Теми статей
Обрати теми

Щодо введення в експлуатацію самочинно побудованих об'єктів будівництва

Редакція ББ
Лист від 28.08.2012 р. № 40-11-6173

Щодо введення в експлуатацію самочинно побудованих об’єктів будівництва

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 28.08.2012 р. № 40-11-6173

 

Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.06.2011 р. № 91 (далі — Порядок), розроблено відповідно до пункту дев’ять розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Слід зазначити, що Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» та зазначений Порядок дають можливість за спрощеною процедурою прийняти в експлуатацію побудовані без дозволу на виконання будівельних робіт приватні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, громадські будинки I та II категорій складності.

Відповідно до цього Порядку замовник або уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта, до якої додається разом з іншими документами засвідчена в установленому порядку копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою.

Стаття 125 Земельного кодексу України встановлює, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України документами, що посвідчують право на земельну ділянку, є: державний акт на право власності на земельну ділянку, державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, договір оренди землі, зареєстрований відповідно до закону, або договір оренди землі та договір відчуження права оренди землі, зареєстровані відповідно до закону.

Разом з тим слід зазначити, що повноваження Державної архітектурно-будівельної інспекції України визначені статтею 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Положенням про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженим Указом Президента України від 08.04.2011 р. № 439.

Відповідно до Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 р. № 439, до повноважень Держархбудінспекції України не віднесено тлумачення чинного законодавства.

Врегулювання земельних питань віднесено до повноважень центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів, яким є Державне агентство земельних ресурсів України.

Крім цього, Міністерством регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України 13.06.2012 прийнято наказ № 304 «Про затвердження Змін до Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09.07.2012 р. за № 1132/21444) (далі — наказ Мінрегіону).

Згідно із зазначеним наказом Мінрегіону не підлягають прийняттю в експлуатацію будинки і споруди, побудовані до 05.08.92 р.

Для потреб державної реєстрації прав власності таких будинків і споруд документом, який засвідчує відповідність будинків і споруд вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.

 

Перший заступник Голови А. Григор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі