Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування операцій з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок

Редакція ББ
Лист від 15.06.2012 р. № 10075/6/15-3415-26, 16675/7/15-3417-26

Щодо оподаткування операцій з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок

 

Лист Державної податкової служби України від 15.06.2012 р. № 10075/6/15-3415-26, № 16675/7/15-3417-26

 

Державна податкова служба України розглянула лист щодо практичного застосування підпункту 197.1.21 статті 197 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) та повідомляє.

Відповідно до підпункту 197.1.21 пункту 197.1 статті 197 Кодексу звільняються від оподаткування операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абзацу першого підпункту 197.1.13 пункту 197.1 статті 197 цього Кодексу).

При цьому необхідно враховувати порядок нарахування амортизації на об’єкти нерухомості, які знаходяться на земельних ділянках, визначений статтею 147 Кодексу, та порядок відображення в обліку об’єктів нерухомості та земельних ділянок, на яких вони знаходяться.

Таким чином, якщо здійснюється операція з поставки (продажу, передачі) земельної ділянки, що знаходиться під об’єктом нерухомості, як окремого об’єкта, то така операція з відчуження звільняється від оподаткування ПДВ (за умови відображення в обліку придбання такої ділянки як окремого об’єкта).

У випадку, коли здійснюються операції з поставки (продажу, передачі) об’єкта нерухомості разом із землею, яка знаходиться під таким об’єктом та обліковується у загальній вартості об’єкта нерухомості (включається до його вартості), то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

При цьому порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання земельної ділянки на нерухоме майно, розташоване на земельній ділянці, не залежить від кількості укладених договорів купівлі-продажу на операції з відчуження такої земельної ділянки та об’єктів нерухомості (1  договір на купівлю-продаж земельної ділянки та об’єкт нерухомості, розташований на ній, чи 2 окремих договори окремо на купівлю-продаж земельної ділянки та окремо на об’єкт нерухомості).

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

КОМЕНТАР

 

Отже, чи обкладатиметься операція купівлі-продажу земельної ділянки ПДВ, залежить від того, чи включається її вартість до вартості об’єкта нерухомості (п.п. 197.1.21 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ):

якщо земельна ділянка за договором купівлі-продажу має відокремлену вартість, то пільга застосовується (причому незалежно від кількості договорів), тобто податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються;

якщо вартість землі включається до вартості об’єкта нерухомості, то пільга не застосовується та операція з їх постачання підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах.

Податковий облік операцій з продажу нерухомості разом із землею1:

 

Варіанти оформлення правочину

Податок на прибуток

ПДВ

1

2

3

1. Купівлю-продаж нерухомості та землі під нею оформлено двома договорами.

Такий варіант оформлення правочину є найпрозорішим у податковому аспекті та найприйнятніший у тому випадку, якщо на земельну ділянку під об’єктом нерухомості є необхідні правовстановлюючі документи

Об’єкт нерухомості:
продавець відображає результат від продажу ОЗ відповідно до п. 146.13 ПКУ;
покупець уключає до групи 3 ОЗ та амортизує його з урахуванням мінімально допустимих строків експлуатації.
Земля відображається як окремий об’єкт власності відповідно до п. 147.1 або п. 147.2 ПКУ.
У продавця в дохід уключається додатна різниця між витратами, понесеними раніше у зв’язку з придбанням землі, та отриманим за договором доходом. Від’ємна різниця (збиток) в обліку продавця не відображається.
Покупець в окремому обліку показує витрати на придбання землі

Об’єкт нерухомості:
продавець нараховує ПДВ за загальною ставкою (крім пільг стосовно житла згідно з п.п. 197.1.14 ПКУ);
покупець має право на податковий кредит з ПДВ при додержанні умов, передбачених ст. 198 ПКУ, та наявності належним чином оформленої податкової накладної від продавця.
Земля:
продавця звільнено від ПДВ на підставі п.п. 197.1.21 ПКУ;
покупець не отримує права на податковий кредит

2. Купівлю-продаж нерухомості та землі під нею оформлено одним договором з виділенням вартості окремих складових

Податкові наслідки аналогічні наведеним у п. 1

3. В одному договорі зазначено загальну вартість правочину, уключаючи вартість землі та об’єкта нерухомості

Об’єкт нерухомості:
продавець відображає результат від продажу оз відповідно до п. 146.13 ПКУ виходячи з частини доходу в загальній вартості правочину, що припадає на вартість нерухомості;
покупець виділяє із загальної вартості договору вартість об’єкта нерухомості в сумі, що не перевищує звичайну ціну, та амортизує її як об’єкт ОЗ групи 3 з урахуванням мінімально допустимих строків експлуатації.
Земля:
продавцю логічно застосовувати загальні правила продажу товарів, а не правила п. 147.1 ПКУ, оскільки вони стосуються землі як окремого об’єкта власності, яким у цій ситуації земельна ділянка не є;
 — покупець уключає до складу оз групи 1 за вартістю, що дорівнює різниці між загальною вартістю договору та звичайною ціною об’єкта нерухомості, без права її амортизації

Об’єкт нерухомості та земля розглядаються як єдине ціле та:
у продавця виникають податкові зобов’язання з ПДВ за загальною ставкою на всю суму договору;
покупець має право на податковий кредит з ПДВ з усієї суми договору при додержанні умов, передбачених ст. 198 ПКУ, і наявності належним чином оформленої податкової накладної від продавця

4. У договорі зазначено вартість правочину як вартість об’єкта нерухомості, а про вартість землі нічого не йдеться.
Такий варіант зустрічається найчастіше при продажу частини будинку, будівлі, споруди.
Водночас така ситуація може виникнути при продажу нерухомості на землі, що використовується на праві користування

Якщо продається частина об’єкта нерухомості, то разом з нею за умовчанням переходить і частка у спільній власності на земельну ділянку під ним. Тому покупцю та продавцю доведеться керуватися п. 3.
Якщо продається нерухомість, земля під якою не є власністю продавця, то податкові наслідки будуть такими самими, як описано в п. 1 щодо об’єкта нерухомості, а земля в податковому обліку сторін ніяк не відображається

ПДВ-наслідки аналогічні наведеним у п. 3

 

1 Матеріал «Купівля-продаж будівлі із землею: податковий та бухгалтерський облік» опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 83, с. 25.

 

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі