Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз'яснення стосовно порядку здійснення будівельних робіт

Редакція ББ
Лист від 10.05.2012 р. № 40-19-3246

Щодо надання роз’яснення стосовно порядку здійснення будівельних робіт

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 10.05.2012 р. № 40-19-3246

 

Згідно із статтею 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон) проектування та будівництво об’єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку: 1) отримання замовником або проектувальником вихідних даних; 2) розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 Закону, її експертизи; 3) затвердження проектної документації; 4) виконання підготовчих та будівельних робіт; 5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів; 6) реєстрація права власності на об’єкт містобудування.

Статтею 27 Закону встановлено, що забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватися на підставі будівельного паспорта. Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки.

Пунктом 2.14 Порядку видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2011 № 103 , визначено, що будівельний паспорт забудови земельної ділянки (далі — будівельний паспорт) є підставою для виконання будівельних робіт.

Відповідно до пункту 6 Порядку виконання будівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 466, повідомлення про початок виконання будівельних робіт замовник (його уповноважена особа) подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта будівництва не пізніше ніж за один календарний день до початку виконання будівельних робіт щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації або отримання дозволу на виконання будівельних робіт, внесених до переліку об’єктів, будівництво яких здійснюється після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт (про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт).

 

Перший заступник Голови А. Григор

 

КОМЕНТАР

 

У листі, що коментується, Державна архітектурно-будівельна інспекція України роз’яснює порядок здійснення будівельних робіт у разі зведення об’єктів будівництва на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки (далі — будівельний паспорт).

Так, зокрема, ч. 1 ст. 27 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI (далі — Закон № 3038) дозволяє забудову присадибних, дачних і садових земельних ділянок здійснювати на підставі будівельного паспорта.

Нагадаємо, що будівельний паспорт — це документ, який визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки.

Як відомо, за загальним правилом ст. 26 Закону № 3038 проектування та будівництво об’єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку:

— отримання замовником або проектувальником вихідних даних;

— розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених ст. 31 Закону № 3038, її експертизи;

— затвердження проектної документації;

— виконання підготовчих та будівельних робіт;

— прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів;

— реєстрація права власності на об’єкт містобудування.

У той же час слід зазначити, що відповідно до ч. 2 ст. 27 Закону № 3038 проектування на підставі будівельного паспорта здійснюється без отримання містобудівних умов та обмежень. Для об’єктів, зазначених у ч. 1 ст. 27 Закону № 3038, розроблення проекту будівництва здійснюється виключно за бажанням замовника.

Тобто у випадку будівництва на підставі будівельного паспорта замовник будівництва може не проходити такі етапи, як отримання вихідних даних, розроблення проектної документації та її затвердження — йому достатньо отримати лише будівельний паспорт відповідно до вимог Порядку видачі будівельного паспорта забудови земельної ділянки, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2011 р. № 103.

До речі, щодо визначення статусу «будівельного паспорта» хочеться навести витяг з постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику застосування судами статті 376 Цивільного кодексу України (про правовий режим самочинного будівництва)» від 30.03.2012 р. № 6. У цьому документі зокрема зазначається, що під «проектом слід розуміти залежно від категорії об’єкта будівництва відповідний склад документації, визначеної статей 1, 7 та 8 Закону України № 687-XIV, отриманої відповідно до статей 29, 31 Закону № 3038-VI, а також будівельний паспорт та технічні умови, отримані відповідно до статей 27, 30 зазначеного Закону».

Виходячи з вказаного вище, можна говорити про те, що будівельний паспорт є своєрідною заміною проекту будівництва.

Отже, якщо ви маєте будівельний паспорт, то маєте повне право розпочинати будівельні роботи, повідомивши про їх початок відповідну територіальну інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю (далі — Інспекцію).

Так, абз. 2 п. 6 Порядку виконання будівельних робіт, затвердженого постановою КМУ «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466, передбачено, що не пізніше ніж за один календарний день до початку виконання будівельних робіт щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації або отримання дозволу на виконання будівельних робіт, внесених до переліку об’єктів, будівництво яких здійснюється після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт (про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт), замовник (його уповноважена особа) подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до Інспекції повідомлення (про початок виконання будівельних робіт про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт). Форма такого повідомлення наведена у додатку 1 до цього Порядку.

Крім того, нагадуємо, що замало направити повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Необхідно мати на увазі, що додатково на замовника покладається обов’язок протягом семи календарних днів з дня подання до Інспекції відповідного повідомлення письмово поінформувати про це виконавчий орган сільської, селищної, міської ради або місцеву держадміністрацію за місцезнаходженням об’єкта будівництва, а також державні органи у сфері пожежної та техногенної безпеки.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі