Теми статей
Обрати теми

Якими документами оформлюються перевірки інспекторами ДАБІ?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Якими документами оформлюються перевірки інспекторами ДАБІ?

 

Підкажіть, будь ласка, чи передбачені чинними нормативно-правовими актами форми документів, що мають складатися під час перевірок інспекторами ДАБІ?

 

Так, передбачені, але затверджені вони не так давно. Мінрегіон наказом «Про затвердження форм актів та інших документів, які складаються під час або за результатами здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» від 15.05.2012 р. № 240 (далі — Наказ № 240) затвердив форми таких документів:

— форму акта перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил згідно з додатком 1;

— форму акта про недопущення посадових осіб інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на об’єкти будівництва, підприємства будівельної галузі для виконання покладених на них функцій згідно з додатком 2;

— форму припису про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил згідно з додатком 3;

— форму припису про зупинення підготовчих та будівельних робіт, які не відповідають законодавству, будівельним нормам, державним стандартам і правилам, архітектурним вимогам, затвердженим проектним рішенням, технічним умовам та іншим нормативно-правовим актам, виконуються без повідомлення, реєстрації декларації про початок їх виконання або без отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно з додатком 4;

— форму протоколу про адміністративне правопорушення згідно з додатком 5;

— форму постанови у справі про адміністративне правопорушення згідно з додатком 6;

— форму протоколу про правопорушення у сфері містобудівної діяльності згідно з додатком 7;

— форму постанови про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності згідно з додатком 8;

— форму направлення для проведення позапланової перевірки згідно з додатком 9.

Необхідність прийняття зазначених вище форм була обумовлена перш за все п. 15 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2011 р. № 553 (далі — Постанова № 553). Так, зокрема, у ньому передбачається, що форми актів та інших документів, які складаються під час або за результатами здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затверджуються Мінрегіоном.

А тепер повернемося трохи в минуле і згадаємо, чому ж так чекали на форми, затверджені Наказом № 240? Відповідь проста, бо в період з 01.03.2012 р. і до 23.07.2012 р. (дата набрання чинності Наказом № 240) не існувало будь-яких форм документів, якими б могли керуватися посадові особи Державної архітектурно-будівельної інспекції України (далі — ДАБІ) та її територіальних органів при здійсненні заходів державного архітектурно-будівельного контролю. Відносно дати 01.03.2012 р., нагадаємо, що саме в цей день набула чинності постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2009 р. № 759» від 27.02.2012 р. № 148 . Цим нормативним актом, зокрема, були визнані такими, що втратили чинність, форми Протоколу про правопорушення у сфері містобудування, Припису та Постанови про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудування, затверджені постановою КМУ «Про затвердження Порядку накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» від 06.04.95 р. № 244.

Тому, починаючи з 01.03.2012 р. посадовим особам ДАБІ та її територіальних органів нічого не залишалося, як складати документи під час і за результатами перевірок дотримання містобудівного законодавства керуючись загальними нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП). Так, наприклад, вимоги до змісту протоколу про адміністративне правопорушення містяться в ст. 256 КпАП, а до постанови у справі про адміністративне правопорушення — у ст. 283 КпАП.

Отже, з протоколом та постановою ситуація була більш-менш урегульована. Так, наприклад, уявімо собі ситуацію, з’являється до будмайданчика перевіряючий із ДАБІ. Усе йде до того, що все ж таки порушення виявлені та з дотриманням певних процедур має бути складено протокол про адміністративне правопорушення. Ви достеменно не знаєте, якої форми має бути цей документ, але ви могли про це дізнатися звернувшись до КпАП. Слід зазначити, що наявність знань відносно документів, їх форм відіграє не останню роль у діяльності суб’єкта господарювання, тим паче, якщо йдеться про перевірки і можливе накладення санкцій за її результатами. От, наприклад, неправильно складений протокол про адміністративне правопорушення є підставою для оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення.

Відтепер ситуацію полегшено для обох сторін: і для суб’єктів господарювання і для інспекторів ДАБІ та її територіальних органів — є «офіційна» форма протоколу про адміністративне правопорушення.

Складніша ситуація була з іншими документами, наприклад, з направленням для проведення перевірки — його форми не було раніше і зараз теж немає.

Нагадаємо, що абз. 11 п. 7 Постанови № 533 передбачено, що під час проведення позапланової перевірки посадова особа інспекції зобов’язана пред’явити службове посвідчення та направлення для проведення позапланової перевірки. Звертаємо увагу наших читачів на назву цього документа — направлення для проведення позапланових перевірок, тобто вона призначена для використання лише при проведенні позапланових перевірок.

З моменту набуття чинності Постанови № 533 у забудовників почало виникати запитання: потрібне направлення для проведення планової перевірки чи ні? Із змісту самої Постанови № 533 відносно цього нічого конкретно не зазначено. Тому й виникла необхідність в отриманні роз’яснень, які й були надані Мінрегіоном.

Мінрегіон у своєму листі «Щодо необхідності одержання направлення представником Держархбудінспекції при проведенні планової перевірки» від 07.03.2012 р. № 7/17-3811 (текст та коментар до нього див. у «ББ», 2012, № 10, с. 4) зазначив, що представники ДАБІ та її територіальних органів повинні мати направлення на проведення планової перевірки суб’єкта господарювання, яке видається на підставі наказу ДАБІ та її територіальних органів про затвердження плану проведення планових перевірок на відповідний період. При цьому посилався профільний орган на п. 7 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого Постановою № 533. Щоправда, не зрозуміло: чому саме на цей пункт посилаються спеціалісти Мінрегіону, адже ця норма визначає порядок проведення позапланової перевірки.

З появою ж форм актів та інших документів, що складаються починаючи з 23 липня цього року під час або за результатами перевірок інспекторами ДАБІ, знову постає запитання: повинен мати при собі перевіряючий ДАБІ направлення на планову перевірку чи ні?

Як бачите, є лише форма направлення для проведення позапланової перевірки. Форма для проведення планової перевірки не передбачена, тому напрошується висновок, що для її проведення направлення не потрібне.

На нашу думку, питання відносно затверджених форм ще будуть виникати. Але, треба відмітити: позитив від того, що форми актів та інших документів, які складаються під час або за результатами здійснення державного архітектурно-будівельного контролю все ж таки затверджені, є беззаперечним. Упевнений у цьому і Мінрегіон, який у своїй пояснювальній записці ще до проекту Наказу № 240 зазначав, прийняття цього документа дозволить забезпечити ефективну реалізацію заходів державного архітектурно-будівельного контролю та затвердити єдиний підхід до оформлення документів, що складаються під час або за результатами здійснення такого контролю з урахуванням вимог чинного законодавства.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі