Теми статей
Обрати теми

Про перепланування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Про перепланування

 

Постанова № 4661, що прийшла на зміну постанові № 11042, регулює питання виконання підготовчих та будівельних робіт, але не містить розділу з переліком будівельних робіт, на виконання яких не вимагалося б дозволу.

Постановою № 1104 було затверджено Перелік будівельних робіт, на виконання яких не потрібний дозвіл. Він містив 36 позицій, серед котрих були й «об'єкти житлово-громадського призначення, об'єкти установ для попереднього ув'язнення та виконання покарань»:

«п. 5...

перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках, кімнат у гуртожитках, об'єктів громадського призначення, а також будівель установ для попереднього ув'язнення та виконання покарань зі збереженням несучої конструкції, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни та фундамент за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови».

Виходить, що на сьогодні до моменту появи в законодавстві додаткових нормативних актів усі будівельні роботи (крім перепланування квартир3) мають провадиться за наявності дозволу на виконання будівельних робіт, виданих у ДАБІ. Чи дійсно це так?

 

У першу чергу слід зауважити, що відсутність нових правил у сфері утримання житлового фонду, переважно застарілого, викликає різні тлумачення терміна «перепланування квартир». Як показує аналіз звернень юридичних та фізичних осіб, здебільшого непорозуміння виникають з питань, як «узаконити» квартиру, якщо роботи виконувались із дозволу органів місцевого самоврядування, проте штамп БТІ про те, що об’єкт не здано в експлуатацію, не дає змоги вчиняти певні дії.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 4, 9 Закону про архітектурну діяльність 4, абзацу 2 пункту 1 Порядку виконання будівельних робіт, затвердженого постановою КМУ «Деякі питання виконання підготовчих та будівельних робіт» від 13.04.2011 № 466, будівництво (будівельні роботи) — роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту. Роботи з перепланування не віднесено до будівництва.

Статтею 100 Житлового кодексу визначено, що переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення провадяться з метою підвищення їх благоустрою та перетворення комунальних квартир в окремі квартири на сім’ю. Переобладнання і перепланування жилого приміщення допускаються за згодою наймача, членів сім’ї, які проживають разом з ним, та наймодавця і з дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів.

Отже, оскільки закон зворотної сили не має, а загальнодержавні принципи полягають у спрощенні процедурних питань у дозвільній системі, це питання необхідно вирішувати на місцевому рівні, не створюючи штучних перешкод, відсилаючи людей до органів Держархбудконтролю та мотивуючи це набранням чинності Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038 , а приймати відповідні рішення з урахуванням законодавства, що діяло на момент перепланування квартир.

На сьогодні при фаховому розгляді цього питання, визначивши назву проектної документації як капітальний ремонт квартири або реконструкцію, власник майна не матиме жодних перешкод у застосуванні вимог нового Закону, подавши для реєстрації до територіальних органів Держархбудінспекції України два примірники декларацій.

 

Інна Цуканова,

начальник управління організації

та проведення контрольних перевірок та будівництва об’єктів

 

1 Постанова КМУ «Деякі питання виконання підготовчих та будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466 (діє з 13.05.2011 р.).

2 Постанова КМУ «Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих та будівельних робіт» від 30.09.2009 р. № 1104 (втратила чинність з 13.05.2011 р.).

3 Про те, що перепланування квартир не належить до будівельних робіт і не є об’єктом регулювання постанови № 466, зазначено в листі ДАБІ від 17.06.2011 р. № 40-16-513.

4 Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. 687-XIV.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі