Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Мінсоцполітики нагадало
 основні положення законодавства
щодо відшкодування моральної шкоди,
 заподіяної умовами виробництва

Міністерство соціальної політики України (далі — Мінсоцполітики) у листі від 17.01.2013 р. № 11/06/186-13 повідомило, що Законом України від 23.02.2007 р. № 717 унесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105), якими з останнього було виключено положення щодо права потерпілого на відшкодування моральної (немайнової) шкоди, заподіяної умовами виробництва, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд).

Ця зміна внесена з метою приведення його норм у відповідність до норм цивільного законодавства, якими передбачено, що моральна шкода відшкодовується особою, яка заподіяла шкоду. Отже, Фонд не є винною особою у заподіянні потерпілому моральної шкоди внаслідок страхових випадків, передбачених Законом № 1105, і не має її відшкодовувати за свій рахунок.

Ураховуючи зазначене, Мінсоцполітики зауважив: відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок професійного захворювання на виробництві, покладається на роботодавця.

Відповідно до ст. 2371 Кодексу законів про працю України відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Крім того, ст. 23 Цивільного кодексу України, зокрема, передбачено, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає:

1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;

2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів;

3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов’язана з розміром цього відшкодування.

Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлене договором або законом.

 

Щодо визначення бази обкладення ЄСВ

Пенсійний фонд України у листі від 02.01.2013 р. № 100/03-20 надав роз’яснення щодо необхідності нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) на такі види витрат підприємства, як витрати на подарунки, призи, оплату найманого житла працівникам підприємства та страхові платежі.

Як відомо, базою для нарахування ЄСВ для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Деталізований перелік таких виплат наведено в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

Зокрема, Пенсійний фонд нагадав, що згідно з пп. 2.3.2 та 2.3.4 Інструкції. № 5, зазначені вище виплати належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Таким чином, витрати підприємства на подарунки, призи, оплату найманого житла працівникам підприємства та плата за страхування від нещасного випадку працівників, яку підприємство (страхувальник) зобов’язане внести страховій компанії, згідно з договором такого виду страхування, є базою для нарахування та утримання ЄСВ.

 

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі