Теми статей
Обрати теми

Щодо системи сповіщення ДАБІ на сайті

Редакція ББ
Лист від 13.04.2012 р. № 7/17-6206

Щодо системи сповіщення ДАБІ на сайті

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 13.04.2012 р. № 7/17-6206

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло звернення <...> і повідомляє.

Приклад, наведений у зверненні, свідчить про необхідність проведення роз'яснювальної роботи щодо застосування декларативного принципу.

Крім того, повідомляємо, що відповідно до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» на Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури, покладено функції ведення Єдиного реєстру отриманих повідомлень про початок виконання будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, виданих дозволів на виконання будівельних робіт зареєстрованих декларацій про готовність об'єкта до експлуатації та виданих сертифікатів, відмов у реєстрації таких декларацій та у видачі таких дозволів і сертифікатів (далі — Єдиний реєстр), який формується на підставі інформації, поданої відповідними інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю.

Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України прийнято відповідний наказ від 24.06.2011 р. № 92, який визначає механізм ведення Єдиного реєстру отриманих повідомлень про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про готовність об'єкта до експлуатації та виданих сертифікатів, відмов у реєстрації таких декларацій та у видачі таких дозволів і сертифікатів як єдиної комп'ютерної бази даних.

У зв'язку з цим здійснюються заходи з розробки та формування бази даних з можливістю взаємообміну інформаційними ресурсами між Держархбудінспекцією України та її територіальними органами з урахуванням наведених вище змін у законодавстві, що у подальшому надасть можливість розміщення інформації, що підлягає оприлюдненню на офіційному веб-сайті для отримання інформації з Єдиного реєстру.

Зараз є можливість скористатись пошуковою інформаційною системою, розміщеною на сайті Держархбудінспекції України (www.dabi.gov.ua), яка наразі проходить пробну експлуатацію.

 

Заступник Міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

Запитання, у відповідь на яке ДАБІ видала лист від 13.04.2012 р. № 7/17-6206 (див. на с. 4–5), стосувалося терміну, протягом якого ДАБІ має поінформувати про своє рішення забудовника. А суть полягала ось у чому.

Існують два види документів, що підтверджують прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, — це декларація про готовність об'єкта до експлуатації та сертифікат. Необхідність отримання сертифіката чи подання декларації передбачено як у Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI (далі — Закон № 3038), так і в постанові КМУ «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів» від 13.04.2011 р. № 461 (далі — постанова № 461), якою затверджено Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Зокрема, і Закон № 3038, і постанова № 461 диференціюють види дозвільного документа залежно від категорії об'єкта будівництва.

При цьому і форму декларації, і форму сертифіката затверджено постановою № 461. Здавалося б, усе зрозуміло, але в забудовників існують певні запитання з приводу подання декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Відомо, що термін , протягом якого інспекція має зареєструвати декларацію (відмовити в такій реєстрації) або прийняти рішення про видачу сертифіката (рішення про відмову у видачі), становить 10 робочих днів з моменту подання відповідного документа до ДАБІ (пп. 20, 26 постанови № 461).

Із термінами, протягом яких реєструється декларація чи приймається рішення про видачу сертифіката, усе зрозуміло.

А от порядку щодо того, як має інспекція повідомити забудовника про вчинення нею дії, ані Закон № 3038, ані постанова № 461 не містить. Тому якщо навіть відповідна інспекція «вкладеться» у передбачений десятиденний термін, чітких зобов'язань щодо того, як скоро вона має надіслати перший примірник декларації (або повідомити про прийняте рішення щодо видачі сертифіката) забудовнику, нормативно-правові акти не містять.

Виникає запитання: як ДАБІ має повідомити забудовника про вчинення нею дії в такому випадку? Саме в цьому й полягало запитання, що ставилося до ДАБІ.

Тепер повернемося до тексту листа від 13.04.2012 р. № 7/17-6206 (див. на с. 4–5). Із нього випливає, що ДАБІ все ще перебуває на етапі розробки, і це незважаючи на те, що декларативний принцип у частині отримання дозвільних документів у будівництві було запроваджено ще в березні минулого року. При цьому у своїй відповіді на поставлене вище запитання — як інспекція повідомляє забудовника про вчинені нею дії — ДАБІ наголошує на майбутніх можливостях, а не на усталеній на сьогодні практиці.

На думку ДАБІ, на неї покладено функцію щодо ведення Єдиного реєстру. У ньому акумулюється інформація про всі отримані повідомлення щодо початку виконання підготовчих та будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, виданих дозволів на виконання будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про готовність об'єкта до експлуатації та виданих сертифікатів, відмов у реєстрації таких декларацій та у видачі таких дозволів і сертифікатів.

При цьому ДАБІ розглядає сам реєстр як єдину комп'ютерну базу даних, сподіваючись, що в майбутньому в неї (тобто у бази даних) з'явиться можливість взаємообміну інформаційними ресурсами між ДАБІ та її територіальними органами. І лише після цього, на думку ДАБІ, та інформація з Єдиного реєстру, що підлягає оприлюдненню, можливо, з'явиться на офіційному веб-сайті. А що робити зараз? А зараз ДАБІ відсилає нас до пошукової інформаційної системи на свій сайт, де ми, імовірно, можемо знайти інформацію, що нас цікавить, але яка на сьогодні, за словами ДАБІ, «проходить пробну експлуатацію».

Однак перегорнувши всі вкладки на офіційному сайті ДАБІ, ми так і не змогли знайти відповідь на запитання: як інспекція повідомляє забудовника про вчинені нею дії?

Відповідь очевидна: на практиці сьогодні все відбувається по-старому: прийшли — подали декларацію, наприклад, відлічили 10 робочих днів від дня подання документа до ДАБІ і знову звернулися до ДАБІ із запитанням: чи пройшла ваша декларація реєстрацію? А щоб ДАБІ вас особисто про це поінформувала — це скоріше мрії з майбутнього, притому далекого, адже в найближчому ДАБІ заклала тільки пошукову систему на своєму сайті, яка, зауважимо, незабаром має запрацювати.

 

Юлія Ляшенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі