Теми статей
Обрати теми

Щодо направлення на планову перевірку: коментує Мінрегіон

Редакція ББ
Лист від 07.03.2012 р. № 7/17-3811

Щодо направлення на планову перевірку:
 коментує Мінрегіон

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 07.03.2012 р. № 7/17-3811

 

<...> Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Державною архітектурно-будівельною інспекцією та Полтавською обласною державною адміністрацією розглянуто <...> звернення <...> щодо необхідності одержання направлення представником Держархбудінспекції при проведенні планової перевірки і повідом-ляється.

Статтею 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 № 553 встановлено, що Держархбудінспекція України та її територіальні органи здійснюють державний контроль за дотриманням юридичними і фізичними особами державних стандартів, будівельних норм і правил під час виконання підготовчих і будівельних робіт на об'єктах будівництва.

Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється за територіальним принципом (в межах областей) у порядку проведення планових та позапланових перевірок.

Відповідно до пункту 7 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 № 553, представники Держархбудінспекції України та її територіальних органів (далі — Інспекція) повинні мати направлення на проведення планової перевірки суб'єкта господарювання, яке видається на підставі наказу Інспекції про затвердження плану проведення планових перевірок на відповідний період.

На підставі розробленого плану на проведення планових перевірок суб'єктів господарювання, затвердженого наказом Інспекції, представникам Інспекції видається направлення на проведення планової перевірки із зазначенням дати і номера цього наказу та терміну проведення перевірки юридичної або фізичної особи, якими здійснюються підготовчі або будівельні роботи на об'єкті будівництва. Направлення для проведення перевірки надається посадовій особі із обов'язковим зазначенням підстави її проведення.

Під час проведення перевірки посадова особа Інспекції зобов'язана пред'явити службове посвідчення та направлення на проведення планової перевірки.

Надання копії наказу про затвердження плану проведення перевірок суб'єкту господарювання, щодо якого здійснюється захід державного архітектурно-будівельного контролю, та розміщення вказаного плану на офіційному сайті Інспекції порядком не передбачено.

 

Заступник Міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

На сторінках нашого видання вже неодноразово порушувалось питання стосовно того, як у нас проводяться перевірки з боку Державної архітектурно-будівельної інспекції України (далі — ДАБІ), точніше — як вони повинні проводитись (див. наприклад, «Контроль в будівництві: новий порядок» // «ББ», 2011, № 13, с. 29; «Перевірка із ДАБІ? А службові посвідчення і направлення є?»// «ББ», 2011, № 24, с. 5; «Перевірки Держземінспекції»// «ББ», 2011, № 24, с. 21).

Проте цей лист заслуговує на особливу увагу, і ось чому...

У листі, що коментується, порушено питання стосовно механізму проведення представниками ДАБІ планових перевірок .

Так, зокрема, забудовникам, сподіваюся, відомо, що питання здійснення архітектурно-будівельного контролю та повноваження представників ДАБІ регулюються щонайменше трьома нормативно-правовими актами: Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI (далі — Закон № 3038), постановою КМУ «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» від 23.05.2011 р. № 553 (далі — Порядок) та Указом Президента України «Про Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України» від 08.04.2011 р. № 439/2011.

У той же час, жоден із вказаних вище документів не містить положень, які б чітко встановлювали вимоги до представників ДАБІ під час проведення ними планових перевірок.

Щодо цього, наприклад, в Порядку чітко та лаконічно зазначається, що державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється за територіальним принципом (у межах областей) у порядку проведення планових та позапланових перевірок (п. 5 Порядку).

При цьому згідно з п. 6 Порядку плановою перевіркою вважається перевірка, що передбачена планом роботи інспекції, який затверджується керівником відповідної інспекції.

Інспекції проводять планові перевірки об'єктів містобудування не частіше ніж один раз на півроку. Строк проведення планової перевірки не може перевищувати десяти робочих днів, а у разі потреби може бути одноразово продовжений за письмовим рішенням керівника відповідної інспекції чи його заступника не більше ніж на п'ять робочих днів.

Крім того, з Порядку можна чітко зрозуміти, що посадові особи інспекцій мають службові посвідчення встановленого зразка, наявність яких суб'єкт містобудування, щодо якого здійснюється державний архітектурно-будівельний контроль, має право перевірити.

Виникає запитання, а чи повинен представник ДАБІ при проведенні планової перевірки мати напралення на перевірку та наказ (його копію), адже щодо цього Порядок не містить відповідних вимог.

Хоча, наприклад, у разі проведення позапланової перевірки, механізм проведення якої міститься в п. 7 Порядку, посадова особа інспекції зобов'язана, окрім службового посвідчення, пред'явити направлення для проведення позапланової перевірки.

Чому таку вимогу прямо не передбачено в п. 6 Порядку?

З цього приводу у листі, що коментується, Мінрегіон зазначає, посилаючись на п. 7 Порядку (який регламентує порядок проведення позапланових перевірок), що представники ДАБІ та її територіальних органів повинні мати направлення на проведення планововї перевірки суб’єкта господарювання, яке видається на підставі наказу про затвердження плану проведення перевірок на відповідний період.

Тобто можна говорити про те, що крім плану роботи відповідної інспекції державно-архітектурного контролю, який має передбачати проведення планових перевірок, додатково затверджується план проведення планових перевірок. Але, на жаль, шановні забудовники, вам не доведеться дізнатися про те, чи включені ви до плану проведення планової перевірки, оскільки, як зазначив Мінрегіон у листі, що коментується, Порядком не передбачено розміщення такого наказу на сайті відповідної інспекції. Крім того, копія такого наказу також не має надаватися для ознайомлення суб’єкту містобудування під час проведення планової перевірки.

Інакше кажучи, суб’єкт містобудування позбавлений права володіти інформацією щодо того, які ж прямі підстави для проведення у нього планової перевірки. Єдине, на що може розраховувати суб’єкт містобудування, так це те, що в направленні на планову перевірку будуть міститися дата і номер вказаного вище наказу.

Але незважаючи на однозначність відповіді Мінрегіону щодо відсутності вимог розміщення на офіційному сайті інспекції наказу про проведення планових перевірок, усе ж таки деякі інспекції розміщують на своїх сайтах графіки проведення відповідних перевірок.

Наостанок хочеться нагадати тезу з листа ДАБІ від 07.11.2011 р. № 40-12-3988: «Затверджений керівником план роботи інспекції є відкритою інформацією та розміщується на офіційному сайті Інспекції, що дає можливість будь-якій особі з ним ознайомитися» (текст листа і коментар до нього див. в «ББ», 2011, № 24, с. 5).

Отже, якщо хоча б плани роботи інспекцій будуть розміщуватися на офіційних сайтах цих інспекцій, суб’єкти містобудування матимуть шанс дізнатися про ймовірні планові перевірки. Але, на жаль, навіть такі плани розміщені не на всіх сайтах інспекцій, а якщо і «є в наявності», то не завжди містять чітку інформацію щодо запланованих перевірок.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі