Теми статей
Обрати теми

Якщо життя випереджає буднорми

Редакція ББ
Лист від 09.07.2009 р. № 9/11-1005

Якщо життя випереджає буднорми

 

Лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 09.07.2009 р. № 9/11-1005

 

<...>

Розроблення, узгодження та затвердження кошторисних нормативів здійснюється відповідно до положень ДБН Д.1.1-1-2000 <...>. Індивідуальні ресурсні кошторисні норми розробляються та затверджуються згідно з положеннями п. 1.2.5 зазначеного ДБН з такими особливостями.

1. У випадку, якщо проектом будівництва передбачено застосування нових технологій на окремі види будівельних робіт або конструкцій, на які в діючій кошторисно-нормативній базі відсутні ресурсні елементні кошторисні норми, розробляються індивідуальні ресурсні елементні кошторисні норми (ІРЕКН). Розробка таких норм здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій з розроблення ресурсних елементних кошторисних норм, схвалених рішенням НТР Держбуду України від 12.04.2002 № 21 (Методичні рекомендації).

Розроблені ІРЕКН затверджуються замовником в установленому порядку в складі проекту, або як доповнення до проектно-кошторисної документації. Такі норми підлягають відповідній експертизі і застосовуються тільки для будови за даним проектом.

У разі багаторазового використання таких норм доцільно розробити стандарт організації України (СОУ) з обов'язковим проведенням експертизи. За наявності позитивного експертного висновку розроблений СОУ погоджується з Мінрегіонбудом та затверджується організацією — замовником цих норм.

2. Якщо з об'єктивних причин при виконанні будівельно-монтажних робіт матеріальні ресурси, передбачені відповідними ресурсними елементними кошторисними нормами, замінюються на інші і це призводить до зміни окремих складових норм, на підставі цих ресурсних елементних кошторисних норм розробляються ІРЕКН.

При цьому обґрунтовуються витрати матеріальних та інших ресурсів, що потерпіли змін в порівнянні з передбаченими діючою ресурсною елементною кошторисною нормою.

Обґрунтування змінених складових норм здійснюється відповідно до положень Методичних рекомендацій.

Витрати матеріальних ресурсів, що замінені, визначаються за виробничим або розрахунково-аналітичним методами відповідно до Методичних рекомендацій та розділу 3 ДБН А.1.1-73-2003 «Положення з виробничого нормування витрат матеріалів у будівництві».

Розроблені ІРЕКН підлягають експертизі та затвердженню замовником.

3. У випадку, якщо при виконанні будівельно-монтажних робіт здійснюється заміна матеріальних ресурсів, передбачених відповідними ресурсними елементними кошторисними нормами, на інші, і це не призводить до зміни технології виконання робіт та решти показників цих норм, розробляються ІРЕКН на підставі зазначених ресурсних елементних кошторисних норм і затверджуються замовником. Витрати матеріальних ресурсів, що замінені, визначаються відповідно до передостаннього абзацу пункту 2 цього листа.

При цьому рішення щодо необхідності проведення експертизи таких норм приймається замовником.

 

Перший заступник Міністра А. Беркута

 

КОМЕНТАР

 

У газеті «Будівельна бухгалтерія», 2012, № 1, с. 23 ми вже докладно розповідали, як уключити до кошторису новий вид будівельно-монтажних робіт, не передбачений чинними загальнодержавними кошторисними нормами.

Сьогодні ми пропонуємо вам лист Мінрегіонбуду від 09.07.2009 р. № 9/11-1005, в якому йдеться про розробку, погодження та затвердження кошторисних нормативів узагалі та індивідуальних ресурсних кошторисних норм зокрема. Як бачимо, лист видано у 2009 році, але він не втратив своєї актуальності й сьогодні, адже будівельна галузь не стоїть на місці, змінюються технології виробництва будівельних робіт, розробляються та імпортуються нові будівельні матеріали.

У цьому листі Мінрегіонбуд систематизував зазначену інформацію на рівні нормативних документів.

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі