Теми статей
Обрати теми

Дозвільний облік

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Дозвільний облік

 

Забудовник отримав дозвіл на виконання будівельних робіт. У зв'язку з цим підприємство зазнало деяких витрат (відряджувальні, оплата послуг юридичної компанії).

Чи можна списати ці витрати в тому звітному періоді, коли їх було понесено?

 

Що стосується бухобліку, то в п. 5 П(С)БО 8 серед інших нематеріальних активів (НМА) згадуються «права на здійснення діяльності».

У шостій групі НМА, визначених для цілей оподаткування прибутку Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), також названо «права на ведення діяльності».

У принципі, ми (нехай і з деякою натяжкою) готові погодитися з тим, що дозвіл на виконання будівельних робіт можна назвати правом на здійснення (ведення) діяльності.

Практика показала, що податківці найчастіше наполягають саме на такому трактуванні відповідних витрат.

Якщо ж строк будівельних робіт, на які видано дозвіл, становить менше року, то відповідні витрати можна списати на витрати поточного періоду. В усякому разі, п. «ж» п.п. 138.10.6 ПКУ дозволяє це робити щодо «ліцензій та інших спеціальних дозволів <...>, виданих державними органами для провадження господарської діяльності».

Якщо строк дії дозволу становить більше року, то витрати, з яких складається його вартість, підлягають амортизації у складі НМА. Ці НМА амортизуватимуться. Відповідну амортизацію, очевидно, слід списати на собівартість будівництва.

Це хоча й найпоширеніший, але не єдиний варіант вирішення проблеми обліку дозволів на будівельні роботи.

Деякі фахівці стверджують, що категорія «право на здійснення (ведення) діяльності» стосується не конкретних робіт чи об'єктів, а бізнесу в цілому (тобто власне «діяльності»). Тому під визначення НМА підпадають лише ті дозволи, що стосуються діяльності компанії в цілому (наприклад, будівельна ліцензія), а не локальні дозволи різних держорганів на окремі об'єкти чи роботи.

Крім того, дозвіл на виконання будівельних робіт, відверто кажучи, навряд чи відповідає податковому визначенню НМА, наведеному в п.п. 14.1.120 ПКУ. Нагадаємо цю дефініцію:

«нематеріальні активи — право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об’єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами».

Зрозуміло, дозвіл на виконання будівельних робіт як суто адміністративний документ не може бути об'єктом права власності.

Таким чином, у забудовника може знайтися достатньо аргументів, щоб оспорити НМА-статус дозволу на виконання будівельних робіт.

Але чи означає відсутність НМА-статусу те, що відповідні витрати можна буде відразу визнати витратами в періоді їх понесення?

На наш погляд, це не так.

Як відомо, загальне правило відображення витрат таке, що вони визнаються в бухгалтерському та податковому обліку лише після визнання доходів, заради отримання яких було понесено ці витрати.

Тому навіть якщо дозвіл не визнати НМА, його вартість не зможе бути списано негайно в періоді понесення відповідних витрат.

У такому разі бухгалтерії забудовника доведеться відносити вартість витрат на отримання дозволу на вартість будівництва конкретного об'єкта. Адже саме з роботами на цьому об'єкті прямо пов'язаний відповідний дозвіл.

Такий підхід до обліку будівельних дозволів у світовій практиці відомий.

Скажімо, коментатори US-GAAP відзначають, що до вартості конкретної будівлі прямо включається серед іншого і «вартість дозволу на будівництво» 1.

1 Принципы бухгалтерского учета / Б. Нидлз, Х. Андерсон, Д. Колдуэл. — М.: Финансы и статистика, 1993. — С. 199.

Загалом, як не крути, але дозволи зі строком більше року на виконання будівельних робіт не може бути списано до витрат періоду. Їх буде або капіталізовано у складі НМА та списано на вартість будівництва поступово, або списано до вартості будівництва відразу.

А це означає, що відповідні витрати зможуть зменшити прибуток лише тоді, коли побудована будівля почне експлуатуватися (у складі амортизації будівлі) чи буде продана (у складі собівартості реалізації).

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі