Теми статей
Обрати теми

Унесення мікроавтобуса до статутного капіталу ТОВ

Редакція ББ
Стаття

Унесення мікроавтобуса до статутного капіталу ТОВ

Вікторія Петрушина, заступник головного редактора

 

Доволі поширеною в будівництві є ситуація, коли відкриваються «дружні» фірми для оптимізації доходів та витрат один одного. Бувають випадки, коли внеском до статутного капіталу є різного роду майно (для будівельників характерним є внесення будівельної техніки, машин та механізмів). Це зрозуміло: за часів кризи з готівкою та «безготівкою» в усіх «напруженка».

Ось і до нашої редакції надійшло таке запитання. Одне ТОВ уносить до статутного капіталу другого ТОВ мікроавтобус РАФ. Які тут є податкові нюанси?

Давайте разом розберемося в цьому конкретному запитанні.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про госптовариства — Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

Закон про держреєстрацію — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Закон № 3262 — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження принципу державної реєстрації юридичних осіб на підставі модельного статуту» від 21.04.2011 р. № 3262-VI.

Закон № 3263 — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури започаткування підприємництва» від 21.04.2011 р. № 3263-VI.

Закон про оцінку — Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

 

 

Загальне, але важливе...

Новини. Спочатку розглянемо загальні моменти щодо статутного капіталу (далі — СК) ТОВ. Причому це досить «свіжі» моменти, що набрали законної сили влітку 2011 року. Отже, закони № 3262 та № 3263 внесли до ГКУ, ЦКУ, Закону про госптовариства та Закону про держреєстрацію зміни, на які ми хочемо звернути вашу увагу.

З 07.06.2011 р. мінімальний розмір СК ТОВ законодавцем не встановлюється. Тепер учасники ТОВ самостійно визначають розмір СК (навіть у розмірі 1 грн.). Про це свідчить ст. 52 Закону про госптовариства в її новій редакції.

Учасники ТОВ повинні внести свої вклади до СК до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства.

З 28.08.2011 р. товариства (крім АТ) можуть здійснювати підприємницьку діяльність на підставі модельного статуту.

Модельний статут — типовий установчий документ, затверджений Кабміном1, що використовується для створення та діяльності юридичних осіб відповідних організаційно-правових форм господарювання, містить установлені законом правила, які регулюють правовий статус, права, обов'язки та відносини, пов'язані зі створенням, управлінням та здійсненням господарської діяльності відповідних юридичних осіб.

1 Постановою КМУ від 16.11.2011 р. № 1182.

Тепер ТОВ мають право реєструватися на підставі:

— свого статуту

або

— модельного (тобто типового) статуту.

 

Що вносити до СК? Згідно з ч. 1 ст. 86 ГКУ вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути:

будівлі, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності;

— цінні папери;

— права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами;

— інші майнові права (уключаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності);

— грошові кошти, у тому числі в іноземній валюті.

Про внесення до СК матеріальних цінностей (зокрема, мікроавтобуса РАФ) поговоримо докладніше.

 

Оформлення внеску до СК. Унесення до СК майна та майнових прав оформляється актом приймання-передачі.

Якщо майно для внесення до СК увозиться на територію України іноземним інвестором, то підтверджуючим документом є вантажна митна декларація.

У деяких випадках законодавчо передбачено обов'язкову державну реєстрацію та/або нотаріальне посвідчення переходу права власності на майно (наприклад, на транспортні засоби чи об'єкти нерухомості). Тоді для внесення до СК їх необхідно зареєструвати в БТІ та/або нотаріально посвідчити.

Що ж стосується мікроавтобуса РАФ як легкового автомобіля2, то його потрібно реєструвати в ДАІ зі сплатою реєстраційного збору, після чого сплатити збір до Пенсійного фонду3.

2 Автомобіль легковий — автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев’ять з місцем водія включно (ст. 1 Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III).

3 3 % вартості автомобіля.

 

Хто та як оцінює майно, що вноситься до СК? Грошова оцінка внеску учасника ТОВ здійснюється за згодою учасників товариства. Але в деяких випадках, установлених законом, вона підлягає незалежній експертній оцінці (ч. 2 ст. 115 ЦКУ, ст. 13 Закону про госптовариства).

Згідно з ч. 2 ст. 86 ГКУ вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника та засновника у СК товариства. Порядок оцінки вкладів визначається в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено законом.

Обов'язкове проведення незалежної експертної оцінки вкладів передбачено в таких випадках (ст. 7 Закону про оцінку):

— при створенні підприємств (господарських товариств) на підставі державного чи комунального майна;

— при визначенні вартості внесків учасників та засновників господарського товариства, якщо вноситься майно господарських товариств із державною частиною (частиною комунального майна).

В інших випадках вклад оцінюється за домовленістю між учасниками.

Можна не визначати у статуті, яким майном та/або за якою вартістю учасники вноситимуть вклади. Тоді в момент внесення майна до СК необхідно скласти акт оцінки та приймання-передачі майна. Цей акт мають підписати всі засновники, тоді оцінку майна буде здійснено за згодою учасників ТОВ.

 

Унесення ОЗ до СК: облік в емітента

Отже, емітент отримав внесок до СК у вигляді мікроавтобуса РАФ, тобто основного засобу (далі — ОЗ). З точки зору ПКУ, ця операція прирівнюється до купівлі такого ОЗ. А це означає, що вартість отриманого ОЗ амортизується в установленому ПКУ порядку (про це йдеться в п.п. 146.17.2 ПКУ).

Зверніть увагу! Первісною вартістю ОЗ, унесених до СК, є їх вартість, погоджена засновниками (учасниками), але не вище за звичайну ціну (п. 146.8 ПКУ).

Отримавши ОЗ до СК, ТОВ передає учаснику корпоративні права. Але! Емітент не відображає вартість переданих учаснику корпоративних прав в особливому «ціннопаперовому» обліку ні у складі доходів, ні у складі витрат. Це випливає з абзацу першого п. 153.9 ПКУ.

І декілька слів про ПДВ. Оскільки отримання ОЗ до СК прирівнюється до купівлі, емітент має право віднести до податкового кредиту суму ПДВ, нараховану при передачі ОЗ. Документально податковий кредит необхідно підтвердити податковою накладною. Причому ТОВ (емітент) отримає право на податковий кредит лише тоді, якщо на момент одержання внеску воно зареєстроване платником ПДВ. Інакше сума вхідного ПДВ збільшить первісну вартість мікроавтобуса РАФ та амортизуватиметься в податковому і бухгалтерському обліку.

 

Унесення ОЗ до СК: облік в учасника

Із п.п. 146.17.1 ПКУ випливає, що операції з унесення ОЗ до СК іншої особи прирівнюються до продажу ОЗ. Отже, учасник має відобразити таку операцію в порядку, передбаченому ПКУ для продажу ОЗ.

І не забудьте, будь ласка, про податкове зобов'язання з ПДВ, оформлене податковою накладною. Звичайно, за умови, що учасника ТОВ зареєстровано платником ПДВ.

Згідно з абзацом другим п. 153.9 ПКУ норми п. 153.8 ПКУ поширюються також на визначення балансових збитків чи прибутків, отриманих платником податку від операцій з корпоративними правами, вираженими в інших, ніж цінні папери, формах. При цьому, якщо платник податків виступає інвестором при первинному розміщенні цінних паперів або подальшого продажу власних акцій емітентом, або в разі внесення коштів до статутного капіталу емітента, витрати, сплачені (нараховані) таким платником податків емітенту таких цінних паперів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано дохід від відчуження таких цінних паперів (абзац сьомий п. 153.8 ПКУ). Це означає, що з 01.04.2011 р. на момент здійснення внеску до СК учасник не відображає витрати в окремому «ціннопаперовому» обліку. Такі витрати буде відображено ним лише при продажу (погашенні) таких корпоративних прав під час розрахунку фінансового результату від такої операції.

 

Внесок до статутного капіталу та єдиний податок

Учасники — юридичні особи, які сплачують єдиний податок, повинні знати, що вони можуть здійснювати тільки грошові внески до СК (у готівковій або безготівковій формі).

Згідно з п. 291.6 ПКУ платники єдиного податку мають здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Річ в тому, що об'єктом оподаткування в таких юридичних осіб є будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Про це йдеться у ст. 292 ПКУ. Операція ж з унесення майна до СК юридичної особи прирівнюється до його продажу. При цьому емітент розраховується з інвестором-єдиноподатником не грошовими коштами, а шляхом передачі корпоративних прав. У цьому випадку на поточний рахунок або до каси підприємства грошові кошти не надходять, тому ця операція має бартерний характер, а отже, суперечить Указу № 746.

Що стосується емітента-єдиноподатника , то, на наш погляд, він може отримувати внески до СК як у грошовій, так і в матеріальній формі. Заборона на бартерні розрахунки стосується тільки продажу товарів (робіт, послуг), а тут емітент отримує майно. Розглядати цю операцію як отримання майна в рахунок продажу єдиноподатником корпоративних прав не можна, оскільки емітовані корпоративні права не відповідають визначенню товарів.

 

Приклад. Учасниками ТОВ «Будтех» є юридична особа (учасник А) та фізична особа (учасник Б). Розмір СК дорівнює 180 тис. грн. Частки між учасниками розподілено так:

учасник А — 66,67 %, що становить 120 тис. грн. (уносить мікроавтобус РАФ вартістю 120 тис. грн., у тому числі ПДВ);

учасник Б — 33,33 %, що становить 60 тис. грн. (уносить цінні папери — акції).

Учасник А раніше використовував мікроавтобус РАФ у господарській діяльності. Первісна вартість мікроавтобуса РАФ — 200 тис. грн., залишкова — 90 тис. грн.

При реєстрації мікроавтобуса РАФ ТОВ «Будтех» сплатило «пенсійний» збір 360 грн. та збір за реєстрацію 100 грн.

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

1

2

3

4

5

У емітента (ТОВ)

1. Сформовано СК ТОВ

46/А

40

120000,00

46/Б

40

60000,00

2. Учасником А внесено мікроавтобус РАФ до СК

152

46/А

100000,00

3. До податкового кредиту включено суму ПДВ

641*

46/А

20000,00

* ТОВ отримає право на податковий кредит лише тоді, якщо на момент одержання внеску воно зареєстроване платником ПДВ. Інакше сума вхідного ПДВ збільшить первісну вартість мікроавтобуса РАФ та амортизуватиметься в податковому та бухгалтерському обліку.

4. Учасником Б внесено до СК акції

14

46/Б

60000,00 *

Витрати в окремому «ціннопаперовому» обліку **

* У звітному кварталі, в якому відбулося фактичне внесення вкладу учасником Б, ТОВ відображає 60000,00 грн. у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «178» (у графах 4 і 4а ставляться прокреслення).

** Вартість отриманих цінних паперів емітент відображає у складі витрат в окремому «ціннопаперовому» обліку за п. 153.8 ПКУ. Податківці вважають, що в усіх випадках «ціннопаперові» витрати відображаються в момент відображення доходів від операцій з ними. На наш погляд, витрати відображаються в момент отримання доходів лише в певних випадках, прямо встановлених передостаннім абзацом п. 153.8 ПКУ (при первинному розміщенні цінних паперів, при подальшому продажі власних акцій емітентом, у разі внесення коштів до статутного капіталу емітента). Причому такий порядок стосується інвестора, а не емітента. У всіх інших випадках витрати на придбання цінних паперів мають відображатися, на наш погляд, за першою подією.

5. Сплачено обов'язкові збори при реєстрації мікроавтобуса РАФ:

 

 

 

 

— збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

651

311

360,00

— збір за реєстрацію

377

311

100,00

6. Віднесено на збільшення первісної вартості

 

 

 

 

— збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

152

651

360,00

— збір за реєстрацію

152

377

100,00

7. Мікроавтобус РАФ уведено в експлуатацію

105

152

100460,00

100460,00*

ОЗ гр. 5

* Згідно з п. 146.5 ПКУ тепер у податковому обліку (як і в бухгалтерському обліку) до первісної вартості об'єкта ОЗ входить сума пенсійного збору (як і реєстраційні збори, держмито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв'язку з придбанням/отриманням прав на об'єкт ОЗ).

В учасника А

1. Відображено заборгованість за внеском до СК

14

685

120000,00

— *

* Витрати в окремому «ціннопаперовому» обліку інвестор відобразить лише в тому звітному періоді, в якому буде отримано дохід від операцій з такими корпоративними правами.

2. Списано суму нарахованого зносу мікроавтобуса РАФ

132

104

110000,00

3. Мікроавтобус РАФ переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу

286

104

90000,00

4. Мікроавтобус РАФ передано як внесок до СК

685

712

120 000,00

10000,00*

(100000,00 - 90000,00)

* Відображаємо цю суму як дохід у рядку 03.17 додатка ІД Декларації з податку на прибуток.

5. Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

712

641

20 000,00

6. Списано балансову вартість переданого обладнання

943

286

90000,00

В учасника Б

Учасник Б — фізична особа вносить до статутного капіталу цінні папери, у зв'язку з чим у нього виникає дохід від продажу інвестиційних активів (акцій). Згідно з п. 170.2 ПКУ фізична особа, як відомо, самостійно веде облік доходів і витрат від операцій з інвестиційними активами, самостійно визначає фінансовий результат від таких операцій та відображає в декларації про доходи за підсумками звітного року. Однак щодо майнових внесків до статутного фонду п.п. 165.1.44 ПКУ встановлено пільгу: такі суми не потрапляють до оподатковуваного доходу фізичної особи. Відповідно при розрахунку за підсумками року фінансового результату від операцій з інвестиційними активами платник податків не враховує ні доходи (у розмірі застереженої з учасниками вартості акцій, за якими вони вносяться до статутного доходу), ні витрати (у розмірі вартості, за якою ці акції було придбано фізичною особою) за такою операцією.

Крім того, здійснюючи внесок до статутного капіталу, фізична особа придбаває інвестиційний актив (корпоративні права). Витрати на придбання корпоративних прав буде враховано фізичною особою при розрахунку інвестиційного прибутку/збитку від операцій з таким активом, тобто при отриманні доходів від продажу (відчуженні іншим способом, погашенні) цих корпоративних прав.

 

Отже, ми відповіли на конкретне запитання нашого читача. Але нюансів щодо формування СК дуже багато! Якщо ця тема для вас актуальна, чекаємо на ваші конкретні запитання, і шукатимемо конкретні відповіді разом!

Бажаємо, щоб у вас завжди був капітал у достатній кількості, а як правильно зробити його статутним, ми завжди раді вам розповісти!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі