Теми статей
Обрати теми

За проектування об'єктів з порушенням вимог законодавства передбачено немалий штраф

Редакція ББ
Лист від 03.05.2012 р. № 40-19-3149

За проектування об’єктів з порушенням вимог законодавства передбачено немалий штраф

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 03.05.2012 р. № 40-19-3149

 

19 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» № 4220 (далі — Закон № 4220), який передбачає нові підходи стосовно притягнення до відповідальності юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (суб’єктів містобудування) за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» суб’єкти містобудування, які здійснюють проектування об’єктів, експертизу проектів будівництва, несуть відповідальність у вигляді штрафу за передачу замовнику проектної документації для виконання будівельних робіт на об’єкті будівництва, розробленої з порушенням вимог законодавства, містобудівної документації, вихідних даних для проектування об’єктів містобудування, будівельних норм, державних стандартів і правил, у тому числі за заниження категорії складності об’єкта будівництва: проектна організація — у розмірі дев’яноста мінімальних заробітних плат, експертна організація — у розмірі вісімнадцяти мінімальних заробітних плат.

Згідно із статтею 3 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» справи про правопорушення, передбачені цим Законом, розглядаються Державною архітектурно-будівельною інспекцією України та її територіальними органами.

Крім того, відповідно до частини 1 статті 961 Кодексу України про адміністративні правопорушення передача замовнику проектної документації для виконання будівельних робіт на об’єкті, розробленої з порушенням вимог законодавства, містобудівної документації, вихідних даних для проектування об’єктів містобудування, будівельних норм, державних стандартів і правил, а також заниження категорії складності об’єкта будівництва тягнуть за собою накладення штрафу на головного архітектора проекту (головного інженера проекту), експерта від дев’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на головного архітектора проекту (головного інженера проекту), експерта від однієї тисячі п’ятисот до однієї тисячі семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до статті 2446 Кодексу України про адміністративні правопорушення (із змінами, внесеними Законом № 4220) Державна архітектурно-будівельна інспекція України та її територіальні органи розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час виробництва, виготовлення та застосування будівельних матеріалів, виробів, конструкцій, а також будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту та прийняття в експлуатацію об’єктів чи споруд, невиконанням законних вимог (приписів) посадових осіб інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю (статті 96, 961 (крім частини третьої), 18842).

 

Перший заступник Голови А. Григор

 

КОМЕНТАР

У

листі, що коментується, роз’яснюються не всі питання, що виникають у зв’язку з порушеннями у сфері містобудування, а лише щодо такого порушення, як передача замовнику проектної документації для виконання будівельних робіт на об’єкті будівництва, розробленої з порушенням вимог законодавства.

Нагадаємо, що цей вид правопорушення передбачений як у

Кодексі України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП), так і в Законі України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» від 14.10.94 р. № 208/94-ВР (далі — Закон № 208).

Так, зокрема,

ч. 1 ст. 2 Закону № 208 зазначається, що суб’єкти містобудування, які здійснюють:

— проектування об’єктів;

— експертизу проектів будівництва, —

несуть відповідальність у вигляді штрафу:

— за передачу замовнику проектної документації для виконання будівельних робіт на об’єкті будівництва, розробленої з порушенням вимог законодавства, містобудівної документації, вихідних даних для проектування об’єктів містобудування, будівельних норм, державних стандартів і правил;

— у тому числі за заниження категорії складності об’єкта будівництва.

Щодо такого порушення, як заниження категорії складності об’єкта будівництва, слід нагадати, що відповідно до ч. 3 ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI (далі — Закон № 3038) віднесення об’єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності здійснюється проектною організацією і замовником будівництва. Порядок віднесення об’єктів до IV і V категорій складності визначено постановою КМУ від 27.04.2011 р. № 557. Крім того, при визначенні складності об’єкта будівництва можна керуватися Настановою щодо застосування будівельних норм у частині віднесення об’єктів будівництва до категорій складності для подальшого проектування і експертизи, схваленою рішенням Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 16.06.2011 р. № 59 (далі — Настанова). Як зазначено у Настанові, вона розроблена для застосування проектувальниками і замовниками на стадії розроблення завдання на проектування об’єктів будівництва та при здійсненні їх проектування, а також для використання експертами експертних організацій при проведенні експертизи проектів будівництва і посадовими особами Держархбудінспекції, зокрема під час проведення державного архітектурно-будівельного контролю на об’єктах самочинного будівництва (у разі відсутності проектної документації) та при прийманні завершених будівництвом об’єктів в експлуатацію.

Необхідно також мати на увазі, що у разі вчинення передбачених в

ч. 1 ст. 2 Закону № 208 правопорушень:

проектна організація сплатить штраф у розмірі 90 мінімальних заробітних плат (99180 грн.);

експертна організація — у розмірі 18 мінімальних заробітних плат (19836 грн.).

Також, як було зазначено вище, такі порушення, як:

— передача замовнику проектної документації для виконання будівельних робіт на об’єкті, розробленої з порушенням вимог законодавства, містобудівної документації, вихідних даних для проектування об’єктів містобудування, будівельних норм, державних стандартів і правил;

— заниження категорії складності об’єкта будівництва, передбачене

ч. 1 ст. 961 КпАП. За їх вчинення на головного архітектора проекту (головного інженера проекту), експерта може бути накладено штраф від 900 (від 15300 грн.) до 1000 (17000 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг).

Крім того, дії, передбачені

ч. 1 ст. 961 КпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на таку особу від 1500 до 1700 нмдг (від 25500 грн. до 28900 грн.).

Держархбудінспекція вкотре підтвердила наявність в чинному законодавстві порушення, про яке йдеться в листі, що коментується. А от відносно того, в якому випадку слід застосовувати ту чи іншу норму законодавства (Закону № 208 чи ч. 1 ст. 96 КпАП), в листі ані слова. Звісно, стосовно цього ми вже писали на сторінках нашого видання (див. «Будівельна бухгалтерія», 2012, № 2, с. 42; № 3, с. 37; № 6, с. 43). Тим не менш, нагадаємо. Різниця полягає в суб’єкті правопорушення:

КпАП визначає адміністративну відповідальність для громадян та посадових осіб;

Закон № 208 встановлює адміністративну відповідальність для юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

І наостанок, Держархбудінспекція ще раз роз’яснила, що справи про порушення в сфері містобудування розглядаються Держархбудінспекцією та її територіальними органами.

При цьому накладати штраф від імені Держархбуд інспекції та її територіальних органів мають право:

— керівник Держархбудінспекції та його заступники;

— керівники територіальних органів Держархбуд інспекції та їх заступники.

Про це, зокрема, йдеться в ст. 3 Закону № 208 и в ст. 2446 КпАП.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі