Теми статей
Обрати теми

Фотографію в паспорті не оновлено: прийняття на роботу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Фотографію в паспорті не оновлено:
 прийняття на роботу

 

При оформленні працівника на роботу 01.02.2012 р. з'ясувалося, що йому виповнилося 25 років 25.01.2012 р., однак фотографію в паспорті він не оновив. Чи можна в такому разі прийняти працівника на роботу і чи можливе прийняття на роботу за іншим, крім паспорта, документом?

 

При укладенні трудового договору (контракту) згідно з ч. 2 ст. 24 Кодексу законів про працю громадянин зобов'язаний подати паспорт чи інший документ, що засвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документи про освіту (спеціальність, кваліфікацію), стан здоров'я тощо.

Зауважимо: паспорт громадянина України є документом, що засвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. Вимоги до оформлення паспорта і умови визнання його недійсним визначаються Положенням про паспорт громадянина України, затвердженим постановою Верховної Ради України від 26.06.92 р. № 2503-XII (далі — Положення).

Оскільки, крім паспорта, при укладенні трудового договору також можливе надання іншого документа, що засвідчує особу, звернемося до визначення такого документа. Варто зазначити, що до інших документів, які засвідчують особу, належать:

— свідоцтво про народження (п. 2 Положення про свідоцтво про народження, затвердженого постановою Верховної Ради України від 26.06.92 р. № 2503-XII). Такий документ подають неповнолітні (віком 14 — 15 років), які влаштовуються на роботу;

— посвідчення біженця (п. 1 Положення про посвідчення біженця, затвердженого постановою КМУ від 11.10.2002 р. № 1527). Цей документ засвідчує особу та підтверджує факт надання людині в Україні статусу біженця;

— довідка про звільнення. Це тимчасовий (до отримання паспорта) документ, що засвідчує особу, звільнену з місць позбавлення волі після відбуття кримінального покарання (п. 1.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 58).

Таким чином, під час прийняття на роботу зазначені вище документи використовуються замість паспорта у виняткових випадках.

Отже, у загальному порядку паспорт є обов'язковим документом під час прийняття на роботу.

Прийняття на роботу фізичних осіб здійснюється відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, запроваджених керівником підприємства та погоджених із профспілковою організацією, та не повинне суперечити чинному законодавству. Документи для оформлення прийняття працівника на роботу мають бути дійсними та відповідати особі пред'явника.

Згідно з п. 8 Положення до паспортної книжечки при досягненні громадянином 25- та 45-річного віку вклеюються нові фотографії, що відповідають його віку. Паспорт, до якого не вклеєно такі фотографії при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним.

Таким чином, приймати на роботу фізичну особу слід лише за паспортом, до якого вклеєно фотографію, що відповідає віку такої особи в разі виповнення 25 та 45 років.

 

Алла Шушман

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі