Теми статей
Обрати теми

Щодо прийняття в експлуатацію самочинно побудованих громадських приміщень

Редакція ББ
Лист від 05.04.2012 р. № 40-16-2401

Щодо прийняття в експлуатацію самочинно побудованих громадських приміщень

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 05.04.2012 р. № 40-16-2401

 

Відповідно до пункту 9 розділу V Прикінцевих положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.06.2011 № 91, зареєстрованим в Міністерстві юстиції 11.07.2011 за № 830/19568, затверджено Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, який не містить обмежень щодо способу розміщення об'єктів будівництва, у тому числі громадських приміщень.

 

Перший заступник Голови А. Григор

 

КОМЕНТАР

 

На нашу думку, лист, що коментується, викликає більше запитань, ніж пояснює окремі норми містобудівного законодавства.

У ньому йдеться про Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.06.2011 р. № 91 (далі — Наказ № 91).

Нагадаємо, що Наказ № 91, набувши чинності з 25.07.2011 р., встановлює процедуру прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом таких об’єктів:

індивідуальних (садибних) житлових будинків, поверховість яких не повинна перевищувати чотирьох поверхів;

садових будинків;

дачних будинків;

господарських (присадибних) будівель і споруд;

прибудов до об’єктів (що вказані вище);

громадських будинків I та II категорій складності.

Крім того, цей нормативний акт визначає механізм проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.

Повний аналіз цього документа наведено у статті «Новi правила узаконення самобудiв»// «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 19, с. 35).

Проте повернемось до тексту листа, що коментується. У ньому сказано, що Наказ № 91 не містить обмежень щодо способу розміщення об’єктів будівництва, у тому числі громадських приміщень.

Проте тут важко зрозуміти, що мається на увазі під способом розміщення об’єкта будівництва. Скоріше за все в листі ДАБІ йдеться про спосіб будівництва. Розрізняють такі основні способи будівництва: підрядний, господарський і змішаний (підрядно-господарський). При цьому підрядний спосіб будівництва здійснюється із залученням спеціалізованих, будівельних, монтажних та інших організацій, діяльність яких ліцензована у встановленому порядку, господарський спосіб — виконується власними силами забудовника. Змішаний спосіб — підрядно-господарський, коли частину робіт організація-забудовник виконує власними силами, а на виконання решти робіт підряджає відповідні будівельні організації, укладаючи з ними договір підряду на виконання певного виду будівельних і пов’язаних з ними робіт.

Отже, ураховуючи зазначене, слід розуміти, що результат прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж не залежить від способу будівництва об’єкта. І це цілком логічно.

Утім постає інше запитання: які взагалі об’єкти належать до «громадських будинків» (I та II категорій складності)?

Слід зазначити, що нормативно-правовою базою це поняття не визначено. Точно так, як і не визначено поняття «громадські приміщення», про які також згадується у листі. Єдиною «підказкою», яка може допомогти у віднесенні того чи іншого об’єкта до громадського будинку чи приміщення, є ДБН В.2.2-9-2009 «Громадські будинки і споруди. Основні положення», уведені в дію наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 30.12.2009 р. № 705. Так, додатком А зазначеного нормативу наведено основні групи будинків та приміщень громадського призначення.

Отже, щоб з’ясувати, належить той чи інший об’єкт будівництва до громадського приміщення чи будинку, необхідно звернутися до вказаного вище додатку. Крім того, необхідно враховувати, що під дію наказу № 91 підпадають громадські будинки лише I та II категорій складності.

 

Нагадаємо, що про порядок віднесення об’єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності ми вже писали на сторінках нашого видання (див. статті «Визначення категорії складності об’єктів будівництва» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 10, с. 8, с. 35).

Так, згідно з п. 2 ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI категорія складності об’єкта будівництва визначається відповідно до державних будівельних норм та стандартів на підставі класу наслідків (відповідальності) такого об’єкта будівництва. При цьому нагадаємо, I та II категорій складності об’єкта будівництва відповідають класу наслідків СС-1. У той же час, щоб з’ясувати, належить об’єкт будівництва до того чи іншого класу наслідків, достатньо скористатися Таблицею 1 до ДБН А.2.2-3-2004 «Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва».

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі