Теми статей
Обрати теми

Щодо збору за спеціальне використання води

Редакція ББ
Лист від 01.08.2012 р. № 20820/7/15-2117

Щодо збору за спеціальне використання води

Лист Державної податкової служби України від 01.08.2012 р. № 20820/7/15-2117

 

Порядок справляння збору за спеціальне використання води у 2012 році регламентується розділом XVI Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс).

Відповідно до пункту 323.1 Податкового кодексу платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Згідно з пунктом 94 Закону України від 24 травня 2012 року № 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» (далі — Закон № 4834) статтю 323 Податкового кодексу доповнено новим пунктом 323.2, відповідно до якого не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей цього розділу під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Пунктом 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 4834 визначено, що цей Закон набирає чинності з 1 липня 2012 року, крім змін, що вносяться до Податкового кодексу окремими пунктами.

Отже, водокористувачі, визначені п. 323.2 ст. 323 Податкового кодексу, починаючи з 1 липня 2012 року не є платниками збору за спеціальне використання води, якщо обсяги такої води були використані ними для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

Якщо обсяги води були використані, в тому числі на інші, ніж власні питні та санітарно-гігієнічні потреби, то такі водокористувачі сплачують збір за спеціальне використання води на загальних підставах за весь обсяг фактично використаної води.

При цьому податкова декларація по збору за спеціальне використання води подається за результатами звітних податкових періодів 2012 року.

 

Заступник Голови
А. Ігнатов

 

Коментар

 

З 1 липня 2012 р. не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, що знаходяться на цій території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, у межах їх житлового фонду та присадибних ділянок) у тому числі для задоволення виключно власних питних та санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.

Таку новацію було внесено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI. Так, п. 94 зазначеного Закону доповнено ст. 323 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) новим п. 323.2, яким унесено чіткість у визначення платників збору за спеціальне використання води (далі — водозбору).

ДПСУ в своєму листі від 01.08.2012 р. № 20820/7/15-2117 дає низку роз’яснень із цього приводу.

Отже, якщо вода водокористувачами використовується для задоволення виключно власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, то водозбір вони не сплачують. Якщо ж обсяги води було використано, крім цих потреб, також і на інші, то такі водокористувачі мають сплачувати водозбір на загальних підставах за весь обсяг фактично використаної води, як для «пільгових» потреб, так і для всіх інших.

При цьому під санітарно-гігієнічними потребами розуміється використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах та умивальниках, а також використання води для підтримання належного санітарно-гігієнічного стану приміщень.

Тепер щодо звітності.

Податкова декларація зі збору за спеціальне використання води подається за результатами звітних податкових періодів 2012 року. Як бути тим суб’єктам господарської діяльності, які в першому півріччі 2012 р. були платниками водозбору, а з 1 липня 2012 р. звільнені від його сплати? Чи потрібно їм подавати декларації за 3 квартали 2012 р. та весь 2012 рік?

ДПС у розділі 270.01 ЄБПЗ1 дає ствердну відповідь на аналогічне запитання щодо платників єдиного податку:

«суб’єкти господарювання — платники єдиного податку, які були платниками збору в першому півріччі 2012 року, подають до органу державної податкової служби податкові декларації збору за спеціальне використання води наростаючим підсумком, а саме: за 3 квартали 2012 року та за 2012 рік, у яких відповідні рядки прокреслюють через відсутність значень».

І ще один момент. Оскільки в першому півріччі 2012 року нині звільнені суб’єкти господарювання були платниками водозбору, вони повинні були за цей період нарахувати та сплатити водозбір на загальних підставах за весь обсяг фактично використаної води, а також скласти та подати податкові декларації збору за спеціальне використання води за I квартал та I півріччя 2012 роки з ненульовими значеннями.

Докладно про плату за воду див. у нашій статті «Збір за спеціальне використання води» // «ББ», 2012, № 6, с. 18.

 

Юлія Єгорова

 

1ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі