Теми статей
Обрати теми

Щодо прийняття в експлуатацію індивідуальних садових, дачних будинків, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт

Редакція ББ
Лист від 05.01.2012 р. № 40-19-59

Щодо прийняття в експлуатацію індивідуальних садових, дачних будинків, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 05.01.2012 р. № 40-19-59

 

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.06.2011 р. № 91 (далі — Порядок), дають можливість за спрощеною процедурою прийняти в експлуатацію побудовані без дозволу на виконання будівельних робіт приватні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, громадські будинки I та II категорій складності. За результатами проходження зазначеної процедури громадяни можуть реалізувати своє конституційне право власності на житло.

Відповідно до зазначеного Порядку замовник або уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта за формою, наведеною у додатку 3 до цього Порядку, до якої додаються:

— два примірники заповненої декларації;

— звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації;

— засвідчені в установленому порядку копії:

документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт;

технічного паспорта, виданого бюро технічної інвентаризації.

Заява про прийняття в експлуатацію об’єкта підписується також співвласниками земельної ділянки та зазначеного об’єкта (у разі їх наявності).

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (далі — інспекція) розглядає зазначені документи та приймає протягом тридцяти днів з дати їх подання рішення про реєстрацію декларації або її повернення.

Дані, зазначені у декларації, повинні узгоджуватись з документами, які подаються разом з нею. Згідно з частиною десятою статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» замовник відповідно до закону несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданій ним декларації, та за експлуатацію об’єкта без зареєстрованої декларації.

Інспекція повертає декларацію замовнику, якщо вона подана чи оформлена з порушенням вимог, установлених цим Порядком. Повернення декларації з інших підстав не допускається.

Датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата реєстрації відповідною інспекцією декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Таким чином, органами державної влади створюються сприятливі умови для стимулювання введення в експлуатацію об’єктів індивідуального житлового будівництва.

 

Перший заступник Голови А. Григор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі