Теми статей
Обрати теми

Ремонт будівельної техніки... Дуже дорого

Редакція ББ
Стаття

Ремонт будівельної техніки... дуже дорого

Вікторія Петрушина, заступник головного редактора

 

Будівельна техніка коштує дорого, її ремонт обходиться теж недешево. А якщо вона ще й імпортна... Трапляється, що її ремонт після декількох років експлуатації коштує дорожче, ніж її первісна вартість.

Чи є в бухгалтерському або податковому обліку обмеження за вартістю «дуже дорогого» ремонту будівельної техніки?

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

П(С)БО 7 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. № 92.

П(С)БО 16 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. № 318.

 

Отже, шукатимемо відповідь на запитання: чи є в бухгалтерському або податковому обліку обмеження за вартістю «дуже дорогого» ремонту будівельної техніки. Але спочатку розглянемо загальні питання бухгалтерського та податкового обліку ремонтів і поліпшень основних засобів. Просто ремонти і поліпшення відрізняються між собою за сутністю та за обліком.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку поліпшення основних засобів (далі — ОЗ) необхідно чітко поділити на заходи, які:

— спричинять збільшення майбутніх економічних вигод від їх використання. Наприклад, проведення модернізації, реконструкції, модифікації, добудовування, дообладнання тощо приведе до зміни якісних характеристик об'єкта основних засобів, унаслідок чого підвищиться ефективність від експлуатації такого об'єкта. Далі в тексті такі заходи називатимемо поліпшенням ОЗ;

— спрямовані на підтримання їх робочого стану та одержання в майбутньому первісних економічних вигод, що були притаманні об'єкту на початку його використання. До таких заходів належать усі види ремонту і технічного обслуговування об'єктів основних засобів. Далі в тексті такі заходи називатимемо ремонтом ОЗ.

 

Поліпшення ОЗ. Витрати, пов'язані з проведенням заходів щодо поліпшення ОЗ, у бухгалтерському обліку повністю відносяться на збільшення первісної вартості об'єкта ОЗ.

Прикладами такого поліпшення є :

а) модифікація, модернізація об'єкта ОЗ з метою продовження строку його корисної експлуатації чи збільшення його виробничої потужності;

б) заміна окремих частин будівельної техніки для підвищення якості робіт;

в) запровадження ефективнішого технологічного процесу, що дозволить зменшити первісно оцінені виробничі витрати;

г) добудовування (надбудовування) будівлі, що збільшить кількість місць (площу) будівлі, обсяги та/або якість виконуваних робіт (послуг) чи умови їх виконання, тощо.

Інформація про результати проведеної модернізації відображається в інвентарній картці (типова ф. № ОЗ-6), заведеній на цей об'єкт ОЗ.

 

Ремонт і технічне обслуговування ОЗ. Відповідно до П(С)БО 7 усю суму витрат на ремонт та/або технічне обслуговування ОЗ відносять на витрати звітного періоду.

Відповідно до П(С)БО 16 витрати на ремонт ОЗ відносять до складу:

загальновиробничих витрат щодо ОЗ, які використовуються безпосередньо у процесі виробництва;

адміністративних витрат щодо ОЗ загальногосподарського призначення;

витрат на збут щодо ОЗ, пов'язаних зі збутом продукції;

інших операційних витрат щодо ОЗ соціально-культурного призначення, які беруть участь у процесі досліджень та розробок.

 

Податковий облік

Витрати на підтримання об'єктів ОЗ у робочому стані (ремонти) і витрати на модернізацію, модифікацію, добудовування, дообладнання, реконструкцію ОЗ (поліпшення) відображаються в податковому обліку за тими самими загальними правилами.

ПКУ

<...>

14.1.9. балансова вартість основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів — сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю з урахуванням переоцінки і сумою накопиченої амортизації;

<...>

146.11. Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних із ремонтом та поліпшенням об'єктів основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція), що приводить до зростання майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єктів, у сумі, що перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року з віднесенням суми поліпшення на об'єкт основного засобу, щодо якого здійснюється ремонт та поліпшення.

146.12. Сума витрат, що пов'язана з ремонтом та поліпшенням об'єктів основних засобів, у тому числі орендованих або отриманих у концесію чи створених (збудованих) концесіонером у розмірі, що не перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року, відноситься до витрат того звітного податкового періоду, в якому такий ремонт та поліпшення були здійснені.

<...>

Спочатку визначається так званий «ремонтний» ліміт. Він розраховується як 10 % від сукупної балансової (тобто залишкової — див. п.п. 14.1.9 ПКУ) вартості всіх груп ОЗ, що підлягають амортизації, на початок звітного року.

Далі в податковому обліку витрати на проведення ремонтів і поліпшень:

у межах 10 % ліміту включаються до витрат того звітного періоду, в якому було здійснено ремонти і поліпшення (п. 146.12 ПКУ);

— у сумі перевищення (тобто понад 10 % ліміт) відносяться на збільшення первісної вартості ремонтованого (поліпшуваного) об'єкта і підлягають подальшій «податковій» амортизації (пп. 146.11, 144.1 ПКУ).

Зверніть увагу! Податковий підхід до здійснюваних ремонтних заходів може відрізняється від бухгалтерського. Адже, як ми розглянули вище, у бухобліку витрати на поліпшення об'єктів списуються так:

— ремонти — у всій сумі на витрати періоду;

— витрати на поліпшення — збільшують первісну вартість поліпшуваних об'єктів.

Але! Підприємство має право застосовувати норми п. 14 П(С)БО 7:

П(С)БО 7

<...>

14. Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта. Залишкова вартість основних засобів зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта основних засобів. Первісна (переоцінена) вартість основних засобів може бути збільшена на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням та ремонтом об'єкта, визначену у порядку, встановленому податковим законодавством.

<...>

Інакше кажучи, у бухгалтерському обліку підприємство може визначати суму збільшення первісної вартості основних засобів за податковим законодавством, а саме з урахуванням п. 146.11
ПКУ
.

 

Ремонт або поліпшення?

Висновок про характер здійснюваних заходів може дати лише фахівець — технічний працівник, інженер тощо. Це необхідно керівнику для прийняття рішення про подальшу експлуатацію ОЗ. Справа в тому, що інколи ті самі заходи щодо поліпшення ідентичних об'єктів ОЗ можуть мати різний економічний ефект. Перш за все це пов'язане з місцем та метою використання об'єктів ОЗ.

 

Приклади

Приклад 1. Поліпшення об'єкта ОЗ

Підприємство модернізувало будівельну машину — установило додатковий лічильник та реле вартістю 12000 грн. з ПДВ. Вартість роботи з їх установлення включає:

— оплату робітникам, які здійснювали установлення деталей, — 500 грн.;

— ЄСВ на зарплату цих робітників (37,26 %) — 186,30 грн.

Установлення лічильника та реле дозволило підвищити продуктивність праці та зменшити кількість бракованої продукції.

Сума ремонтних витрат, що підлягає включенню до складу витрат у податковому обліку в межах 10 % ліміту, становить 15000 грн.

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

витрати

витрати, що підлягають амортизації

1. Оприбутковано на склад лічильник та реле

207

63

10000,00

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ за наявності податкової накладної

641

63

2000,00

3. Списано вартість установлених на будівельну машину механізмів

152

207

10000,00

4. Відображено витрати на заробітну плату робітникам, які здійснювали установлення деталей

152

661

500,00

5. Нараховано ЄСВ (37,26 %)

152

657

186,3

6. Відображено збільшення первісної вартості будівельної машини на підставі підписаного акта за ф. № ОЗ-2

104

152

10686,30

10686,30*

* Оскільки ліміт «ремонтних» витрат не вичерпано, уся сума витрат на ремонт підлягає віднесенню до складу витрат періоду.

 

Приклад 2. Ремонт об'єкта ОЗ

На балансі підприємства значиться автобетонозмішувач із самозавантаженням DB 110. Унаслідок аварії він вийшов з ладу. Станція техобслуговування за договором здійснила його ремонт. Вартість ремонту склала 1500 грн. з ПДВ.

Після закінчення ремонту підписано відповідний акт.

Сума ремонтних витрат, що підлягає включенню до складу витрат у податковому обліку в межах 10 % ліміту, становить 7500 грн.

У бухгалтерському обліку буде зроблено такі записи:

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

витрати

витрати, що підлягають амортизації

1. Перераховано передоплату за послуги з ремонту

371

31

1500

2. Відображено право на податковий кредит з ПДВ за наявності податкової накладної

641

644

250

3. Відображено витрати на проведення ремонту автомобіля

93

63

1250

1250*

* Оскільки ліміт «ремонтних» витрат не вичерпано, уся сума витрат на ремонт підлягає віднесенню до складу витрат періоду.

4. Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644

63

250

5. Відображено залік заборгованостей

63

371

1500

6. Списано витрати на фінансовий результат

791

93

1250

 

А тепер — відповідь на запитання

Викладена нами вище «матчастина», пов'язана з податковим та бухгалтерським обліком ремонтів і поліпшень об'єктів ОЗ, показала таке. Ні в податковому, ні в бухгалтерському обліку немає вартісного критерію: скільки може коштувати ремонт (поліпшення) ОЗ. Якщо ремонт (поліпшення) коштує дорожче, ніж первісна, залишкова чи будь-яка інша вартість об'єкта ОЗ, це в обліку може відобразитися тільки через 10 % «ремонтний» ліміт. І, звичайно, у бухгалтерському обліку вартість ремонту «потрапить» до витрат звітного періоду, а вартість поліпшень — на збільшення первісної вартості об'єкта ОЗ із подальшою амортизацією.

Інакше кажучи, від виду і мети робіт, здійснених щодо об'єкта ОЗ, залежить, куди в бухобліку потраплять ці витрати. І, по суті, — це все.

А стосовно доцільності дуже дорогого ремонту будівельної техніки чи купівлі нової будівельної техніки висновок може дати лише технічний працівник з відповідною кваліфікацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі