Теми статей
Обрати теми

Передача замовнику виконаних етапів робіт

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Передача замовнику виконаних етапів робіт

 

Як документально оформити передачу замовнику виконаних підрядником етапів робіт?

 

На сьогодні документальне оформлення передачі замовнику виконаних підрядником етапів робіт здійснюється таким чином.

Розрахунки між замовником та підрядником за будівельним контрактом здійснюються за даними локальних кошторисів, проектних документів, дефектних актів з урахуванням вимог ДБН Д.1.1-1.20001. Потім статті витрат уточнюються під час проведення розрахунків за обсяги виконаних робіт, і визначається базисна кошторисна вартість БМР.

Розрахунки із замовником за обсяги виконаних робіт провадяться з періодичністю, установленою в будівельному контракті. Це може бути місяць, виконання певних робіт чи етапу робіт тощо. Методику погодження договірних цін та розрахунків за обсяги виконаних робіт наведено в розділі 3.3 ДБН Д.1.1-1-2000.

Водночас ДБН Д.1.1-1-2000 є обов’язковими до застосування в тому випадку, якщо будівництво фінансується за рахунок бюджетних коштів або коштів підприємств, установ та організацій, що перебувають у державній власності.

При будівництві об’єктів або при виконанні БМР за рахунок інших джерел фінансування ці норми мають рекомендаційний характер і сторони будівельного контракту можуть їх застосовувати на добровільних засадах. Це рішення сторін потрібно закріпити в тексті контракту.

Для визначення вартості виконаних обсягів підрядних робіт і проведення розрахунків за виконані підрядні роботи в будівництві застосовуються такі форми: форма № КБ-2в «Акт приймання виконаних будівельних робіт» і форма № КБ-3 «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт». Обидві ці форми затверджено наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про затвердження примірної форм первинних документів з обліку в будівництві» від 04.12.2009 р. № 554. Оскільки в самій назві наказу форми названо «примірними», отже, будівельні підприємства можуть змінювати ці форми виходячи зі своїх потреб. При цьому така індивідуальна форма затверджується спеціальним наказом керівника підприємства або наказом про документообіг. Крім цього, форми первинних документів можуть також погоджуватися сторонами будівельного контракту. У цьому випадку такі форми має бути наведено в контракті (у додатках до нього).

Акт за ф. № КБ-2в застосовується в будівельних підприємствах усіх видів економічної діяльності та форм власності, що виконують будівельні та монтажні роботи, роботи з капітального та поточного ремонту будівель і споруд та інші підрядні роботи із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ та організацій державної форми власності. Він складається щомісяця фахівцями будівельного підприємства на підставі журналу обліку виконаних робіт (ф. № КБ-6) у двох примірниках і надається субпідрядником генпідряднику, генпідрядником — замовнику.

Довідка за ф. № КБ-3 складається щомісяця фахівцями будівельного підприємства у двох примірниках і надається субпідрядником генпідряднику, генпідрядником — забудовнику. У разі якщо фінансуючий банк вимагає надати цю інформацію, складається третій примірник і подається до банку.

Обсяг виконаних БМР визначається на підставі інвентаризації шляхом інструментального вимірювання та підрахунку. Виконані роботи за закінченими частинами конструктивних елементів здаються генеральним підрядником замовнику щомісяця пропорційно обміру та кількості в натуральних вимірниках.

Для накопичення й обліку виконаних обсягів БМР призначено журнал обліку виконаних робіт (ф. № КБ-6), накопичувальні відомості та інші документи, в яких відображаються повністю закінчені будівництвом об’єкти чи етапи робіт, обсяги та вартість виконаних робіт щодо конструктивних елементів у цілому, а також обсяги та вартість окремих видів робіт, що входять до складу конструктивних елементів.

Журнал обліку виконаних робіт є головним документом, в якому фіксується хід будівельних робіт. Відповідно до п.п. 4.13.8 Положення про підрядні контракти в будівництві України, затвердженого Науково-технічною радою Міністерства України у справах будівництва та архітектури від 15.12.1993 р. № 9, підрядник і замовник погоджують форму, зміст і порядок ведення журналу, а також питання здійснення контролю за його заповненням з боку замовника.

Журнал обліку виконаних робіт (ф. № КБ-6) є накопичувальною відомістю, на підставі якої складаються акти виконаних робіт (ф. № КБ-2в) і щомісячна довідка (ф. № КБ-3). Журнал обліку виконаних робіт (ф. № КБ-6) ведеться начальником дільниці (виробником робіт) щодо кожного об’єкта будівництва на підставі вимірів виконаних робіт та єдиних норм і розцінок щодо кожного конструктивного елемента або виду робіт.

У журналі показується кількість виконаних робіт лише стосовно закінчених конструктивних елементів та видів робіт, щодо яких пред’являються рахунки за виконані обсяги робіт. Кількість виконаних робіт, зазначених у журналі, має відповідати кількості робіт, зазначених у довідках (ф. № КБ-3) чи актах (ф. № КБ-2в).

Довідки (ф. № КБ-3) та акти (ф. № КБ-2в) підписуються підрядником та представником замовника. Якщо замовник відхиляє пред’явлені до оплати рахунки з мотивів завищення обсягу робіт або включення до актів робіт, не передбачених кошторисом, а також через неправильне застосування розцінок, суми за цими рахунками слід виключити з обсягів виконаних БМР.

У разі надання дозволу на виконання невідкладних, протиаварійних робіт на будівництвах (об’єктах) до затвердження проектно-кошторисної документації та визначення вартості виконаних підрядних робіт до розробки локальних кошторисів (складання ф. № КБ-2в і ф. № КБ-3) розрахунки за виконані роботи уточнюються за локальними кошторисами, складеними до робочого проекту (робочої документації).

 

Юлія Єгорова

 

1 Правила визначення вартості будівництва (ДБН Д.1.1-1-2000), затверджені наказом Держбуду України від 27.08.2000 р. № 174.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі