Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Установлено заборону на зазначення ціни товарів, робіт і послуг не у гривнях

Законом України від 06.11.2012 р. № 5481-VI доповнено ст. 8 Закону України «Про рекламу» від 03.07.96 р. № 270/96-ВР новою нормою. У ній зазначено, що інформація про ціни на товари, тарифи на послуги, описані в рекламі, яка розміщується або розповсюджується на території України, наводиться виключно у гривні.

Закон від 06.11.2012 р. № 5481-VI набрав чинності з 29.11.2012 р. — з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

 

Податківці заперечують проти застосування факсиміле
при складанні податкової накладної та податкової звітності

Державна податкова служба України наказом від 22.11.2012 р. № 1047 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та податкової звітності.

На запитання, чи мають право платники податків при складанні податкової звітності використовувати факсиміле, податківці відмовили платникам податків у праві використовувати факсиміле при складанні податкової звітності.

Також платники податків при оформленні податкової накладної не мають права використовувати факсимільне відтворення підпису.

Крім того, у податковій консультації ДПСУ зауважила, що посадові особи органів ДПС не мають права використовувати факсиміле в податковому повідомленні-рішенні, податковій вимозі, наказі та направленні на проведення перевірки.

 

Мінсоцполітики роз’яснило, як компенсувати роботу
у вихідний день

Міністерство соціальної політики України (далі — Мінсоцполітики) в листі від 19.09.2012 р. № 321/13/133-12 нагадало, що відповідно до ст. 71 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи в ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації та лише у виняткових випадках, що визначаються і в ч. 2 ст.71 КЗпП.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні здійснюється за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця.

Відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за угодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі.

Таким чином, спосіб компенсації роботи у вихідний день (надання іншого вихідного дня або підвищена оплата) визначається за угодою сторін трудового договору, і в наказі про залучення працівників до роботи у вихідний день роботодавець має конкретно зазначити, як саме працівнику компенсуватиметься робота у вихідний день.

Інший день відпочинку для кожного працівника доцільно визначати в наказі про залучення окремих працівників до роботи у вихідний день. Якщо цього не зроблено, працівник не має права самочинно визначати інший день відпочинку.

Питання стосовно строків надання іншого дня відпочинку в порядку компенсації за роботу у вихідний день законодавчо не врегульовано. Оскільки йдеться про відхід від правил про мінімальну тривалість щотижневого безперервного відпочинку (ст. 70 КЗпП), день відпочинку як компенсація за роботу у вихідний день має надаватися по можливості через короткий проміжок часу після роботи у вихідний день. Але сторони не позбавлені права домовитися про надання іншого дня відпочинку, приурочивши його, наприклад, до початку або кінця відпустки.

Також у листі роз’яснено порядок ведення обліку робочого часу працівників у надурочний час. Крім того, Мінсоцполітики рекомендувало визначати порядок компенсації за роботу у вихідний день у колективному договорі.

 

ДПСУ погодилася не обкладати ЄП переказ коштів
 з одного рахунка платника ЄП — юрособи на інший його рахунок

Розглядаючи деякі питання щодо застосування окремих норм Податкового кодексу України суб’єктами господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, ДПСУ у листах від 26.11.2012 р. № 6017/0/61-12/15-2216є, 9779/0/71-12/15-2217є зазначила, що кошти, які після оподаткування переказано з рахунка платника єдиного податку — юридичної особи на рахунок того самого підприємства в іншому банку, не підлягають повторному обкладенню єдиним податком за визначеною ставкою.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі