Теми статей
Обрати теми

Про професійну атестацію

Редакція ББ
Лист від 02.11.2012 р. № 8/17-598-12

Про професійну атестацію

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 02.11.2012 р. № 8/17-598-12

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло звернення <...> щодо професійної атестації інженера-кошторисника і повідомляє.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» передбачено, що відповідальні виконавці окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, проходять професійну атестацію.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 554 «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» визначено порядок проведення професійної атестації архітекторів, експертів, інженерів-проектувальників, інженерів технічного нагляду.

Одним із напрямків спеціалізації інженерів-проектувальників, визначених Регламентом Архітектурно-будівельної комісії, є виконання робіт з розроблення кошторисної документації.

Відповідно до пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 554 «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» для проведення професійної атестації виконавець подає Атестаційній архітектурно-будівельній комісії (далі — Комісія) заяву про проведення професійної атестації, в якій зазначає свої прізвище, ім’я, по батькові, паспортні та контактні дані. До заяви додаються копії: паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податків, документів про освіту, трудової книжки, документа про підвищення кваліфікації за відповідними програмами за напрямом професійної атестації, стислий звіт про професійну діяльність виконавця.

Комісія протягом місяця розглядає подані документи, проводить у встановленому порядку іспит та приймає рішення про видачу кваліфікаційного сертифіката або про відмову в його видачі.

Додатково звертаємо увагу на те, що до професійної атестації допускаються громадяни, які здобули вищу освіту за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста, магістра за напрямом професійної атестації, мають стаж роботи за фахом не менш як три роки або не здобули вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст, магістр за напрямом професійної атестації, але мають стаж роботи у сфері містобудування не менш як десять років.

Враховуючи зазначене, з метою отримання кваліфікаційного сертифіката інженера-проектувальника за видом робіт «розроблення кошторисної документації» інженер-кошторисник повинен мати освітньо-кваліфікаційний рівень будівельної спеціалізації та відповідний стаж роботи, тобто пропрацювати у будівельній організації на відповідній посаді з розроблення кошторисної документації не менше трьох років.

 

Заступник директора Департаменту державних програм
 та розвитку житлового будівництва
 В. Височин

 

КОМЕНТАР

 

Лист , що коментується (далі — Лист), як зазначається на його початку, був підготовлений Мінрегіоном з метою роз’яснення питання стосовно професійної атестації інженера-кошторисника. Необхідність надання додаткових роз’яснень щодо цього виникла після видання Мінрегіоном листа від 25.07.12 р. № 7/17-12127 «Про сертифікацію інженера-кошторисника». У цьому листі, зокрема, було уточнено, що у разі виконання проектної документації на капітальний ремонт, що передбачається здійснити за рахунок державних коштів за спрощеною документацією, основними складовими якої є дефектний акт та кошторис, наявність у інженера-кошторисника відповідного кваліфікаційного сертифіката є обов’язковою умовою. Ми вже писали, що відносно цього виникає безліч запитань у «кошторисників» (див. «ББ», 2012, № 17, с. 11). Але, аналізуючи зміст Листа, можна зробити висновок, що на запитання так і не було надано повної відповіді.

Мінрегіон у Листі провів досить дивну аналогію між інженером-проектувальником та інженером-кошторисником. Ураховуючи зміст останнього абзацу Листа, його слід розуміти так: якщо інженер-кошторисник бажає отримати кваліфікаційний сертифікат інженера-проектувальника, до нього мають бути застосовані вимоги, визначені у ст. 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.1999 р. № 687-XIV (далі — Закон № 687). Ця норма законодавства регламентує, що до професійної атестації допускаються громадяни, які:

— здобули вищу освіту за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста, магістра за напрямом професійної атестації, мають стаж роботи за фахом не менш як три роки;

— не здобули вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст, магістр за напрямом професійної атестації, але мають стаж роботи у сфері містобудування не менш як десять років.

Тим громадянам, які пройшли професійну атестацію, видається відповідний кваліфікаційний сертифікат. Такі громадяни можуть виконувати окремі види робіт (послуг), пов’язані із створенням об’єкта архітектури, без відповідної ліцензії. Крім того, вони можуть мати особисту печатку та їх може бути притягнуто до відповідальності за:

— неналежне виконання робіт (послуг), право виконання яких визначено кваліфікаційним сертифікатом;

порушення вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил.

Також ст. 17 Закону № 687 уточнює, хто саме підлягає професійній атестації — це відповідальні виконавці окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури (далі — виконавці).

У свою чергу слід нагадати, що механізм проведення професійної атестації закріплений у Порядку проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, затвердженого постановою КМУ «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» від 23.05.2011 р. № 554 (далі — Порядок). Так, у п. 1 Порядку зазначається, що Порядок визначає процедуру проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури. А от у п. 2 Порядку наведені терміни, які визначають, зокрема, що саме є професійною атестацією та хто підпадає під категорію виконавців . А ось тут починається найцікавіше.

Отже, до виконавців належать: архітектор, інженер-проектувальник, інженер технічного нагляду та експерт — 4 професії, які підлягають професійній атестації. Як бачите, інженера-кошторисника серед цього переліку немає. Тоді постає запитання: чи є необхідність в отриманні інженерами-кошторисниками сертифіката і якими нормами чинного законодавства передбачена така необхідність?

Зрозумілим є те, що законодавство не досконале, врегулювання багатьох запитань у галузі містобудування здійснюється або за аналогією, або шляхом «натягування» одних нормативно-правових актів на інші.

Так, важко погодитися з позицією Мінрегіону щодо порядку отримання інженером-кошторисником сертифіката інженера-проектувальника. Це не логічно, оскільки в першу чергу, не відповідає змісту Порядку. Більше того, така професія, як інженер-кошторисник відсутня у Класифікаторі професій ДК 003:2010 від 01.11.2010 р. — є лише інженер з кошторисно-проектної роботи, але це дещо інша професія.

Тому з огляду на вищезазначене хотілося б все ж таки отримати більш аргументовану та повну відповідь-роз’яснення щодо необхідності отримання інженерами-кошторисниками кваліфікаційних сертифікатів. І наостанок... Як має заповнюватися форма кваліфікаційного сертифіката в разі отримання його інженером-кошторисником? Нагадаємо, його форма затверджена наказом Мінрегіону «Про затвердження форми та технічного опису бланка кваліфікаційного сертифіката відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» від 15.12.2011 р. № 342.

У кваліфікаційному сертифікаті обов’язково зазначається професія, а сама форма має повну назву — кваліфікаційний сертифікат відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, до яких, як уже було зазначено вище, не належить інженер-кошторисник.

У той же час додатком до Регламенту Атестаційної архітектурно-будівельної комісії, затвердженого на засіданні цієї комісії від 25.11.2011 р. визначено, що одним із напрямів спеціалізації інженера-проектувальника є виконання робіт з розроблення кошторисної документації. Напрошується висновок, що професійну атестацію все ж таки сьогодні за зазначеним вище напрямом спеціалізації може проходити лише інженер-проектувальник.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі