Теми статей
Обрати теми

Стосовно дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві

Редакція ББ
Лист від 02.07.2012 р. № 40-19-4580

Стосовно дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 02.07.2012 р. № 40-19-4580

 

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про архітектурну діяльність» будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об’єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон України). Таким чином, капітальний ремонт віднесено до будівельних робіт.

Так, на виконання цього Закону України Урядом прийнято: Порядок виконання будівельних робіт, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 466 (далі — Порядок № 466), та Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 461 (далі — Порядок № 461).

Отже, будівництво об’єктів здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, за винятком будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, яке здійснюється відповідно до будівельного паспорта.

Згідно з пунктом 6 Порядку № 466 будівельні роботи можуть виконуватися після:

— подання за формою повідомлення про початок виконання будівельних робіт Державній архітектурно-будівельній інспекції або її територіальному органу (далі — Інспекція) за місцезнаходженням об’єкта будівництва — для об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта;

реєстрації відповідною Інспекцією декларації — щодо об’єктів будівництва, що належать до I — III категорій складності;

— видачі замовнику Інспекцією дозволу на виконання будівельних робіт — щодо об’єктів будівництва, що належать до IV і V категорій складності.

Реєстрація декларації, видача дозволу на виконання будівельних робіт здійснюється на безоплатній основі.

Слід зазначити, що категорія складності об’єкта будівництва визначається відповідно до державних будівельних норм та стандартів на підставі класу наслідків (відповідальності) такого об’єкта будівництва. Віднесення об’єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності здійснюється проектною організацією і замовником будівництва.

Разом з цим згідно із Порядком № 461 прийняття в експлуатацію об’єктів I — III категорій складності, а також тих об’єктів, будівництво яких здійснювалось на підставі будівельного паспорта, здійснюється на підставі декларації про готовність об’єкта до експлуатації на безоплатній основі.

Прийняття в експлуатацію об’єктів, що належать до IV і V категорій складності, здійснюється на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації шляхом видачі Інспекцією сертифіката на платній основі. Плата визначається відповідно до Порядку внесення плати за видачу сертифіката, який видається у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, та її розміру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 461.

Слід зазначити, що листи Державної архітектурно-будівельної інспекції України не є нормативно-правовими актами, не встановлюють нових правових норм, а мають лише інформаційний характер.

 

Заступник Голови В. Папка

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі