Теми статей
Обрати теми

Повернення матеріалів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Повернення матеріалів

 

Для проведення робіт підрядником було отримано матеріали (сталеві труби) зі складу замовника. Цю операцію було оформлено Актом на відпуск матеріалів для будівництва об'єкта реконструкції (типова форма № М-25) наприкінці листопада. А на початку грудня підрядник помітив, що взяв більшу кількість матеріалів, ніж було необхідно (замість 23 т труб отримав 27 т). Яким документом потрібно оформити повернення надміру отриманих 4 т труб на склад замовника?

 

Почнемо з того, що при отриманні матеріалів представник підрядника мав перевірити відповідність фактично отриманої номенклатури, звірити фактичну якість і кількість матеріалів із заявленими в супровідних документах — у накладних, актах тощо. У цьому випадку необхідно було звірити фактичні дані про матеріали, що надійшли, з даними, зазначеними в Акті за формою № М-25.

У результаті такої перевірки мала виявитися різниця в кількості — фактична кількість матеріалів виявилася на 4 т більше зазначеної в акті. У цьому випадку складається Акт про приймання матеріалів за формою № М-7, затвердженою наказом Мінстату України від 21.06.96 р. № 193. Акт за формою № М-7 використовується для оформлення приймання матеріальних цінностей, що мають кількісні та якісні розбіжності з даними супровідних документів постачальника. Необхідні додаткові дані, для яких у формі акта місця не передбачено, відображаються в розділі «Інші дані». Акт у двох примірниках складається приймальною комісією за обов'язкової участі матеріально відповідальної особи та представника постачальника (у нашому випадку — замовника), при цьому замість останнього до комісії може входити представник сторонньої незацікавленої організації. Акт затверджується керівником підприємства чи іншою уповноваженою на те особою.

Як бачимо, у цій ситуації було допущено помилку, яка полягає в тому, що надлишок матеріалів не було вчасно оформлено документально. Цю помилку потрібно виправити, оформивши Акт за формою № М-7. Далі, за наявності правильно оформленого Акта за формою № М-7, потрібно скласти накладну на повернення, в якій буде зазначено надлишок отриманих матеріалів, а саме 4 т труб.

 

Юлія Єгорова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі