Теми статей
Обрати теми

Сума держпідтримки на придбання доступного житла не включається до оподатковуваного доходу отримувача таких сум

Редакція ББ
Лист від 17.08.2012 р. № 596/0/51-12/17-1117

Сума держпідтримки на придбання доступного житла не включається до оподатковуваного доходу отримувача таких сум

 

Лист Державної податкової служби України від 17.08.2012 р. № 596/0/51-12/17-1117

 

Державна податкова служба України, розглянувши в межах компетенції інформацію, надіслану Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон України) листом від 08.08.2012 р. № 7/17-12851, доводить до відома та врахування в роботі наступне.

На сьогодні в Україні діють дві бюджетні програми із забезпечення громадян доступним житлом.

Перша програма: «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» (КПКВК 2751190) реалізується згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2009 року № 140 та від 29 лютого 2012 року № 193, якими затверджено Порядок забезпечення громадян доступним житлом (далі — Порядок № 140) та Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла (далі — Порядок № 193) відповідно.

Порядок № 140 визначає механізм забезпечення громадян доступним житлом відповідно до Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010 — 2017 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2009 р. № 1249.

Забезпечення громадян доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою 30 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту.

Порядок № 193 визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла».

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінрегіон України, одержувачами бюджетних коштів — Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» та її регіональні управління (п. 2 Порядку № 193).

Відповідно до п.п. 1 п. 4 Порядку № 193 перелік об’єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися бюджетні кошти, формується міжвідомчою комісією (далі — Міжвідомча комісія), що утворена відповідно до Порядку забезпечення громадян доступним житлом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2009 року № 140. Положення про Міжвідомчу комісію затверджено наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 10.06.2011 р. № 75, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22.06.2011 р. № 749/19487.

Друга програма: «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов» (КПКВК 2751470), в рамках виконання якої діє Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 343 (далі — Порядок № 343).

Цей Порядок визначає механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, шляхом відшкодування частини процентів за кредитами, отриманими на будівництво (реконструкцію) чи придбання в об’єктах незавершеного будівництва або не реалізованого замовниками (управителями) в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року, житла (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки або майнові права на них).

Статтею 165 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) визначено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків.

Зокрема, частиною другою першого абзацу п.п. 165.1.34 п. 165.1 ст. 165 Кодексу передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається сума державної підтримки на будівництво чи придбання доступного житла, яка надається платнику податку відповідно до законодавства.

Отже, державна підтримка, яка реалізується в межах вищезазначених бюджетних програм у вигляді сплати за рахунок державних коштів 30 відсотків вартості житла або у вигляді здешевлення вартості іпотечних кредитів шляхом відшкодування частини процентів за кредитами, отриманими громадянами, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків.

Крім того, відповідно до п.п. 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 Кодексу суми витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним, належить до переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки.

З метою здійснення контролю за дотриманням платниками норм чинного законодавства, відповідно до п.п. 165.1.34 п. 165.1 ст. 165 Кодексу як документального підтвердження участі в бюджетних програмах забезпечення доступним житлом обов’язковим є надання платником податків:

— у рамках реалізації бюджетної програми КПКВК 2751190 — договору про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла, укладеного між громадянином та регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»;

— у рамках реалізації бюджетної програми КПКВК 2751470 — договору про надання часткової компенсації процентів, укладеного між громадянином, регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» та банківською установою, якою надається іпотечний кредит.

Перелік об’єктів будівництва, відібраних для реалізації бюджетних програм забезпечення громадян доступним житлом, який визначається Міжвідомчою комісією Мінрегіону України, оприлюднюється на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (http://minregion.gov.ua) у розділі «Будівництво та архітектура», рубрика «Державні житлові програми», «Доступне житло».

 

Заступник Голови А. Ігнатов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі