Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Розширено повноваження інспекторів ДАБІ

Повноваження інспекторів територіальних органів Держархбудінспекції стали предметом розгляду в листі Держархбудінспекції від 28.12.2011 р. № 40-12-5188.

Зокрема, посилаючись на Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», держорган підкреслив, що інспектори під час перевірки мають право вимагати лише документи та інформацію, пов'язану з проведенням архітектурно-будівельного контролю.

Інформацію та документи, не пов'язані із здійсненням архітектурно-будівельного контролю, у тому числі документи податкової, фінансової звітності, щодо оплати праці та руху коштів, посадові особи інспекції вимагати не можуть.

Нагадаємо: 22.12.2011 р. Законом № 4220-VI, що набрав чинності 19.01.2012 р., визначення державного архітектурно-будівельного контролю викладено в новій редакції. На сьогодні державний будівельно-архітектурний контроль визначено як сукупність заходів, спрямованих на дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів та правил узагалі, а не тільки під час виконання підготовчих та будівельних робіт, як це передбачалося раніше. Можна зробити висновок про розширення сфери зазначеного виду контролю.

Всеукраїнська мережа «ЛІГА:ЗАКОН»

 

Мін'юст затвердив порядок передачі справ
 між реєстраторами речових прав

Мін'юст наказом від 20.01.2012 р. № 111/5 (поки що не набрав чинності) затвердив Порядок передачі документів між органами державної реєстрації прав.

Порядок визначає процедуру передачі документів на той випадок, коли реєстрація обтяження речових прав на нерухомість або надання інформації з Держреєстру речових прав на нерухомість відбуваються не в тому місці, де ця нерухомість знаходиться.

У таких випадках, як визначено Порядком, держреєстратор, який здійснив реєстрацію або надав відомості з Реєстру, не пізніше наступного робочого дня надсилає всі ним видані, оформлені чи отримані документи рекомендованим листом з описом вкладення держоргану реєстрації, розташованому за місцезнаходженням нерухомого майна.

Копії пересланих документів додаються ним до облікової справи. Крім того, Порядком передбачено виготовлення шляхом сканування електронних копій переданих документів та розміщення їх у Реєстрі.

Держреєстратор, який отримав документи (рекомендованим листом), додає їх до реєстраційної справи, відкритої на об'єкт нерухомості за його місцезнаходженням.

Порядок набере чинності з дня офіційного опублікування.

Всеукраїнська мережа «ЛІГА:ЗАКОН»

 

Ліцензування буддіяльності по-старому

Кабмін своєю постановою від 18.01.2012 р. № 43 створив передумови для відновлення ліцензування діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури.

Порядок ліцензування такої діяльності було затверджено постановою КМУ від 05.12.2007 р. № 1396. У самій постанові було передбачено, що Порядок ліцензування діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, діє до 1 січня 2012 року. Таким чином, із початку цього року не було можливості видавати ліцензії.

Тепер же Кабмін продовжив строк дії Порядку ліцензування до 19 березня 2012 року.

Крім того, до Порядку внесено деякі зміни. Тепер для отримання ліцензії не потрібно буде надавати висновки уповноважених організації щодо проведення експертизи. Ліцензія не анулюватиметься в разі несвоєчасного подання повідомлення про зміну даних, що містяться в документах, які додавалися до заяви про видачу ліцензії.

Всеукраїнська мережа «ЛІГА:ЗАКОН»

 

Дачні будинки: в експлуатацію за спрощеною процедурою

Листом від 23.01.2012 р. № 40-12-384 ДАБІ нагадала, що до кінця 2012 року «власники» деяких «самобудів» можуть пройти процедуру введення їх в експлуатацію у спрощеному порядку. Це стосується садових, дачних будинків та господарських присадибних приміщень, побудованих до 31.12.2009 р. без дозволу на проведення будівельних робіт.

Для цього необхідно до 31.12.2012 р. подати до ДАБІ заяву встановленої форми про прийняття об'єкта в експлуатацію. Разом із заявою подаються:

— декларація про готовність об'єкта до експлуатації;

— звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта (що проводиться Інспекцією);

— копії документів, що підтверджують право власності на земельну ділянку;

— техпаспорт, виданий БТІ.

Зареєстрована декларація про готовність об'єкта є підставою для оформлення права власності на нього.

Всеукраїнська мережа «ЛІГА:ЗАКОН»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі