Теми статей
Обрати теми

Щодо притягнення до адмінвідповідальності юридичних осіб

Редакція ББ
Лист від 14.10.2011 р. № 40-16-3452

Щодо притягнення до  адмінвідповідальності юридичних осіб

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 14.10.2011 р. № 40-16-3452

 

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.06.2011 № 91 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.07.2011 за № 830/19568) затверджено Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж (далі — Порядок).

Пунктом 1.1 визначено, що цей Порядок встановлює процедуру та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності (далі — об'єкти), збудованих до 31.12.2009 без дозволу на виконання будівельних робіт, заяви про прийняття в експлуатацію яких подано до 31.12.2012, а також механізм проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.

Відповідно до частини першої статті 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Статтею 25 Закону України «Про основи містобудування» визначено, що особи, винні у виконанні будівельних робіт без дозволу, несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством.

Згідно з пунктом 22 частини першої статті 92 Конституції України засади цивільно-правової відповідальності; діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них визначаються виключно законом.

Відповідно до пункту 3.8 Порядку інспекція розглядає справи про адміністративне правопорушення і накладає адміністративні стягнення згідно із статтею 2446 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідальність фізичних осіб за правопорушення, пов'язані з недотриманням державних стандартів, норм і правил під час проектування і будівництва, а також самовільним будівництвом будинків і споруд, визначена Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Разом з цим, відповідальність підприємств , їх об'єднань, установ та організацій усіх форм власності за правопорушення у сфері містобудування визначена Законом України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування».

Враховуючи зазначене, юридичні особи, які є забудовниками (замовниками) індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, притягуються до відповідальності відповідно до абзацу другого частини першої статті 1 Закону України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування».

 

Заступник Голови В. Папка

 

Коментар

 

Коментар до цього листа див. на с. 37 цього номера газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі