Теми статей
Обрати теми

Щодо документів, які підтверджують прийняття завершеного будівництвом об'єкта в експлуатацію

Редакція ББ
Лист від 29.05.2012 р. № 40-11-3742

Щодо документів, які підтверджують прийняття закінченого будівництвом об'єкта в експлуатацію

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 29.05.2012 р. № 40-11-3742

 

Положенням про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів державного замовлення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.92 р. № 449, передбачалося прийняття державними приймальними комісіями закінчених будівництвом об'єктів в експлуатацію шляхом підписання Акта про прийняття об'єктів в експлуатацію.

Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 р. № 1243 , встановлював, що прийняття закінчених будівництвом об'єктів здійснювалось за результатами роботи державної приймальної комісії, яка складала Акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Зазначений Акт затверджувався органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування, що утворив цю комісію, та реєструвався в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, яка видала дозвіл на виконання будівельних робіт.

Згідно із Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 р. № 923, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів здійснювалось шляхом видачі на підставі акта готовності об'єкта до експлуатації Держархбудінспекцією та її територіальними органами (далі — Інспекція) свідоцтва про відповідність збудованого об'єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, а з 14.01.2010 р., відповідно до змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1424, — сертифіката відповідності.

Відповідно до статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон України) та Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 461, документами, що підтверджують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, що належать до I — III категорій складності, є зареєстрована Інспекцією декларація про готовність об'єкта до експлуатації, а щодо об'єктів, що належать до IV і V категорій складності, — виданий Інспекцією сертифікат.

Враховуючи викладене, видані/затверджені зазначені документи підтверджують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

 

КОМЕНТАР

 

Одразу зазначимо: імовірно, підґрунтям для надання роз'яснення стосовно документів, які підтверджують прийняття закінченого будівництвом об'єкта в експлуатацію, стало питання оформлення права власності на новозбудований об'єкт нерухомості.

Нагадаємо, що особливості оформлення права власності на нерухоме майно до сьогодні визначають положення розділу VIII Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 (зі змінами) (далі — Положення).

Так, абз. 2 п.п. «а» п. 8.1 Положення передбачено, що оформлення права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування проводиться, зокрема фізичним та юридичним особам на новозбудовані, реконструйовані об’єкти нерухомого майна за наявності:

— документа, що посвідчує право на земельну ділянку;

— документа, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Тобто, як бачите, однією з умов оформлення права власності на об’єкт нерухомого майна з видачею відповідного свідоцтва є подання документа, яким може бути засвідчено відповідність такого об’єкта:

— документації, згідно з якою здійснювалося його будівництво;

— будівельним нормам, стандартам і правилам.

Але, як розумієте, час не стоїть на місці — нормативно-правові акти змінюються. Певних змін починаючи з 2002 року зазнавало як саме Положення, так і нормативно-правові акти у сфері будівництва. Так, наприклад, у різні періоди часу, хоча і встановлювалася необхідність прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, але при цьому передбачалися різні форми документів, що видавалися за результатами такого прийняття. Але всі ці форми документів об'єднувало і об'єднує те, що вони підтверджували і підтверджують відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Зокрема, в листі, що коментується, в хронологічному порядку наводяться нормативно-правові акти, які протягом певного часу визначали той чи інший документ, що свідчив про прийняття об'єкта в експлуатацію і був підставою для оформлення права власності на об'єкт нерухомості. Вони є підтвердженням прийняття в експлуатацію і сьогодні.

Так, Держархбудінспекція наприкінці підсумовує, що зазначені в її листі документи (видані/затверджені) підтверджують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі