку вказують суму собівартості вироблених та реалізованих будівельних робіт за умови, що вони не оподатковуються за правилами довгострокових договорів (тоді витрати наводяться в рядку 06.4 Декларації).

Якщо побудований об'єкт зараховується до моменту продажу до складу основних засобів (ОЗ), витрати, пов'язані з його продажем відображається в рядку 06.4.16 Додатка ІВ.

Витрати в частині собівартості виконаних робіт, наданих послуг, що не відносяться до довгострокових договорів із п. 137.3 ПКУ, відображаються в Декларації у звітному періоді, в якому за ними визнано доходи (п. 138.4 ПКУ). Зокрема, у цьому рядку вказуються такі прямі витрати, пов'язані з реалізацією будівельних робіт:

1) прямі матеріальні витрати, пов'язані з виконанням будівельних робіт (за винятком придбання матеріалів у нерезидентів з офшорів). До цього рядка включається вартість сировини, основних будівельних матеріалів та конструкцій, комплектуючих виробів і напівфабрикатів, тари й тарних матеріалів, пально-мастильних матеріалів, пари, води, енергії всіх видів, запасних частин, інших допоміжних матеріалів, які може бути безпосередньо віднесено до конкретного об'єкта витрат і придбано у сторонніх організацій та/або виготовлено на допоміжних і другорядних виробництвах та використано у процесі виконання будівельно-монтажних робіт. Прямі матеріальні витрати зменшуються на вартість зворотних відходів, отриманих у процесі виробництва.

Вартість матеріальних ресурсів уключається до собівартості будівельно-монтажних робіт за одним із наведених у П(С)БО 9 методів оцінки їх вартості, зафіксованим підприємством у наказі про облікову політику. Продукція, виготовлена власними силами в допоміжних і другорядних виробництвах будівельної організації, уключається до собівартості будівельно-монтажних робіт за їх собівартістю, що формується відповідно до П(С)БО 16. У ф. № КБ-2в такі витрати відображаються в рядку «Вартість матеріалів, виробів та конструкцій» розд. I;

2) прямі витрати на основну та додаткову заробітну плату, заохочувальні, компенсаційні й інші грошові виплати робітникам (включаючи нештатних) і лінійному персоналу (начальникам дільниць, виконавцям робіт, майстрам, механікам дільниць тощо), у разі включення їх до складу бригад, зайнятих на будівельно-монтажних роботах (уключаючи розвантаження на приоб’єктному складі будівельних матеріалів, конструкцій, виробів та устаткування і переміщення їх уручну від приоб’єктного складу до робочої зони), нараховані згідно з формами та системами оплати праці, що застосовуються в будівельній організації.

На відміну від бухобілкових нормативів, у цьому рядку показуються і витрати на оплату праці робітників (уключаючи нештатних), які зайняті управлінням, обслуговуванням, ремонтом, технічним оглядом і технічним обслуговуванням власних та орендованих будівельних машин і механізмів, за умови, що такі витрати включаються до собівартості будівельних робіт. Перелік витрат на оплату праці, що включаються до цієї статті, наведено в пп. 2.1 — 2.3 додатка 1 до Методрекомендацій щодо БМР. У ф. № КБ-2в такі витрати відображаються в рядку «Заробітна плата» розд. I;

3) сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) на зарплату робітників, задіяних у виконанні будівельних робіт;

4) сума амортизації ОЗ, інших необоротних активів та нематеріальних активів (НА), безпосередньо пов'язаних з виконанням будівельних робіт;

5) сума придбаних робіт, безпосередньо пов’язаних з виконанням будівельного контракту (сума робіт, оплачених субпідрядним організаціям). У ф. № КБ-2в такі витрати відображаються у відповідному вписуваному рядку розд. I;

6) інші прямі витрати, пов’язані із здійсненням будівельних робіт.

У цьому рядку наводяться також загальновиробничі витрати, при цьому змінні та постійні розподілені витрати відображаються за фактом реалізації продукції (робіт, послуг), до якої вони відносяться; постійні нерозподілені загальновиробничі витрати показуються за фактом їх понесення, що підтверджують і представники податкових органів.

Зокрема, будівельні підприємства в цьому рядку наводять такі витрати:

1) витрати, пов’язані з управлінням виробництвом, зокрема, такі витрати на матеріально-технічне забезпечення апарату управління відокремлених виробничих підрозділів будівельної організації, як придбання канцелярських товарів та приладдя, бланків обліку, звітності; утримання та експлуатацію будівель, споруд, приміщень, що використовуються апаратом управління відокремлених виробничих підрозділів будівельної організації; утримання та експлуатацію всіх видів зв’язку, що використовуються для управління, оплату послуг зв’язку (пошта, телефон, факс тощо), засобів сигналізації та інших технічних засобів управління;

2) витрати на основну, додаткову заробітну плату, заохочувальні, компенсаційні та інші грошові виплати працівників апарату управління відокремлених виробничих підрозділів (керівників, спеціалістів, професіоналів, технічних службовців) та робітників, які обслуговують апарат управління відокремлених виробничих підрозділів (операторів електронно-обчислювальних машин, телефоністів, двірників, прибиральниць тощо), лінійного персоналу (начальників дільниць, виконавців робіт, майстрів, механіків дільниць тощо), крім тих, які включено до складу виробничих бригад та обчислено згідно з формами та системами оплати праці, установленими в будівельній організації;

3) суму ЄСВ, нараховану на заробітну плату працівників апарату управління відокремлених виробничих підрозділів;

4) витрати на службові відрядження працівників управління виробництвом з п.п. 140.1.7 ПКУ: добові, вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення, витрати на обов’язкове страхування при виїзді у відрядження за кордон;

5) суму амортизації ОЗ, інших необоротних активів та НА загальновиробничого призначення, уключаючи ті з них, які задіяно в обслуговуванні апарату управління виробництвом, відокремлених виробничих підрозділів та лінійного персоналу;

6) витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, операційну оренду ОЗ, інших необоротних активів загальновиробничого призначення, витрати на поліпшення і ремонт основних засобів загальновиробничого призначення в межах 10 % ліміту;

7) витрати, зазначені в абз. «е» п.п. 138.8.5 ПКУ. Зокрема, це такі витрати:

на транспортне обслуговування будівельного виробництва, уключаючи апарат управління відокремлених виробничих підрозділів, лінійний персонал (начальників дільниць, виконавців робіт, майстрів, механіків дільниць тощо) будівельної організації, у тому числі витрати на основну, додаткову заробітну плату, заохочувальні, компенсаційні та інші грошові виплати водіям та іншим робітникам, які обслуговують автомобілі; утримання та експлуатацію власних і орендованих автомобілів, що використовуються для обслуговування будівельного виробництва; утримання гаражів та місць для стоянки автомобілів (енергопостачання, водопостачання, каналізація тощо), витрати на паркування; вартість пальних, мастильних та інших експлуатаційних матеріалів;

витрати на впорядкування та утримання будівельних майданчиків: оплату праці робітників, зайнятих на впорядкуванні та утриманні будівельних майданчиків; витрати на прибирання та очищення (з вивезенням сміття) території будівництва, облаштування доріжок, мостів та інші роботи, пов’язані з упорядкуванням території будівельних майданчиків; витрати на електроенергію (у тому числі отриману від тимчасових електростанцій), оплату праці чергових електромонтерів та інші витрати, пов’язані з освітленням території будівництва;

витрати на перебазування лінійних підрозділів будівельних організацій на інший об’єкт у межах будівельного майданчика (за винятком витрат, пов’язаних із переміщенням будівельних машин і механізмів, урахованих у вартості машино-змін);

витрати на утримання та переміщення нетитульних тимчасових споруд, приміщень санітарно-побутового призначення, що входять до складу ОЗ;

витрати на малоцінні та швидкозношувані інструменти і виробничий інвентар, що використовуються під час виконання будівельно-монтажних робіт і не належать до ОЗ;

витрати, пов’язані зі спорудженням та розбиранням тимчасових нетитульних споруд (приоб’єктні контори та комори виконавців робіт і майстрів, санітарно-побутові приміщення, складські приміщення й навіси, які не можна віднести до конкретного об’єкта будівництва);

тимчасові розводки від магістральних і розвідних мереж електроенергії, води, пари, газу та повітря в межах робочої зони, які не можна віднести до конкретного об’єкта будівництва;

витрати, пов’язані з пристосуванням будівель, що споруджуються чи існують на будівельних майданчиках, замість будівництва нетитульних тимчасових будівель і споруд, які не можна віднести до конкретного об’єкта будівництва;

витрати на підготовку об’єктів будівництва до здавання: витрати на оплату праці чергових слюсарів-сантехніків, ключниць, а також робітників, які прибирають сміття, миють підлогу та вікна; витрати на опалення й освітлення в період здавання об’єктів в експлуатацію;

8) витрати, наведені в абз. «є» п.п. 138.8.5 ПКУ, у тому числі витрати на:

— приведення ОЗ у відповідність до вимог нормативно-правових актів з охорони праці;

— облаштування та утримання огороджень для машин та їх рухових частин, люків, отворів, сигналізації та інших пристроїв некапітального характеру, що забезпечують охорону праці;

— забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та засобами індивідуального захисту відповідно до встановлених норм (уключаючи забезпечення мийними засобами та засобами, що нейтралізують небезпечну дію шкідливих речовин на організм людини, у зв’язку з виконанням робіт, які не унеможливлюють забруднення цими речовинами. Однак зауважимо: на думку податківців, витрати на забезпечення працівників санітарно-гігієнічними засобами не можна включати до «податкових» витрат, оскільки чинним законодавством не встановлено норм забезпечення ними працівників (див. роз’яснення в розділі 110.07.20 ЄБПЗ));

— проведення цільового навчання з охорони праці працівників, на організацію доповідей, лекцій, семінарів та оглядів-курсів з цих питань;

— надання працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, спеціального харчування, молока або рівноцінних харчових продуктів, а також солоної газованої води;

— проведення атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та аудиту охорони праці, оформлення стендів, оснащення кабінетів, виставок, придбання необхідних нормативно-правових актів, наочних посібників, довідників, літератури, плакатів, відеофільмів, макетів, програмних продуктів тощо з питань охорони праці;

— на проведення обов’язкового попереднього, періодичного та позапланового медичного огляду працівників, зайнятих на важких роботах, роботах з небезпечними або шкідливими умовами праці чи таких, де є потреба у професійному доборі;

9) витрати на страхування з пп. 140.1.6, 140.1.7, п. 142.2 ПКУ, що належать до загальновиробничих витрат. Зокрема, це витрати на страхування ОЗ загальновиробничого призначення, платежі зі страхування майна, ризиків цивільної відповідальності, а також окремих категорій працівників, зайнятих на виробництві відповідних видів продукції (робіт), безпосередньо на роботах з підвищеною небезпекою для життя і здоров’я, передбачені законодавством;

10) витрати на утримання протипожежної та сторожової охорони будівельних майданчиків, виробничих приміщень та інші загальновиробничі витрати.

На думку податківців, у ситуації, коли підприємство здійснює будівництво об’єкта нерухомості з метою подальшого продажу, до собівартості будівництва включаються й витрати на обов’язкові платежі у вигляді пайових внесків на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста і сплату коштів до цільового спеціального фонду міського бюджету на розвиток житлового будівництва, здійснені до моменту здавання в експлуатацію побудованої житлової площі (див. роз’яснення в розділі 110.07.20 ЄБПЗ). Тоді такі витрати відображаються в цьому рядку. А от якщо об’єкт будувався для використання у власній діяльності, на суму цих витрат збільшується первісна вартість такого ОЗ, що надалі підлягає амортизації.

06

Інші витрати (сума рядків 06.1 — 06.5)

06.1

Адміністративні витрати

У цьому рядку вказується сума адміністративних витрат, зокрема:

організаційні витрати, витрати на проведення річних та інших зборів органів управління, представницькі витрати, на послуги зі зміни структури приватизованої будівельної організації тощо;

витрати на відрядження працівників апарату управління будівельної організації та робітників, які здійснюють загальногосподарське обслуговування будівельної організації;

витрати на оплату праці адміністративного персоналу (витрати на основну, додаткову заробітну плату, заохочувальні, компенсаційні та інші грошові виплати працівників апарату управління будівельної організації (керівників, професіоналів, спеціалістів, технічних службовців); робітників, які здійснюють загальногосподарське обслуговування будівельної організації (телефоністів, операторів зв'язку, операторів ЕОМ, двірників, прибиральників тощо), іншого загальногосподарського персоналу);

ЄСВ, нарахований на заробітну плату адміністративного персоналу будівельної організації;

витрати на утримання ОЗ, інших необоротних матеріальних активів загальногосподарського використання будівельної організації (зокрема, на придбання пально-мастильних матеріалів, стоянку, паркування легкових автомобілів, амортизацію, ремонт та інші види поліпшень, що включаються до витрат у межах 10 % ліміту (п. 146.12 ПКУ), витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорону);

витрати на оренду ОЗ, інших необоротних матеріальних активів загальногосподарського використання;

витрати на оплату послуг консультаційного та інформаційного характеру, пов'язаних із забезпеченням поточної діяльності апарату управління, виготовленням та зберіганням продукції допоміжних, другорядних виробництв будівельної організації, дотриманням законодавства; оплату професійних послуг (юридичних, з оцінки майна, аудиторських, у тому числі оплата за проведення обов'язкових аудиторських перевірок, передбачених законодавством, тощо);

витрати на утримання та експлуатацію всіх видів зв'язку, що використовуються для управління і перебувають на балансі будівельної організації, оплату послуг зв'язку (пошта, телеграф, телефон, факс тощо), засобів сигналізації та інших технічних засобів управління;

амортизація ОЗ, інших необоротних матеріальних активів і НА загальногосподарського призначення будівельної організації;

витрати на врегулювання спорів у судах;

плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків (плата за розрахунково-касове обслуговування банку, за отримання гарантій, вексельного авалю, факторингові й довірчі операції, ведення обліку боргових вимог та зобов'язань, оплата конверсійних (обмінних) операцій банку з купівлі-продажу валюти);

— витрати на страхування (витрати на страхування, що належать до адміністративних витрат із пп. 140.1.6, 140.1.7, п. 142.2 ПКУ, як-от: страхування майна загальногосподарського призначення (у тому числі отриманого на умовах оренди), цивільної відповідальності, пов'язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі ОЗ загальногосподарського призначення; обов'язкове страхування адмінперсоналу при виїзді у відрядження за кордон тощо);

інші витрати загальногосподарського призначення (витрати на придбання канцелярського приладдя, бланків обліку, звітності; оплату різних послуг «загальногосподарського» характеру (наприклад, копіювальні та інші послуги), витрати, пов'язані з нарахуванням і виплатою дивідендів учасникам та засновникам підприємства (оплата повідомлень у засобах масової інформації, конвертів, послуг зв'язку) тощо).

06.2

Витрати на збут

У цьому рядку наводяться всі витрати на збут будівельної організації, зокрема:

витрати на оплату праці персоналу, діяльність якого пов'язана зі збутом;

витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом;

ЄСВ, нарахований на оплату праці персоналу, діяльність якого пов'язана із збутом;

витрати на рекламу і дослідження ринку (маркетинг) будівельної організації, зокрема: оплата за розробку та видання рекламних виробів (прейскурантів, каталогів, брошур, альбомів, проспектів, плакатів тощо), рекламу в засобах масової інформації (оголошення у пресі, передачі по радіо і телебаченню); витрати на світлову, комп'ютерну, іншу зовнішню рекламу; витрати на участь у виставках, ярмарках; витрати на дослідження ринку (маркетинг): послуги з розміщення продукції в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, унесення продукції (робіт, послуг) до інформаційних баз продажу, послуги зі збирання та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги);

витрати на утримання ОЗ, інших необоротних матеріальних активів, пов'язаних зі збутом робіт, послуг (зокрема, страхування, ремонт та інші види поліпшень ОЗ у межах 10 % ліміту (п. 146.12 ПКУ), витрати на опалення, освітлення, охорону;

витрати на оренду ОЗ, інших необоротних матеріальних активів збутового призначення;

— амортизація ОЗ, НА, інших необоротних матеріальних активів збутового призначення;

витрати на транспортування, перевалювання, транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції відповідно до умов договору (базису) поставки;

витрати на транспортування готової продукції між складами підрозділів підприємства;

витрати на страхування, що належать до витрат на збут із пп. 140.1.6, 140.1.7, п. 142.2 ПКУ, зокрема, витрати на страхування ризиків будівельної організації, пов’язаних з виконанням будівельно-монтажних робіт, на страхування ризиків транспортування продукції, ОЗ, що використовуються у збуті продукції (у тому числі отриманих на умовах оренди), цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, що значаться у складі ОЗ, задіяних у збуті продукції; обов’язкове страхування персоналу збуту при виїзді у відрядження за кордон тощо).

06.3

Фінансові витрати відповідно до підпункту 138.10.5 пункту 138.10 статті 138 розділу ІІІ Податкового кодексу України, в тому числі:

Згідно з п.п. 138.10.5 ПКУ в цьому рядку відображаються витрати на:

— нарахування процентів за користування кредитами та позичками, за випущеними облігаціями (п.п. 153.4.3 ПКУ) та з фінансової оренди в межах обмежень, установлених п. 141.2 ПКУ. Зверніть увагу: у п.п. 14.1.206 ПКУ до процентів тепер віднесено платіж за користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (оренди) (без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частини вартості об'єкта фінансового лізингу). Отже, тепер увесь лізинговий платіж (за вирахуванням вартості частини компенсації об'єкта фінлізингу) вважається процентами та відображається лізингоотримувачем у цьому рядку. Докладніше про облік фінлізингу див. статтю «Операції фінлізингу в обліку будівельного підприємства» // «ББ», 2012, № 5, с. 16;

— інші витрати підприємства в межах норм, установлених ПКУ (зокрема, у його п. 141.2), пов'язані із запозиченнями, як-от: витрати, пов'язані з випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів тощо.

Не показуються в цьому рядку фінансові витрати, що включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до П(С)БО 31 «Фінансові витрати».

06.3.1

проценти, що включаються до витрат з урахування обмежень, встановлених пунктом 141.2 статті 141 розділу ІІІ Податкового кодексу України

Цей рядок заповнюють лише платники податку, 50 і більше відсотків статутного капіталу (акцій, других корпоративних прав) яких перебувають у власності чи управлінні нерезидента (нерезидентів), які виплачують проценти за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями на користь таких нерезидентів і пов'язаних з ними осіб.

06.4 ІВ

Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати

У цьому рядку вказуються показники рядка 06.4 Додатка ІВ.

06.5

Від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) року (від’ємне значення рядка 07 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) рік)

До цього рядка переноситься від’ємне значення рядка 07 Декларації за II — IV квартали 2012 року. При цьому збитки, що утворилися станом на 01.01.2011 р., які потрапили до Декларації за II квартал 2011 року, податківці, як і раніше, не дозволяють ураховувати у витратах 2011 року (див., зокрема, листи ДПСУ від 25.01.2012 р. № 2517/7/15-1217, Мінфіну від 02.02.2012 р. № 31-08130-05-23/2413). У разі заповнення цього рядка складається Звіт про суми податкових пільг.

07

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 - рядок 04) (+,-)

У цьому рядку відображається результат (прибуток (+) чи збиток (-)) від усіх видів діяльності будівельної організації. Цей показник розраховується за наведеною в цьому рядку формулою та може мати як додатне, так і від’ємне значення, що вказується зі знаком «-».

08 ТП

Об’єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+,-)

Цей рядок заповнюють підприємства, які здійснюють види діяльності, що підлягають патентуванню, до яких будівельні організації, як правило, не належать.

09 ПЗ

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування (+,-)

Цей рядок заповнюють підприємства, що здійснюють види діяльності, які підлягають пільгуванню на підставі ст. 152, 154, 156, 157, 158, а також підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, до яких будівельні організації переважно не належать.

10

Ставка податку на прибуток у відсотках

До кінця звітного 2012 року ставка податку на прибуток становить 21 % (п. 10 підрозд. 4 розд. XX ПКУ).

11

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х рядок 10/100)

Дані цього рядка визначаються згідно з наведеною в ньому формулою: ряд. 07 - ряд. 08 ТП - 09 ПЗ.

12 ТП

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

Рядок заповнюють підприємства, які здійснюють види діяльності, що підлягають патентуванню, до яких будівельні підприємства, як правило, не належать.

13 ЗП

Зменшення нарахованої суми податку

Показник цього рядка переноситься з рядка 13 таблиці 1 Додатка ЗП до Декларації.

14

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13 )

Очевидно, що в цьому рядку може стояти лише додатне значення. Якщо результат обчислення (ряд. 11 + ряд. 12 - ряд. 13) має від’ємне значення, то в рядку 14 ставиться прокреслення.

15

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

У Декларації за I квартал 2012 року в цьому рядку ставиться прокреслення. Значення цього рядка враховує (+/-) коригування податкового зобов'язання згідно з поданими у звітному періоді уточнюючими розрахунками, якщо виправляються помилки поточного року (при цьому рядки, в яких було допущено помилки, заповнюються правильно).

16

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (рядок 14 - рядок 15) (+,-)

У Декларації за I квартал 2012 року значення цього рядка дорівнює значенню рядка 14.

17 ПН

Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період

До рядка переноситься значення гр. 6 ряд. 20 табл. 1 Додатка ПН.

18

Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 17 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

У рядку вказується значення ряд. 17 Декларації за попередній період. У Декларації за I квартал 2012 року тут проставляється прокреслення.

19

Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам, нарахована за результатами останнього календарного кварталу звітного (податкового) періоду (рядок 17 - рядок 18)

Рядок визначається як різниця ряд. 17 і ряд. 18 Декларації. Показник цього рядка може мати лише додатне значення. У Декларації за I квартал 2012 року значення цього рядка збігатиметься з показником ряд. 17.

20 АВ

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді за місцезнаходженням юридичної особи

У рядках 20АВ — 22 Декларації вказуються відомості про зобов'язання платника зі сплати авансового внеску при виплаті дивідендів з рядка 5.1 Додатка АВ.

21

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що мала бути сплачена у попередньому звітному (податковому) періоді поточного року за місцезнаходженням юридичної особи з урахуванням уточнень (рядок 20 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

До цього рядка переносяться дані рядка 20 АВ Декларації за попередній звітний період у межах звітного року. У Декларації
за I квартал 2012 року в цьому рядку ставиться прокреслення.

22

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, нарахована за результатами останнього календарного кварталу звітного (податкового) періоду, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи (рядок 20 - рядок 21)

Цей рядок заповнюється за наведеною в ньому формулою та показує суму авансового внеску, яку підприємство має сплатити у звітному періоді. Показник цього рядка може бути лише додатним. У Декларації за I квартал 2012 року значення цього рядка дорівнює значенню рядка 20.

23 — 32

Самостійне виправлення помилок

Рядки 23 — 32 заповнюються при самостійному виправленні помилок у порядку, установленому ст. 50 ПКУ. Оскільки порядок відображення показників у цих рядках не змінився, деталі самовиправлення можна дізнатися зі статті «Заповнення Податкової декларації з податку на прибуток у роз'ясненнях податкових органів» // «ББ», 2012, № 2, с.10.

Доповнення до Податкової декларації (заповнюється і подається відповідно до пункту 46.4 статті 46 розділу ІІ Податкового кодексу України) на ___ арк.

Довідковий рядок, де вказується кількість аркушів, які підприємство додає як пояснення до Декларації. На думку податківців (див. роз'яснення в розділі 110.30.03 ЄБПЗ), пояснення з докладними розшифровками деяких видів доходів (витрат) має бути засвідчено підписами посадових осіб платника податку та завірені його печаткою.

 

Оскільки найбільші труднощі у будівельних підприємств може викликати заповнення в новій Декларації додатків ІД «Інші доходи», ІВ «Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати», АМ та ОК, далі ми зупинимося саме на них.

 

Додаток ІД «Інші доходи»

У Додатку ІД вказуються інші доходи, до складу яких будівельні підприємства включають усі доходи, що не належать до доходів від реалізації продукції, робіт, послуг. Перелік таких доходів наведено в п. 135.5 ПКУ.

Як і раніше, у цьому Додатку, зокрема, наводяться доходи від виконання будівельних контрактів, оподатковуваних за правилами довгострокових договорів відповідно до п. 137.3 ПКУ.

 

Таблиця 2

Порядок заповнення рядків Додатка ІД

Код рядка

Показник

1

2

03

Інші доходи (сума рядків 03.1 — 03.28)

У цьому рядку підсумовуються показники рядків 03.1 — 03.28. Ця сума переноситься до рядка 03 ІД Декларації.

03.1

Дивіденди, отриманні від нерезидентів, крім визначених підпунктом 153.3.6 пункту 153.3 статті 153 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У цьому рядку платник податків відображає дивіденди, отримані від нерезидентів (за винятком дивідендів, отриманих від юридичних осіб, які перебувають під його контролем відповідно до п.п. 14.1.159 ПКУ та не є нерезидентами, що мають офшорний статус) за підсумками періодів їх отримання.

Дивіденди, що отримуються від резидентів України, платник податків не включає до складу доходів (крім постійних представництв нерезидентів).

03.2

Проценти

У цьому рядку наводяться доходи у вигляді:

— процентів за облігаціями та іншими цінними паперами (крім доходів від операцій з корпоративними правами, у тому числі й у вигляді акцій). Такі доходи відображаються в тому періоді, протягом якого було здійснено або має бути здійснено виплату таких процентів (п. 137.18 ПКУ);

— процентів, отриманих від розміщення вкладів (депозитів). Відображаються такі доходи на дату їх визнання за правилами бухгалтерського обліку (п. 137.8 ПКУ), тобто за датою нарахування.

На думку податківців, у цьому рядку також зазначаються проценти, отримані від банку за використання грошових коштів на поточному рахунку (див. роз'яснення в розділі 110.30.03 ЄБПЗ).

03.3

Роялті

Відображаються доходи у вигляді роялті на дату їх нарахування, яку встановлено умовами укладених договорів (п. 137.11 ПКУ).

03.4

Доходи від володіння борговими вимогами

У рядку відображаються доходи, зазначені в абз. 2 п.п. 153.4.3 ПКУ, зокрема прибуток від розміщення боргових цінних паперів (облігацій, векселів) вище за номінальну вартість, викупу векселів з дисконтом.

03.5

Доходи, отримані при першому відступленні права вимоги

У цьому рядку платник податків — перший кредитор відображає доходи у вигляді суми коштів або вартості інших активів, отриманих від відступлення права вимоги, а також суми його заборгованості, що погашається, за умови, що таку заборгованість було включено до складу витрат (абз. 2 п. 153.5 ПКУ).

03.6

Прибуток, отриманий при наступному відступленні права вимоги

У цьому рядку відображається прибуток, отриманий у вигляді перевищення доходів платника податків від подальшого відступлення права вимоги зобов'язань третьої особи (боржника) або від виконання вимоги боржником над витратами, понесеними таким платником податків на придбання права вимоги зобов'язань третьої особи (боржника) (абз. 3 п. 153.5 ПКУ).

03.7

Доходи від операцій оренди/лізингу

Тут наводяться доходи, отримані у вигляді орендної плати за договорами операційної оренди і суборенди, за датою їх нарахування. Суми, що надходять у вигляді відшкодування витрат орендодавця (наприклад, комунальні витрати, витрати на ремонт тощо), на наш погляд, необхідно відображати у складі інших доходів підприємства (ряд. 03.28 Додатка ІД), хоча податківці приписують їх показувати в цьому рядку (див. роз'яснення в розділі 110.07.20 ЄБПЗ).

03.8

Суми штрафів (неустойки, пені)

Тут відображаються суми штрафів та/або неустойки чи пені, фактично отримані за рішенням сторін договору або відповідних державних органів, суду. Такі доходи відображаються на дату їх фактичного отримання.

03.9

Вартість товарів (робіт, послуг), безоплатно отриманих у звітному (податковому) періоді

У цьому рядку наводиться вартість товарів, робіт, послуг (уключаючи ОЗ), безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче за звичайну ціну з урахуванням норм п.п. 136.1.16, п. 137.17 ПКУ.

03.10

Сума безповоротної фінансової допомоги, отриманої у звітному (податковому) періоді, в тому числі:

У цьому рядку відображаються будь-які суми безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником у звітному періоді (п.п. 14.1.257 ПКУ), за винятком випадку, коли такі операції провадяться між платником та його відокремленим підрозділом, що не має статусу юридичної особи (п.п. 135.5.4 ПКУ).

03.10.1

умовно нараховані проценти на суму поворотної фінансової допомоги, що залишилась неповернутою на кінець звітного (податкового) періоду

Із рядка 03.10 виділяється сума умовно нарахованих процентів на фінансову допомогу, отриману від платників податку на прибуток, що залишилася неповерненою на кінець звітного періоду.

03.11 СБ

Суми врегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості (+,-)

Показник цього рядка переноситься зі знаком «+» або «-» із ряд. 03.11 Додатка СБ.

03.12

Суми поворотної фінансової допомоги, отриманої у звітному (податковому) періоді

Сюди потрапляє сума отриманої поворотної фіндопмоги від неплатників податку на прибуток (у тому числі нерезидентів) чи осіб, які згідно з ПКУ мають пільги з цього податку, у тому числі право застосовувати ставки податку нижчі за встановлені п. 151.1 ПКУ (тобто й від «нульовиків»).

Платник не відображає доходи при отриманні поворотної фінансової допомоги (і, відповідно, витрати при її поверненні) у таких випадках (п.п. 135.5.5 ПКУ):

— коли такі операції провадяться між платником та його відокремленим підрозділом, що не має статусу юридичної особи;

— при отриманні допомоги від засновника/учасника (у тому числі нерезидента) такого платника податків у разі повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів від дня її отримання.

03.13

Суми фактично отриманого державного мита, попередньо сплаченого позивачем

У цьому рядку показуються суми держмита, попередньо сплачені позивачем, що повертаються йому за рішенням суду (п.п. 135.5.8 ПКУ). Вони відображаються в доходах на дату їх фактичного отримання. Водночас суми поверненого судового збору, який з 01.11.2011 р. справляється замість держмита, та інших судових витрат, на думку податківців, мають відображатися в рядку 03.28 Додатка ІД (див. роз'яснення в розділі 110.07.20 ЄБПЗ).

03.14

Суми акцизного податку, рентної плати, а також суми збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну, теплову енергію та природний газ

Будівельні підприємства цей рядок не заповнюють.

03.15

Суми дотацій, субсидій, капітальних інвестицій із фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування або бюджетів

Тут відображаються доходи, зазначені в п.п. 135.5.10 ПКУ.

03.16

Дохід від виконання довгострокових договорів відповідно до пункту 137.3 статті 137 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У цьому рядку показуються доходи від операцій з довгостроковим (більше одного року) технологічним циклом виробництва, що визначаються відповідно до п. 137.3 ПКУ.

Зверніть увагу: на думку податківців, генпідрядник зобов'язаний застосовувати «довгострокові» правила, навіть якщо субпідрядники поетапно здають роботи (див. роз'яснення в розділі 110.06.01 ЄБПЗ).

Однак якщо стосовно об'єктів до 01.04.2011 р. «довгострокові» правила не застосовувалися, вони не використовуються і в період дії ПКУ (див. роз'яснення в розділі 110.07.01 ЄБПЗ).

А ось якщо стосовно об'єктів до 01.04.2011 р. застосовувалися «довгострокові» правила, а новим «довгостроковим» умовам такі об'єкти не відповідають, їх оподаткування здійснюється за загальними правилами (див. роз'яснення в розділі 110.07.02 ЄБПЗ).

03.17

Дохід, визначений відповідно до статті 146 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У цьому рядку відображаються доходи від операцій з ОЗ та НА, а саме:

— сума перевищення доходів від продажу чи іншого відчуження над балансовою вартістю окремих об'єктів ОЗ та НА;

— сума перевищення доходів від продажу чи іншого відчуження над первісною вартістю придбання невиробничих ОЗ та витрат на ремонт, що здійснюються для підтримання об'єкта в робочому стані;

— сума перевищення доходів від продажу чи іншого відчуження безоплатно отриманих ОЗ або НА над вартістю таких ОЗ чи НА, яку було включено до складу доходів у зв'язку з їх отриманням.

Якщо побудований об'єкт зараховується до моменту продажу до складу основних засобів (ОЗ), дохід від його продажу також відображається в цьому рядку.

03.18

Дохід, визначений відповідно до статті 147 розділу ІІІ Податкового кодексу України по операціях із землею та її капітальним поліпшенням

Відображається дохід від операцій із землею та капітальними поліпшеннями землі, визначений відповідно до ст. 147 ПКУ.

03.19

Позитивне значення курсових різниць

У цьому рядку відображається позитивне значення курсових різниць від перерахунку монетарних активів підприємства (заборгованості, грошових коштів), виражених в іноземній валюті. Зауважимо: на думку податківців, додатні та від’ємні різниці від перерахунку монетарних активів не згортаються і наводяться окремо (див. роз'яснення в розділі 110.30.03 ЄБПЗ).

У цьому рядку не відображається різниця за операціями купівлі та продажу іноземної валюти (різниця між комерційним курсом купівлі/продажу валюти і курсом НБУ) — вона показується в загальному ряд. 03.28 Додатка ІД.

03.20 ЦП

Прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами

До цього рядка переносяться дані рядка 03.20 табл. 1 Додатка ЦП.

03.21 ЦП

Прибуток за операціями з деривативами (похідними інструментами)

До цього рядка переносяться дані рядка 03.21 табл. 2 Додатка ЦП.

03.22

Суми страхового відшкодування

Тут показуються суми страхового відшкодування збитків, понесених платником, що включаються в доходи в податковому періоді їх отримання (п.п. 140.1.6 ПКУ).

03.23

Сума утриманої (виплаченої) винагороди за управління майном

Цей рядок будівельні підприємства не заповнюють.

03.24

Суми доходів, отриманих (нарахованих) платником податку, що припиняється, та невключених до доходів до дати затвердження передавального акта

Рядок заповнюється правонаступниками реорганізованих підприємств (п.п. 135.5.11, 153.15 ПКУ).

03.25

Суми безнадійної кредиторської заборгованості

У цьому рядку відображаються доходи від списання безнадійної кредиторської заборгованості, зазначеної в п.п. 14.1.11 ПКУ.

03.26

Перерахунок доходів у разі зміни суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) (+,-)

Тут відображається перерахунок доходів від зміни компенсації реалізованої продукції, робіт, послуг. Водночас, якщо реалізація продукції, робіт, послуг та зміна їх компенсації відбулися в одному (поточному) періоді, то коригування доходів показується в ряд. 02 Декларації (див. роз'яснення в розділах 110.08, 110.30.03 ЄБПЗ).

03.27

Перерахунок доходів у разі визнання правочину недійсним (+,-)

У цьому рядку вказуються коригування доходу, що здійснюються відповідно до п. 140.2 ПКУ в разі визнання правочину недійсним як такого, що порушує публічний порядок, є фіктивним, а також у разі визнання правочину недійсним на інших підставах.

03.28

Інші доходи

Тут відображаються інші доходи платника податків, що не знайшли відображення в попередніх рядках цього Додатка.

Зокрема, тут відображаються суми відшкодування збитку, що отримується не від страхової компанії; суми відшкодування раніше списаних активів; відшкодовані суми судових витрат (див. роз'яснення в розділі 110.07.20 ЄБПЗ); доходи орендодавця у вигляді відшкодування вартості ремонту чи компенсації комунальних послуг, отриманих від орендаря; вартість ТМЦ (запчастин), одержаних унаслідок ліквідації ОЗ, які може бути використано в господарській діяльності платника податків, а також реалізовано (див. роз'яснення в розділі 110.09.01 ЄБПЗ). У цьому рядку показується також від’ємне значення різниці між комерційним курсом придбання валюти на МВБ та її балансової вартістюі (курсом НБУ) і додатне значення різниці між комерційним курсом продажу валюти на МВБ та її балансовою вартістю (курсом НБУ).

 

Додаток ІВ «Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати»

Додаток ІВ заповнюється до рядка 06.4 Декларації. Порівняно з формою Декларації, що діяла раніше, він практично не змінився — вилучено тільки один рядок, в якому раніше відображалася інформація про амортизацію ОЗ, що не зовсім зручно. Як і раніше, у цьому Додатку вказуються всі витрати, не наведені в інших рядках Декларації, за умови, що стосовно них немає обмежень на «податкові» витрати. У бухгалтерському обліку такі витрати наводяться в пп. 20, 29, 31 П(С)БО 16 та відображаються по дебету рахунків 94 «Інші витрати операційної діяльності», 97 «Інші витрати», 99 «Надзвичайні витрати», у Методрекомендаціях щодо БМР — частково в розд. 3 Додатка 3.

 

Таблиця 3

Порядок заповнення рядків Додатка ІВ

Код рядка

Показник

1

2

06.4

Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати (сума рядків 06.4.1 - 06.4.39)

Рядок визначається за наведеною в ньому формулою та переноситься до рядка 06.4 ІВ Декларації.

06.4.1

Суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій у розмірі, що не перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року

Тут відображаються витрати, наведені в абз. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ. На думку податківців, до таких витрат можна віднести і сплату членських внесків до зазначених у ст. 157 ПКУ неприбуткових організацій (див. роз'яснення в розділі 110.07.21 ЄБПЗ). У разі заповнення цього рядка подається Звіт про суми податкових пільг.

06.4.2

Суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», в межах 4 відсотків оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік з урахуванням положень абзацу «а» підпункту 138.10.6 пункту 138.10 статті 138 розділу ІІІ Податкового кодексу України

Указуються витрати з абз. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ. У разі заповнення цього рядка подається Звіт про суми податкових пільг.

06.4.3

Суми коштів, перераховані підприємствами всеукраїнських об'єднань осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на яких працює за основним місцем роботи не менш як 75 відсотків таких осіб, цим об’єднанням для ведення благодійної діяльності, але не більше 10 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року

Цей рядок будівельними підприємствами не заповнюється.

06.4.4

Витрати на створення резерву сумнівної заборгованості

Відображаються витрати з абз. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ. На думку представників податкових органів, у цьому рядку вказуються витрати на створення резерву в розмірі безнадійної заборгованості, що є фінансовим активом. А от безнадійна «товарна» заборгованість показується в рядку 06.4.35 «Суми списаної безнадійної кредиторської заборгованості».

06.4.5

Вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих в обсягах та за переліком професій, що встановлюються Кабінетом Міністрів України

Цей рядок будівельними підприємствами не заповнюється.

06.4.6

Суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані/передані для цільового використання з метою охорони культурної спадщини установам науки, освіти, культури, заповідникам, музеям, музеям-заповідникам у розмірі, що не перевищує 10 відсотків оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік

Указуються витрати з абз. «д» п.п. 138.10.6 ПКУ. У разі заповнення цього рядка подається Звіт про суми податкових пільг.

06.4.7

Суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані/передані на користь резидентів для цільового використання з метою виробництва національних фільмів (у тому числі анімаційних) та аудіовізуальних творів, але не більше 10 відсотків оподатковуваного прибутку за попередній податковий рік

Відображаються витрати з абз. «е» п.п. 138.10.6 ПКУ. У разі заповнення цього рядка подається Звіт про суми податкових пільг.

06.4.8

Витрати платника податку, пов'язані з утриманням та експлуатацією фондів природоохоронного призначення, які перебувають у його власності; витрати на самостійне зберігання, переробку, захоронення або придбання послуг із збирання, зберігання, перевезення, знешкодження, видалення і захоронення відходів від виробничої діяльності платника податку, що надаються сторонніми організаціями, з очищення стічних вод; інші витрати на збереження екологічних систем, які перебувають під негативним впливом господарської діяльності платника податку

Показуються витрати з абз. «є» п.п. 138.10.6 ПКУ. Особливості включення таких витрат до складу податкових роз'яснено в консультації з розділу 110.07.20 ЄБПЗ.

06.4.9

Витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів

Наводяться витрати, зазначені в абз. «ж» п.п. 138.10.6 ПКУ. Зокрема, ідеться про витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, виданих державними органами для здійснення господарської діяльності. Виняток становлять ті ліцензії, вартість і строк використання яких відповідають ознакам, установленим для основних засобів розд. I ПКУ, та підлягають амортизації у складі нематеріальних активів.

06.4.10

Витрати на плату за реєстрацію підприємства в органах державної реєстрації

У рядку наводяться витрати на оплату реєстрації підприємства в органах держреєстрації, зокрема в органах місцевого самоврядування, їх виконавчих органах (абз. «ж» п.п. 138.10.6 ПКУ).

06.4.11

Суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані (передані) організаціям роботодавців та їх об’єднанням у вигляді вступних, членських та цільових внесків, але не більше 0,2 відсотка фонду оплати праці платника податку в розрахунку за звітний податковий рік

Показуються витрати з п.п. 138.12.3 ПКУ. У разі заповнення цього рядка подається Звіт про суми податкових пільг.

06.4.12

Від’ємне значення курсових різниць згідно зі статтею 153 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У цьому рядку відображається від’ємний результат (збитки) від перерахунку монетарних статей за курсом НБУ. Зауважимо, що додатне та від’ємне значення курсових різниць не згортається і наводиться розгорнуто (див. роз'яснення в розділі 110.30.03 ЄБПЗ).

06.4.13

Суми нарахованих податків та зборів, установлених Податковим кодексом України, а також інших обов'язкових платежів, встановлених законодавчими актами

Зазначаються витрати з абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ. Може йтися, зокрема, про збір за першу реєстрацію транспортного засобу, збір за спеціальне використання води тощо. Податківці підтверджують, що в цьому рядку вказується й сума податку на землю (орендної плати за землю) за земельні ділянки державної та комунальної власності (див. роз'яснення в розділі 110.30.03 ЄБПЗ). Якщо податок нараховується на майбутні періоди, наприклад поточний рік, до складу витрат звітного періоду може бути включено тільки суму податку, нараховану з першого по останній день такого звітного періоду (календарного кварталу, півріччя, трьох кварталів, року).

Не показуються в цьому рядку: податок на прибуток; податок на доходи фізичних осіб; авансовий внесок податку на прибуток при виплаті дивідендів; податок, що утримується при виплаті доходів нерезидентам (п.п. 139.1.6 ПКУ).

06.4.14

Відшкодування Пенсійному фонду України сум фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», сум фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» — «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», різниці між сумою пенсії, призначеної за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів

Відображаються витрати, перелічені в абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ.

06.4.15

Плата за землю, що не використовується в сільськогосподарському виробничому обороті

Цей рядок будівельними підприємствами не заповнюється.

06.4.16

Витрати, визначені відповідно до статті 146 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У цьому рядку відображаються витрати від операцій з необоротними активами, крім нарахування щодо них амортизації та витрат на ремонт й інші поліпшення, а саме:

— сума перевищення балансової вартості ОЗ над доходами від продажу чи іншого відчуження;

— сума перевищення первісної вартості невиробничого ОЗ та витрат на ремонт, здійснених для підтримання об'єкта в робочому стані, над доходами від продажу чи іншого відчуження;

— сума перевищення вартості, яку було включено до складу доходів у зв'язку з безоплатним отриманням ОЗ або НА, над доходами від продажу чи іншого відчуження (п.п. 146.13 ПКУ);

— витрати в розмірі вартості окремого об'єкта ОЗ, що амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації в разі ліквідації ОЗ за рішенням платника податку або якщо з незалежних від платника податку обставин ОЗ (їх частина) зруйновані, вкрадені або підлягають ліквідації, або платник податку змушений відмовитися від використання таких ОЗ унаслідок загрози або неминучості їх заміни, зруйнування або ліквідації (п. п. 146.16 ПКУ). Водночас податківці дотримуються позиції, що витрати на ліквідацію ОЗ відображаються в рядку 06.4.39 Додатка ІВ (див. роз'яснення в розділі 110.09.01 ЄБПЗ).

Зауважимо також: на думку податківців, при будівництві нерухомості забудовник має відповідно до ст. 146 ПКУ відобразити в податковому обліку витрати на будівництво (виготовлення) ОЗ у момент уведення такого об'єкта в експлуатацію (після закінчення будівництва). Сума таких витрат відображається в цьому рядку (див. роз'яснення в розділі 110.06.01 ЄБПЗ). При застосуванні цього варіанта доходи від продажу побудованого об'єкта ОЗ мають показуватися в рядку 03.17 Додатка ІД.

06.4.17

Витрати, визначені відповідно до пункту 147.4 статті 147 розділу ІІІ Податкового кодексу України по операціях із землею та її капітальним поліпшенням

У рядку показуються витрати з п.п. 147.4 ПКУ, а саме: вартість капітального поліпшення якості землі як окремого об'єкта ОЗ групи 2 в разі продажу чи відчуження в інший спосіб землі як окремого об'єкта власності.

06.4.18

Витрати за операціями з борговими вимогами та зобов’язаннями

У рядку відображаються витрати, зазначені в п.п. 153.4.3 ПКУ, зокрема, збиток від розміщення боргових цінних паперів нижче за номінальну вартість, уключаючи витрати на суму премії при викупі векселя з премією.

А от суми нарахованих процентів за борговими цінними паперами наводяться у складі фінансових витрат у ряд. 06.3 Декларації.

06.4.19

Витрати на операції оренди/лізингу

У рядку наводяться витрати з п. 153.7 ПКУ, зокрема витрати у розмірі нарахованого лізингового платежу за договорами оперативної оренди (лізингу). Однак тут не відображається орендна плата, що стосується ОЗ, задіяних у виробництві товарів (робіт, послуг), збуті продукції або для адміністративних цілей.

Витрати, пов'язані зі сплатою лізингового платежу за договорами фінлізингу, у цьому рядку не показуються.

06.4.20

Витрати, понесені при першому відступленні права вимоги відповідно до пункту 153.5 статті 153 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У рядку наводяться витрати, понесені платником податку — першим кредитором при першому відступленні права вимоги боргу, що визначаються в розмірі договірної (контрактної) вартості товарів, робіт, послуг, щодо яких виникла заборгованість, за фінансовими кредитами — у розмірі заборгованості за даними бухгалтерського обліку на дату здійснення такого відступлення відповідно до вимог ПКУ, а за іншими цивільно-правовими договорами — у розмірі фактичної заборгованості, яку відступають (п. 153.5 ПКУ).

06.4.21

Витрати, пов’язані з довготривалим (більше 1 року) технологічним циклом виробництва відповідно до пункту 138.2 статті 138 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У рядку вказуються витрати за довготривалими договорами з п. 138.2 ПКУ, особливість яких полягає в тому, що до витрат звітного податкового періоду включаються витрати, пов'язані з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг у цьому періоді. Отже, витрати «не прив'язуються» до доходів.

Зверніть увагу: у цьому рядку вказуються лише витрати, що стосуються довготривалих контрактів, тобто формують собівартість виконаних робіт, наданих послуг. Решта витрат — загальновиробничі, адміністративні та інші — показується в загальному порядку.

06.4.22

Витрати з винагороди управителю за договорами управління майном

Цей рядок будівельними підприємствами не заповнюється.

06.4.23

Суми витрат, отриманих (нарахованих) до реорганізації платником податку, що припинений, та невключених до витрат до дати затвердження передавального акта

Тут відображаються операції, зазначені в п.п. 153.15.1 ПКУ щодо правонаступника юридичної особи.

06.4.24 СБ

Суми врегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості (+,-)

Наводиться значення ряд. 06.4.24 Додатка СБ (від’ємне — зі знаком «-», додатне, вочевидь, — без знака).

06.4.25

Перерахунок витрат у разі зміни суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) (+,-)

У рядку наводяться результати перерахунку витрат у випадках зміни компенсації вартості реалізованої продукції (робіт, послуг) з абз. 1 п. 140.2 ПКУ. Цей рядок не слід заповнювати в ситуації, коли зміна суми компенсації відбувається в тому самому періоді, в якому відображаються відповідні витрати, що підтверджують і податківці (див. роз'яснення в розділі 110.30.03 ЄБПЗ).

06.4.26

Перерахунок витрат у разі визнання правочину недійсним (+,-)

У рядку вказуються результати перерахунку витрат у покупця товарів (робіт, послуг) за нормами абз. 2,3 п. 140.2 ПКУ в разі визнання правочину недійсним.

06.4.27 АМ

Амортизація тимчасової податкової різниці, яка виникла за результатами інвентаризації основних засобів на станом 01.04.2011

У рядку відображається значення гр. 4 таблиці 1 Додатка АМ.

06.4.28

Обов'язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам

У рядку наводяться витрати, передбачені абз. 1 п. 142.2 ПКУ, а саме: обов'язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, що надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов'язкове страхування життя або здоров'я працівників у випадках, передбачених законодавством. Наприклад, до таких виплат можна віднести додаткові витрати, пов'язані з навчанням працівників: оплату вартості проїзду до місця навчання й назад, виплату добових за кожен день перебування в дорозі, оплату проживання особи під час навчання. Податківці підтверджують право на включення зазначених витрат до складу податкових, але відносять їх до витрат на навчання з відображенням у складі відповідної статті витрат, зокрема, у складі загальновиробничих витрат (див. роз'яснення в розділі 110.07.04 ЄБПЗ).

06.4.29

Сума внесків платника податку на довгострокове страхування життя, довірче управління, недержавне пенсійне забезпечення будь-якого виду, загальний обсяг якої не перевищує 25 відсотків заробітної плати, нарахованої найманій особі протягом податкового року, на який припадають такі звітні (податкові) періоди

У рядку вказується сума внесків на довгострокове страхування життя працівників та недержавне пенсійне забезпечення в межах ліміту, установленого абз. 2 п. 142.2 ПКУ.

06.4.30

Сума страхового резерву для небанківських фінансових установ

Цей рядок будівельними підприємствами не заповнюється.

06.4.31

Витрати на придбання послуг (робіт) з інжинірингу, в тому числі:

У цьому рядку наводиться вартість послуг (робіт) з інжинірингу, придбаних у будь-яких осіб (резидентів та нерезидентів), стосовно яких є право на «податкові» витрати (пп. 139.1.14, 139.1.15 ПКУ) у частині, що не включається до собівартості реалізованої продукції.

06.4.31.1

витрати, понесені (нараховані) у зв’язку із придбанням у нерезидента послуг (робіт) з інжинірингу в обсязі, що не перевищує 5 відсотків митної вартості обладнання, імпортованого згідно з відповідним контрактом

Виходячи з пп. 139.1.14, 139.1.15 ПКУ в цьому рядку вказується вартість придбаних у нерезидента послуг з інжинірингу, за винятком придбання послуг з «інжинірингу» у:

— постійних представництв нерезидентів, що оподатковуються згідно з п. 160.8 ПКУ (вони наводяться тільки в рядку 06.4.31 Додатка ІВ);

— нерезидентів, які мають офшорний статус;

— нерезидентів, котрі не є бенефіціарним (фактичним) одержувачем (власником) такої плати за послуги.

06.4.32

Нараховані роялті, в тому числі:

У цьому рядку наводиться сума роялті, виплачена будь-яким особам (резидентам і нерезидентам), стосовно яких є право на «податкові» витрати (п.п. 140.1.2 ПКУ) у частині, що не включається до собівартості реалізованої продукції. Водночас якщо роялті може бути безпосередньо віднесено на конкретний об'єкт витрат, то такі витрати як інші прямі витрати враховуються у складі собівартості виготовленої та реалізованої продукції, робіт, послуг і визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від їх реалізації (див. із цього приводу Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 15.02.2012 р. № 122).

06.4.32.1

роялті, нараховані на користь нерезидента в обсязі, що не перевищує 4 відсотки доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік, що передує звітному

Згідно з п.п. 140.1.2 ПКУ в цьому рядку вказується відповідна сума роялті, виплачена нерезиденту, за винятком сум роялті, виплачених на користь:

— постійного представництва нерезидента (вона наводиться тільки в рядку 06.4.32 Додатка ІВ);

— нерезидента, який має офшорний статус;

— нерезидента, котрий не є бенефіціарним (фактичним) одержувачем (власником) такої плати за послуги, за винятком випадків, коли бенефіціар (фактичний власник) надав право отримувати таку винагороду іншим особам;

— нерезидента щодо об'єктів, права інтелектуальної власності на які вперше виникли в резидента України.

06.4.33

Витрати на консалтинг, в тому числі:

У рядку вказується вартість послуг консалтингу, придбаних у будь-яких осіб (резидентів та нерезидентів), стосовно яких є право на «податкові» витрати (п.п. 139.1.13 ПКУ) у частині, що не включається до собівартості реалізованої продукції.

06.4.33.1

витрати, понесені (нараховані) у зв’язку із придбанням у нерезидента послуг (робіт) з консалтингу в обсязі, що не перевищує 4 відсотки доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік, що передує звітному

Відповідно до п.п. 139.1.13 ПКУ в цьому рядку вказується вартість придбаних у нерезидента послуг консалтингу, за винятком придбання у:

— постійних представництв нерезидентів, що оподатковуються згідно з п. 160.8 ПКУ (вони наводяться тільки в рядку 06.4.33 Додатка ІВ);

— у нерезидентів, котрі мають офшорний статус.

06.4.34

Сума фактично повернутої поворотної фінансової допомоги

У рядку наводиться сума отриманої від неплатників податку на прибуток поворотної фінансової допомоги (її частини) в одержувача в періоді її повернення особі, яка її надала, якщо в попередніх періодах при її отриманні було відображено дохід (п.п. 135.5.5 ПКУ).

06.4.35

Суми списаної безнадійної кредиторської заборгованості

На думку податківців, у цьому рядку слід відобразити суми списаної дебіторської, а не кредиторської заборгованості, щодо якої не створювався резерв сумнівних боргів (зокрема, товарної заборгованості).

06.4.36

Витрати на інформаційне забезпечення господарської діяльності платника податку, в тому числі з питань законодавства, на придбання літератури, оплату інтернет-послуг і передплату спеціалізованих періодичних видань

Водевидь, у цьому рядку слід наводити будь-які витрати, перелічені в абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ, незалежно від того, до якого саме виду діяльності вони належали. Наприклад, витрати на інтернет-послуги адміністративного персоналу.

06.4.37 ВО

Частина витрат із загальної суми 85-відсоткової вартості товарів (робіт, послуг), придбаних у нерезидентів, що мають офшорний статус

У рядку відображаються показники гр. 6 ряд. 06.4.37 Додатка ВО.

06.4.38

Сума витрат на ремонт та поліпшення необоротних активів, що надані в оперативну оренду відповідно до пункту 146.12 статті 146 розділу ІІІ Податкового кодексу України

У рядку наводиться сума ремонтних витрат у межах 10 % ліміту в частині ОЗ, наданих в оперативну оренду. На відміну від попередньої форми Декларації, окремого рядка для таких витрат у Додатку АМ не передбачено — там у гр. 4 табл. 2 наводиться загальна сума ремонтних витрат щодо всіх ОЗ.

06.4.39

Інші витрати господарської діяльності, до яких розділом ІІІ Податкового кодексу України прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат

У рядку наводяться всі витрати, які не було показано в інших рядках додатків до Декларації та в самій Декларації, у частині яких не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат (п.п. 138.12.2 ПКУ).

Зокрема, оскільки тепер у Додатку ІВ немає окремого рядка для відображення амортизації щодо ОЗ, переданих в оперативну оренду, то таку амортизацію можна показати в цьому рядку. У ньому можна відобразити й інші витрати орендодавця щодо наданих в оренду ОЗ (зокрема, комунальні послуги), що підтверджують і податківці (див. консультації в розділах 110.07.20, 110.18.02 ЄБПЗ).

Якщо виходити з аналогії із заповненням «старого» Додатка ІВ, то в цьому рядку, на думку податківців, слід відобразити й оплату перших п'яти днів непрацездатності будь-яких осіб, уключаючи нарахований на ці суми ЄСВ (див. роз'яснення в розділі 110.07.18 ЄБПЗ).

На думку податківців, у зазначеному рядку має відображатися серед іншого й заробітна плата працівників, виплачена за час вимушеного простою підприємства або за час перебування в щорічних (основних і додаткових) відпустках — див. роз'яснення в розділі 110.07.17 ЄБПЗ; судові витрати (витрати на проведення судової експертизи, інформаційно-технічне забезпечення судового процесу тощо), понесені позивачем (див. роз'яснення в розділі 110.07.20 ЄБПЗ); застраховані збитки, яких зазнав платник податку у зв'язку з веденням господарської діяльності (див. роз'яснення в розділах 130.05, 110.09.01 ЄБПЗ); витрати на ліквідацію ОЗ (див. консультацію в розділі 110.09.01 ЄБПЗ); витрати на навчання працівників (див. консультацію в розділі 110.07.10 ЄБПЗ).

У цьому рядку показується також додатне значення різниці між комерційним курсом придбання валюти на МВБ та її балансовою вартістю (курсом НБУ); від’ємне значення різниці між комерційним курсом продажу валюти на МВБ та її балансовою вартістю (курсом НБУ).

Податківці також відзначають, що в цьому рядку відображаються коригування витрат на придбання товарів (робіт, послуг) через те, що такі товари (роботи, послуги) одночасно використовуються в оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операціях і податковий кредит щодо них підлягає перерахунку згідно зі ст. 199 ПКУ. При цьому вони вказують, що результат такого коригування може мати як додатне, так і від’ємне значення (див. консультацію в розділі 110.07.20 ЄБПЗ).

 

Додаток АМ

Порівняно з попередньою формою, новий Додаток АМ став значно простішим, оскільки в ньому відсутнє постатейне розбиття витрат. Утім, усі проблеми не знято, а з урахуванням роз'яснень податківців вони можуть з'явитися і при заповненні нового Додатка. Це пов'язане з відображенням сум амортизаційних відрахувань у таблиці 1 Додатка АМ. Системний аналіз нововведень дає підстави вважати, що в зазначеній таблиці слід відображати саме амортизацію, нараховану за звітний період (у Декларації за I квартал 2012 року — амортизацію I кварталу). Адже навіщо було тоді спрощувати Додаток АМ і вилучати з нього графи, в яких показувалися суми амортизації, що включаються до витрат звітного періоду, зокрема, у складі собівартості реалізованої продукції? Це підтверджує і назва граф — «Нарахована амортизація за звітний (податковий) період», а не, скажімо, «Нарахована амортизація, що включається до витрат звітного періоду».

Водночас податківці дотримуються позиції, що в Додатку АМ показується сума амортизації, яка включається до витрат звітного періоду.

 


Думка фахівців офіційних органів

Запитання: «Як слід заповнювати таблицю 1 додатка АМ до декларації з податку на прибуток підприємства, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. № 1213: показувати в ній всю суму нарахованої за період амортизації або лише ту частину, яка включена в поточному періоді до складу витрат? Розбіжність можлива через те, що частина нарахованої амортизації включається до собівартості виробленої продукції, яка може бути не реалізована протягом звітного періоду.

Відповідь: У таблиці 1 додатка АМ до податкової декларації з податку на прибуток підприємства слід відображати лише ту частину нарахованої амортизації за звітний (податковий) період, яка включається до складу витрат такого звітного періоду та враховується при обчисленні об’єкта оподаткування такого періоду».


 

Якщо дотримуватись цих рекомендацій, то, як і раніше, для заповнення цього рядка доведеться «вичленовувати» ту суму амортизації, що припадає на реалізовану за звітний період продукцію (роботи, послуги), а це доволі трудомісткий процес. Водночас ми вважаємо, що робити цього не потрібно (аргументи див. вище).

Зверніть увагу: з 01.01.2012 р. можна амортизувати ОЗ, придбані протягом II — IV кварталів 2011 року у фізичних осіб — платників єдиного податку, визначивши залишкову вартість ОЗ станом на 01.01.2012 р., що підтверджують і податківці (див. роз'яснення в розділі 110.09.01 ЄБПЗ).

Ще одна новація: оскільки рядки Додатка АМ тепер не пов'язані з іншими рядками Декларації, тепер цей Додаток повинні заповнювати й виконавці довгострокових контрактів. У цьому випадку амортизація переноситься до рядка 06.4.21 Додатка ІВ.

 

Таблиця 4

Порядок заповнення таблиці 1 Додатка АМ

Номер графи

Показник

1

2

1

Нарахована амортизація за звітний (податковий) період

Визначається як сума гр. 2 — гр. 5 табл. 1.

2

основних засобів та інших необоротних активів

На нашу думку, виходячи з назви цього рядка, у ньому повинна показуватися загальна сума саме нарахованої за звітний період (наростаючим підсумком) амортизації ОЗ та інших необоротних матеріальних активів (незалежно від того, чи включається така амортизація до складу витрат звітного періоду, зокрема, у вигляді собівартості реалізованої продукції). Водночас, за роз'ясненнями податківців, у цьому рядку показується сума амортизації ОЗ та інших необоротних активів, що включається до витрат звітного періоду. Якщо дотримуватись цих рекомендацій, то, як і раніше, для заповнення цього рядка доведеться «вичленовувати» ту суму амортизації, що припадає на реалізовану за звітний період продукцію (роботи, послуги).

3

нематеріальних активів

Рядок заповнюється аналогічно попередній графі, з тією лише різницею, що в ньому показується амортизація НА.

4

витрат, пов’язаних із видобутком корисних копалин

Будівельні підприємства цей рядок не заповнюють.

5

тимчасової податкової різниці, яка виникла за результатами інвентаризації основних засобів станом на 01.04.2011

У рядку відображається сума амортизації, нарахованої на тимчасову податкову різницю щодо ОЗ, визначену за результатами інвентаризації станом на 01.04.2011 р., і переноситься до рядка 06.5.27 Додатка IB.

 

Зауважимо також: на думку податківців, у разі здійснення витрат на самостійне виготовлення об’єкта ОЗ (об’єкта нерухомості) платником податку для власних виробничих потреб витрати, пов’язані з будівництвом об’єкта, зокрема витрати на звільнення території будівництва від наявних на ній будівель, уключаються до вартості об’єкта ОЗ групи 3 (див. роз’яснення в розділі 110.09.01 ЄБПЗ). Аналогічно включаються до вартості об’єкта ОЗ групи 3 також витрати на:

— проектні та дослідні роботи при будівництві ОЗ (див. консультацію в розділі 110.07.20 ЄБПЗ);

— благоустрій елемента, що є структурним компонентом будівлі чи споруди, що обліковується як об’єкт ОЗ у процесі будівництва (див. консультацію в розділі 110.09.01 ЄБПЗ);

— проведення експертизи (перевірки) проектної та іншої документації на відповідність нормативним актам з пожежної безпеки при введенні в дію або в експлуатацію виробничих, житлових, інших будівель і споруд після завершення будівництва, реконструкції або технічного переоснащення (див. консультацію в розділі 110.07.20 ЄБПЗ);

— проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомості (див. консультацію в розділі 110.09.01 ЄБПЗ).

Стосовно заповнення таблиці 2 Додатка АМ слід звернути увагу на те, що використання 10 % ремонтного ліміту є обов’язком, а не правом платника податків (п. 146.12 ПКУ), що підтвердили й податківці в роз’ясненні з розділу 110.09.01 ЄБПЗ. З особливостями відображення витрат на ремонт ОЗ можна ознайомитися у статті «Оперативний лізинг в обліку будівельного підприємства» // «ББ», 2012, № 7, с. 12.

 

Додаток ОК

Додаток ОК розроблено на виконання норм абз. 2 п. 152.3 ПКУ, де передбачається таке: «Платники податку разом з відповідною податковою декларацією подають органу державної податкової служби перелік доходів та витрат платника податку в розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом».

Таким чином, Додаток ОК заповнюється будь-якими платниками податку, котрі є особами — платниками податку на прибуток, у тому числі й тими, хто визначає податок на прибуток за правилами довгострокових договорів. Він складається з двох частин: розділ I «Перелік доходів у розрізі контрагентів — платників єдиного податку» та розділ II «Перелік витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку».

Для заповнення додатка ОК необхідно мати інформацію про те, на якій системі оподаткування працюють усі контрагенти платника податку на прибуток, у тому числі й у частині придбаних товарів (робіт, послуг) через підзвітних осіб.

Якщо є контрагенти — платники єдиного податку, то для заповнення Додатка ОК стосовно фізичних осіб — підприємців необхідно знати: прізвище, ім’я, по батькові (графа 2 відповідних таблиць); реєстраційний номер облікової картки/серію та номер паспорта1 (графа 3 відповідних таблиць); загальну суму без ПДВ у частині доходів і витрат (графа 4 відповідних таблиць).

1 Указується фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган державної податкової служби та мають відмітку в паспорті.

У частині юридичних осіб — платників єдиного податку потрібно мати у своєму розпорядженні відомості про найменування платника (графа 2 відповідних таблиць); код за ЄДРПОУ ( графа 3 відповідних таблиць); загальну суму без ПДВ у частині доходів і витрат (графа 4 відповідних таблиць).

На думку представників податкових органів, Додаток ОК заповнюється таким чином:

 


Думка фахівців офіційних органів

Запитання: «За яким принципом заповнюється додаток ОК до декларації з податку на прибуток підприємства? Справа в тому, що момент виникнення витрат покупця — платника податку на прибуток і доходу продавця-единоподатника можуть не збігатися (наприклад, отримання товару без оплати). Чи потрібно брати у кожного контрагента документи, що підтверджують його статус як єдиноподатника?


 

Відповідь: <…> Оскільки платники податку на прибуток визначають доходи та витрати згідно з правилами, встановленими ст.137 та ст.138 ПКУ відповідно, то і заповнювати додаток ОК слід за такими же правилами, не враховуючи принципи сплати єдиного податку контрагентом.

Що стосується підтвердження статусу контрагента як платника єдиного податку, то ДПСУ вважає за доцільне мати документальне підтвердження такого статусу контрагента. Разом з тим ПКУ не містить норми, яка би зобов’язувала платника податку на прибуток в обов’язковому порядку мати такі підтверджуючі документи».

Тим часом виходячи з вимог, що висуваються податківцями, у загальному випадку коректно заповнити Додаток ОК не вийде. Адже, на їх думку, Додаток ОК заповнюється в розрізі тих контрагентів, щодо придбань товарів (робіт, послуг) у яких у звітному періоді виникли витрати. Але зрозуміло, що визначити, у якого саме контрагента було придбано, скажімо, матеріали, витрачені на виготовлення об’єкта будівництва в періоді його реалізації, практично неможливо.

Із цих позицій правильніше буде в частині витрат Додаток ОК заповнювати за фактом придбання товарів (робіт, послуг) у «єдиноподатників», а не за датою віднесення їх на витрати.

Тому, очевидно, будівельні підприємства заповнюватимуть витрати в Додатку ОК на підставі усереднених даних, указуючи їх загальною сумою в розрізі кожного контрагента.

Зауважимо також: хоча податківці дозволили не зберігати на підприємстві документи, що підтверджують податковий статус контрагента, з позиції безпеки їх краще все-таки мати. Для полегшення заповнення Додатка ОК у подальшому є сенс зазначати податковий статус контрагента в документах (договорі, рахунку, накладній тощо).

 

На цьому ми закінчуємо розгляд особливостей заповнення Декларації будівельними підприємствами. Наостанок нам залишається побажати вам успішного здавання Декларації!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі