Теми статей
Обрати теми

Ескіз намірів забудови

Редакція ББ
Лист від 30.11.2011 р. № 7/14-16432

Ескіз намірів забудови

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон України) від 30.11.2011 р. № 7/14-16432

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло лист професійної <...> стосовно відсутності порядку розроблення ескізу намірів забудови та повідомляє.

Ескіз намірів забудови за наведеними параметрами складається забудовником або за його бажанням замовляється у спеціаліста .

Ескіз намірів забудови виконується в довільній формі, тому затверджувати його склад, зміст та порядок розроблення не потрібно.

Згідно зі статтею 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» фізична чи юридична особа, яка має намір щодо забудови земельної ділянки, що перебуває в її власності або користуванні, має право на одержання технічних умов згідно з поданою заявою.

У кожному конкретному випадку технічні умови та вартість послуг з їх надання визначаються відповідними інженерними службами , а у разі відсутності на території необхідного водо-, тепло-, електро-, газопостачання, його недостатньої потужності за рішенням замовника може бути передбачено застосування автономних систем інженерного забезпечення в установленому законодавством порядку.

 

Заступник Міністра — керівник апарату Г. Семчук

 

КОМЕНТАР

 

Лист, що коментується, підготовлений Мінрегіоном на запитання, які цікавлять багатьох забудовників. За останній рік спостерігається певна тенденція: майже кожний нормативно-правовий документ, що приймається в галузі містобудування, згодом вимагає додаткових роз'яснень. Так сталося, зокрема, і з наказом Мінрегіонбуду від 05.07.2011 р. № 103 «Про затвердження Порядку видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки» (далі — наказ № 103). Назва документа говорить сама за себе — ним було визначено процедуру отримання будівельного паспорта забудови земельної ділянки (будівельний паспорт). Звісно, і раніше видавали будівельні паспорти, але цей документ мав спростити існуючий раніше порядок. На перший погляд, так і сталося, але вже з першими кроками щодо його отримання почали виникати запитання.

Запитання 1. Що таке ескіз намірів забудови? Які ставляться вимоги до його складання, в якій формі та ким він має бути розроблений?

Так, зокрема, наказ № 103 «поскупився» на детальне пояснення параметрів цього документа. У п. 2 наказу № 103 лише зазначається, що для отримання будівельного паспорта забудовник звертається до відповідного спеціально уповноваженого органу містобудування та архітектури (далі — уповноважений орган) з письмовою заявою щодо намірів забудови земельної ділянки. При цьому одним із документів, що має додаватися до такої заяви, є ескіз намірів забудови (місце розташування будівель та споруд на земельній ділянці, фасади, максимальні відмітки висотності, відстані до сусідніх земельних ділянок). Погодьтеся — досить лаконічно. Зрозумілим є лише одне: до ескізу намірів мають бути внесені визначені у дужках параметри.

Ось тому й виникла необхідність звернутися з відповідними запитаннями до Мінрегіону. До речі, Мінрегіон досить лаконічно відповів, зазаначивши таке:

По-перше. Ескіз намірів забудови виконується в довільній формі, тому затверджувати його склад, зміст та порядок розроблення не потрібно.

Одразу ж постає запитання: а чи не буде така собі «довільна форма» мотивом для зловживання посадовими особами уповноважених органів своїми посадовими обов'язками?

Адже відсутність конкретизації відносно вимог щодо параметрів та форми ескізу намірів забудови може бути підставою для неприйняття таких ескізів або надання зауважень щодо них. Якими в такому випадку нормами має оперувати забудовник задля свого захисту?

По-друге. Ескіз намірів забудови за наведеними параметрами може складатися забудовником або за його бажанням замовлятися у фахівця.

Так, дійсно, є позитив. Забудовникам дозволено самостійно складати ескізи намірів забудови, а чи доцільно це робити на практиці? Ескіз намірів забудови згодом стає основою для складання уповноваженим органом вимог до забудови земельної ділянки та схеми забудови земельної ділянки, які є невід'ємною складовою будівельного паспорта. Тому, на нашу думку, є сенс, щоб ескіз намірів забудови складав саме спеціаліст.

Запитання 2. У п.п. 2.5 наказу № 103 зазначається, що технічні умови щодо інженерного забезпечення мають бути отримані замовником самостійно та включатися до складу будівельного паспорта.

У багатьох забудовників виникало запитання, до яких служб вони мають звертатися за отриманням таких технічних вимог.

У свою чергу Мінрегіон роз'яснює, що у кожному конкретному випадку технічні умови та вартість послуг за їх надання визначаються відповідними службами, а у разі відсутності на території необхідного водо-, тепло-, електро-, газопостачання, його недостатньої потужності за рішенням замовника може бути передбачено застосування автономних систем інженерного забезпечення в установленому законодавством порядку.

Нагадаємо, що технічні умови — це комплекс умов та вимог до інженерного забезпечення об'єкта будівництва, які повинні відповідати його розрахунковим параметрам, зокрема щодо водо-, тепло-, енерго- і газопостачання, каналізації, радіофікації, зовнішнього освітлення, відведення зливових вод, телефонізації, телекомунікації, диспетчеризації, пожежної та техногенної безпеки (ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038», далі — Закон № 3038).

Згідно з ч. 2 вказаної вище статті фізична чи юридична особа, яка має намір щодо забудови земельної ділянки, що перебуває в її власності або користуванні, має право на одержання технічних умов згідно з поданою нею заявою.

Також зверніть увагу: у ч. 6 ст. 30 Закону № 3038 зазначається, що склад, зміст, порядок надання технічних умов та порядок визначення вартості послуг з їх надання визначаються відповідними центральними органами виконавчої влади. Отже, щоб дізнатися, якого порядку вам необхідно дотримуватися, для отримання тієї чи іншої технічної умови потрібно буде звернутися до відповідної служби (водо-, тепло-, енерго-, газопостачання, телефонізації тощо).

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі