Теми статей
Обрати теми

До Криму... на води

Редакція ББ
Стаття

До Криму... на води

 

Секрети Кримської здравниці: море, сонце, клімат і... мінеральні води!

 

Про лікувальну дію вод знали за часів Боспорського царства, але світового визнання кримські джерела здобули порівняно недавно: у 1916 році вода Феодосії «Паше-Тепе» виборола золоту медаль на Міжнародній виставці в Бельгії.

Століттями мінеральні води служили магічним засобом від усіх хвороб: живою водою омивали рани, приймали краплинами або склянками всередину за порадами лікарів. Так з давніх-давен лікували хвороби шлунково-кишкового тракту, органів сечовиділення, порушень обміну речовин, нервової системи. І сьогодні води використовують для зовнішнього застосування та питного лікування.

 

Відродження традицій

Майстер-клас «Інновації в санаторно-курортному лікуванні в Автономній Республіці Крим», що відбувся в межах XXI Міжнародного туристичного ярмарку «Крим. Курорти. Туризм-2012», значно розширив традиційні горизонти застосування методик кримських оздоровниць.

Значне враження справила доповідь керівника Центру стандартизації природних лікувальних ресурсів Українського НДІ медичної реабілітації та курортології, доктора хімічних наук, професора Олени Нікіпелової про мінеральні лікувальні води Криму. Відразу стало зрозуміло, що мода на лікування «на водах», популярне в аристократії XIX століття, яке відбувалося найчастіше в курортних містечках Європи та Кавказу, переживає відродження та прописується за новими — кримськими адресами. На відміну від сезонності, що традиційно дотримується, води Криму практично повсюдно доступні протягом усього року, що дуже зручно для відпочиваючих.

 

Чим багаті

Півострів багатий на мінеральні води всілякого іонно-сольового складу (солоні, содові, залізисті, соляно-лужні), що щедро «розкидані» по всій території Криму, але використовуються переважно в Саксько-Євпаторійської зоні (одиночні свердловини, бювети санаторіїв). Не всі води мають спеціальний медичний бальнеологічний висновок, який видається українським НДІ медреабілітації та курортології, і спецдозвіл на використання родовища від Міністерства екології та природних ресурсів України.

Виділяють три зони (рівнинний та гірський Крим, Керченський півострів) з характерним переважанням певного складу вод (вуглекислі, сірчановодневі, метанові, азотні, слабкорадонові та негазовані, термальні).

 

Правила вживання води

Вода справляє лікувальну дію при додержанні основних правил. Спочатку необхідно визначитися з кількістю: розрахунок здійснюється за масою тіла хворого: на 1 кг ваги припадає 3 — 5 мл води в разі проблем зі шлунково-кишковим трактом і до 10 мл у випадках захворювань сечостатевої системи. Стежте за температурним режимом і часом прийому. Холодні води стимулюють секреторну функцію та моторику кишечнику, а гарячі води знижують тонус мускулатури та пригноблюють секрецію. Пити воду необхідно за призначенням лікаря-курортолога, наприклад, при хронічному гастриті із секреторною недостатністю показано пиття води 25 — 300 С за 20 — 30 хвилин до приймання їжі по 1/2 склянки тричі на день, доводячи об’єм води до 1,5 склянки. Воду п’ють повільно та маленькими ковтками. Зазвичай курс лікування мінеральною водою включає систематичний прийом під час перебування по 3 рази на день.

Приїжджайте до Криму на води та будьте здорові!

 

Показання до лікувального застосування мінеральних вод

* «Ялтинська мінеральна»: при захворюваннях органів травлення.

* Вода джерела Аджи-Су або Чорні Води: при захворюваннях кістково-м’язової системи, шкіри, тромбофлебіті, ревматизмі, хворобах суглобів та зв’язок.

* Мінеральна вода «Феодосія»: при захворюваннях шлунка, кишечнику, печінки, нирок, при порушенні обміну речовин.

* Вода «Кримська мінеральна» (практично аналог води «Єсентуки-4»): при захворюваннях органів травлення.

* Вода «Євпаторійська» (кримський «боржомі»): при лікуванні поліомієліту, радикуліту, невриту, гінекологічних, серцево-судинних захворювань, виразки.

* Мінеральна вода «Мелас»: при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту і жовчовивідних шляхів.

 

Ліліанна Семенюта

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі