Теми статей
Обрати теми

Нові ліцензійні умови: якими вони будуть

Редакція ББ
Стаття

Нові ліцензійні умови: якими вони будуть

Яна Брусенцова, юрист-аналітик ВБ «Фактор»

 

Отже, з 01.03.2012 р. дія Порядку ліцензування поширюється тільки на будівництво об’єктів, віднесених до IV і V категорій складності. Будівництво ж об’єктів I — III категорій складності ліцензуванню не підлягає, про що можна зробити висновок з тієї ж постанови № 148. Тому пропонуємо поговорити про майбутні «перспективи» забудовників у світлі нових змін.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТI

Постанова № 148 — постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2009 р. № 759» від 27.02.2012 р. № 148.

Постанова № 1396 — постанова КМУ «Про затвердження Порядку ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури» від 05.12.2007 р. № 1396.

Наказ № 47 — наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури» від 27.01.2009 р. № 47.

 

Iнформація до відома

Нагадуємо, що незважаючи на зміни, які внесла постанова № 148, тим самим звузивши коло об'єктів архітектури, на створення яких необхідна ліцензія до об'єктів IV — V категорій складності, усе ще залишаються чинними Ліцензійні умови провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язані із створенням об'єктів архітектури (далі — Ліцензійні умови), затверджені наказом № 47.

Діючи Ліцензійні умови, звісно, не передбачають будь-якого обмеження щодо їх застосування лише до об'єктів архітектури IV — V категорій складностівони ще діють у «старому» режимі, тобто не враховуючи диференціації об'єктів архітектури за категоріями складності. Це в свою чергу викликало немало запитань у багатьох суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана із створенням об'єктів архітектури.

Уже відомо, що на офіційному сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції (далі — ДАБI) розміщено проект нових Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорій складності (далі — нові Ліцензійні умови). З текстом цього документа можна ознайомитися на офіційному сайті ДАБI http://www.dabi.gov.ua/projects.shtm. Але поки триває перехідний період, суб'єкти господарювання перебувають у складній ситуації. Дійсно, погодьтеся, є нормативно-правовий акт (наказ № 47), який містить одні вимоги, і є інший документ (постанова № 148), який хоч і непрямо, але обмежує застосування наказу № 47 — тобто ним мають керуватися лише суб'єкти господарювання, діяльність яких пов'язана зі створенням об'єктів архітектури IV — V категорій складності. Необхідно віддати належне ДАБI, яка намагається роз'яснити ситуацію, що склалася, але це лише роз'яснення (не офіційний документ)...

З цього приводу згадаємо про Iнформаційно-методичний аналіз процедури ліцензування будівельної діяльності в розрізі змін, унесених постановою КМУ від 27.02.2012 р. № 148 (див. «Будівельна бухгалтерія», 2012, № 6, с. 9 — 11). Так, якщо проаналізувати зазначений вище коментар, можна зробити висновок, що його зміст уже побудований на вимогах проекту нових Ліцензійних умов.

 

Що пропонується?

Отже, до наказу № 47 пропонується внести відповідні зміни, виклавши його у новій редакції. Проект наказу Мінрегіону поки що відсутній, а от, як уже ми зазначали вище, з проектом нових Ліцензійних умов можна «познайомитися».

Так, зокрема, в п. 1.1 нових Ліцензійних умов чітко зазначається, що вони встановлюють організаційні, кваліфікаційні, технологічні та спеціальні вимоги для провадження господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорій складності.

Для підтвердження цього п. 1.5 нових Ліцензійних умов установлено, що вони є обов’язковими для всіх суб’єктів господарської діяльності незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які виконують роботи при будівництві об’єкта архітектури, що за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорій складності. Види таких робіт містяться у Переліку робіт провадження будівельної діяльності, який додається до нових Ліцензійних умов.

Отже, у майбутньому господарська діяльність, пов'язана зі створенням об'єктів архітектури I — III категорій складності не підпадає під дію нових Ліцензійних умов.

Крім того, скорочується перелік видів господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню — з попередніх семи позицій залишилося лише три:

— будівельні та монтажні роботи;

— монтаж інженерних мереж;

— будівництво транспортних споруд.

Про це додатково зафіксовано у п. 1.3 нових Ліцензійних умов: категорії складності об’єктів будівництва мають визначатися Порядком віднесення об’єктів будівництва до IV і V категорій складності, затвердженим постановою КМУ від 27.04.2011 р. № 557.

 

Про загальні вимоги

Нові Ліцензійні умови вже містять посилання на нові ДБН В.1.2-14-2009 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ» (далі — ДБН А.2.2-3-2012). Так, зокрема, у п. 2.1 нових Ліцензійних умов зазначається, що будівельна діяльність повинна відповідати вимогам цих будівельних норм.

Крім того, нові Ліцензійні норми на противагу від діючих Ліцензійних умов установлюють, що будівельна діяльність має проводитись з урахуванням набутого за останні 5 років досвіду суб’єктами господарської діяльності на об’єктах нижчої категорії складності, а саме:

 

V категорії складності

якщо були виконані роботи не менше трьох об’єктів III — IV категорій складності

IV категорії складності

якщо були виконані роботи не менше п’яти об’єктів II — III категорій складності

 

При цьому для суб’єктів господарської діяльності, які були створені у результаті реорганізації або цілеспрямовано для виконання робіт у будівельній діяльності на об’єктах відповідних категорій складності (класів наслідків), передбачається, що право виконувати роботи на таких об’єктах без попереднього досвіду може надаватись за умови виконання:

— організаційних;

— кваліфікаційних;

— технологічних;

вимог для відповідної категорії складності (класу) з урахуванням власного (персонального) досвіду фахівців.

Організаційні, кваліфікаційні та технологічні умови, яким має відповідати суб'єкт господарювання, визначені у п. 2.2 нових Ліцензійних умов. При цьому організаційні та технічні умови залишилися майже незмінними, чого не можна сказати про кваліфікаційні — вони дещо трансформувалися.

Так, зокрема, до них додалися додаткові умови, а саме:

 

1

2

до начальника будівельної дільниці (код КП — 122)

повна або базова вища освіта, неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст, бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією керівників нижчого рівня: для магістра або спеціаліста — не менше 2 років, бакалавра або молодшого спеціаліста — не менше 3 років

до виконавця робіт (код КП — 122)

повна або базова вища освіта, неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи майстром у будівництві — не менше 2 років. Спеціалізація за освітою: відповідно до спрямованості діяльності суб’єкта господарювання

до майстра будівельних та монтажних робіт (код КП — 122)

повна або базова вища освіта, неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр, молодший спеціаліст). Спеціалізація за освітою: відповідно до спрямованості діяльності суб’єкта господарювання

до техніка-будівельника

базова або неповна вища освіта відповідного напряму (бакалавр або молодший спеціаліст). Спеціалізація за освітою: відповідно до спрямованості діяльності суб’єкта господарювання

 

Нагадаємо, раніше зазначені вище кваліфікаційні умови визначалися окремо в умовах до: будівельних та монтажних робіт, монтажу інженерних мереж та будівництва транспортних споруд. Відтепер вони отримали узагальнений характер.

Слід також зазначити, що кардинальних змін організаційні, кваліфікаційні та технічні умови до вказаних вище видів господарської діяльності, не зазнали.

Наслідком скорочення видів господарської діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури, яка підлягає ліцензуванню, стала й зміна Переліку робіт провадження будівельної діяльності. Він також доопрацьований з урахуванням вже того, що вимоги отримувати ліцензії висуваються лише у разі ведення господарської діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури IV — V категорій складності.

 

Висновок

Не хочеться, але вже вкотре ми змушені говорити про те, що більш детально розглядати питання, висвітлене в цій статті, ми будемо в наступних номерах нашого видання. Доведеться знову чекати на прийняття чергового нормативно-правового документа та набрання ним чинності. А якщо ще й ураховувати, наскільки зараз все непостійно в правовому полі, яке регулює містобудівну галузь, заздалегідь неможливо спрогнозувати, що на нас очікує. Тим не менш, вважаємо, що не є зайвим доводити до відома наших читачів усі нововведення містобудівного законодавства, навіть, якщо це лише проект.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі