Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення вартості демонтажу (розбирання, знесення) існуючих будівель і споруд при складанні договірної ціни на будівництво об’єкта та проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних будівельних робіт

Редакція ББ
Роз'яснення

Щодо визначення вартості демонтажу (розбирання, знесення) існуючих будівель і споруд при складанні договірної ціни на будівництво об’єкта та проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних будівельних робіт

 

Роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон України). Цей документ не містить дату та номер; текст розміщено на сайті Мінрегіону — http://minregion.gov.ua, шукати на вкладці: Головна сторінка/Будівництво/Ціноутворення, експертиза та контроль вартості у будівництві/Ціноутворення).

 

Демонтаж (розбирання, знесення) існуючих будівель і споруд здійснюється згідно з проектом організації будівництва, в якому містяться необхідні проектні рішення провадження робіт з розбирання будівель і споруд, у тому числі схеми розбирання окремих будівель і технологічна послідовність демонтажу (розбирання, знесення) окремих конструктивних елементів будівель тощо. Обсяги зазначених робіт мають визначатися на підставі проектних рішень.

При формуванні договірної ціни на будівництво об’єкта вартість демонтажу (розбирання, знесення) існуючих будівель і споруд підрядник визначає залежно від прийнятих в проекті способів виконання цих робіт на підставі ресурсних елементних кошторисних норм (надалі — РЕКН) розділу «Розбирання житлових і громадських будівель» Збірника 46 «Роботи при реконструкції будівель і споруд» (ДБН. Д.2.2-46-99), які передбачають розбирання наземної частини будівель зі збереженням придатних матеріалів, одержаних від розбирання (для будівель із достатньою придатністю елементів конструкцій) та без збереження матеріалів (для будівель, що прийшли в непридатний стан).

У випадку, коли окремі види робіт з демонтажу (розбирання, знесення) окремих конструкцій будівель і споруд не охоплені РЕКН, а технологія їх виконання аналогічна новому будівництву, вартість зазначених робіт може визначатися в порядку, передбаченому пунктами 2.8 та 2.6 вказівок щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні роботи (ДБН Д.1.1-2-99) та ремонтно-будівельні роботи (ДБН Д.1.1-4-2000) відповідно.

При застосуванні нових технологій руйнування будівель, норми на які відсутні в кошторисно-нормативній базі, у складі інвесторської кошторисної документації розробляються індивідуальні ресурсні елементні кошторисні норми, які затверджуються, у складі проекту (робочого проекту) з обов’язковим проведенням відповідної експертизи (пункт1.2.5 ДБН Д.1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва»).

Демонтовані конструкції та матеріали, отримані від розбирання існуючих будівель і споруд, що знаходяться на території будівництва, є власністю замовника. Для вирішення питання щодо можливості використання на об’єкті будівництва матеріалів, виробів і конструкцій, отриманих від розбирання будівель та споруд, замовником створюється комісія із залученням фахівців спеціалізованих організацій, які спроможні здійснити обстеження цих матеріальних ресурсів, за результатами якого готується експертна оцінка стосовно їх технічних та якісних характеристик. На підставі такої експертної оцінки комісією приймається рішення щодо подальшого використання матеріалів, отриманих від розбирання будівель та споруд, складається тристоронній акт (замовник, проектувальник, підрядник), у якому зазначається номенклатура таких матеріальних ресурсів, їхня кількість, технічні або якісні характеристики та обґрунтовані ціни, які враховують зазначені в акті характеристики цих матеріальних ресурсів. Порядок їх передачі підряднику для повторного використання на об’єкті аналогічний порядку передачі нових матеріальних ресурсів, придбаних замовником і безоплатно переданих підряднику за «Актом передачі матеріалів поставки замовника» для укладання в діло.

У випадку, якщо матеріали, вироби і конструкції, отримані від розбирання, не використовуються на тій самій будові, їх номенклатура, кількість і ринкова вартість визначаються методом експертної оцінки комісією в складі спеціалістів замовника з подальшою реалізацією матеріальних цінностей у встановленому порядку.

 

КОМЕНТАР

 

Про те, куди зараховувати витрати, пов’язані зі знесенням об’єктів нерухомості із земельної ділянки, читайте в статті «Знесення: нові роз’яснення старих проблем»// «ББ», 2012, № 6, с. 12.

Юридичний бік знесення будівель, будов, споруд розглянуто в статті «Знесення об’єктів нежитлової нерухомості: проблеми правового регулювання»// «ББ», 2009, № 7, с. 39.

 

Редакція

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі