Теми статей
Обрати теми

Вікові категорії

Редакція ББ
Стаття

Вікові категорії

 

Існує хронологічний (календарний, паспортний), біологічний, психологічний вік, соціальний або цивільний вік, суб’єктивний вік. У реальному житті вікові складові рідко збігаються. Твоє завдання — зменшити свій біологічний вік. Скільки тобі років — ти вирішуєш сама!

 

Біологічний вік

Якщо стисло, то це — вік тіла людини. Існують певні критерії для визначення біологічного віку: розвиток вторинних статевих ознак, скелетна і зубна зрілість, спадковість, конституція, інтелект. Можна шляхом лабораторних досліджень порівняти окремі дані щодо генетичних, морфологічних, фізіологічних та нейрофізіологічних змін. Старіння, по суті, — порушення життєвих функцій організму при погіршенні його адаптації. Серед однолітків є колосальні відмінності за біологічним віком: ти бачиш, що твої однолітки можуть виглядати на ± 10 — 15 років. А хочеш знати свій біологічний вік? Тоді виконай тести.

1. «Лелека»

Стань на одну ногу, а другу підведи над підлогою на 10 см. Заплющ очі та стій, балансуючи на одній нозі, ні на що не спираючись. Запам’ятай час!

Результати:

* 30 секунд і більше: близько 20 років

* 20 секунд: 40 років

* 15 секунд: 50 років

* менше 10 секунд: 60 років і старше

2. «Ущипни себе»

Двома пальцями стисни та відтягни шкіру з тильного боку кисті. Через 5 секунд розтисни пальці. Скільки часу знадобилося шкірі, щоб повернутися у вихідне положення? Якщо...

* 2 секунди: до 30 років

* 8 секунд: близько 40 років

* 10 секунд: близько 50 років

* 15 секунд: близько 60 років

3. «Зарядка»

Стань прямо та нахилися вперед, прагнучи доторкнутися руками до підлоги. Якщо тобі вдалося...

* покласти долоні на підлогу: між 20 і 30 роками

* кінчики пальців дістали до підлоги: близько 40 років

* руки дістали до середини гомілки: близько 50 років

* дістала до своїх колін: за 60 років

Цікаво? Підсумуй усі 3 віки, які визначив тест, і поділи отриману цифру на 3 — отримаєш свій біологічний вік. Не сподобалася цифра? Не впадай у розпач — просто змінюй думки та спосіб життя! До речі, найефективніші способи підтримки біологічної молодості такі: плавання (2 — 3 рази на тиждень), біг (по 20 хвилин на день), ходіння (10000 кроків щодня).

Самооцінка віку

Думаю, ти, найімовірніше, здивувалася, дізнавшись на підставі цих тестів про свій біологічний вік. Без паніки, це — абсолютно нормальна ситуація. Було проведено дослідження, в якому взяли участь чоловіки та жінки з вищою освітою віком від 21 року до 44 років, але тільки у 24 % респондентів самооцінка віку збіглася з паспортним віком чи мала різницю в ± 1 рік. Класичний приклад: Поль Брегг, автор книги «Диво голодування» у свої 94 роки виглядав на 60 років, а стан організму відповідав 30-річному віку! Не звертай уваги на показники «середньостатистичного організму». Для тебе важливі лише твої показники!

 

Соціальний або цивільний вік

Тут суспільство постаралося щосили — чітко розписано всі показники рівня соціальних досягнень індивіда стосовно середньостатистичної людини одного віку. При цьому в жінок соціальне довголіття традиційно визначається наявністю дітей, якістю сімейного та сексуального життя, а в чоловіків — задоволеністю кар’єрою.

Виходить неформальний поділ на «щасливчиків» та «невдах»: кар’єра, соціальний та сімейний статус... Спрощений варіант: школярка, повнолітня, студентка, кар’єристка, пенсіонерка.

 

Психологічний вік

Тут безліч методик! Але перш ніж ти почнеш вимірювати свій психологічний вік, я хочу нагадати аксіому, підтверджену високоповажною організацією.

ВООЗ: на 98 % захворювання на фізичному рівні залежать від психології! Можливо, у скептиків учення Ліз Бурбо або Луїзи Хей про взаємозв’язок думок, настрою, вчинків та хвороб викликають недовіру, але ж до висновків світових зірок традиційної медицини варто дослухатися!

Найпозитивніша новина: ти можеш легко впливати на свій психологічний вік! Потрібно збільшити психологічне майбутнє — мрій та не бійся будувати грандіозні плани і зменш вплив минулого — пробач і відпусти. Мені подобається не зовсім коректний, але дійовий вислів: поки ти стоятимеш обличчям до минулого, відгадай, яким місцем милується твоє прекрасне майбутнє?

Закохайся! Твори! Роби те, що надихає тебе радістю! Ти досить доросла, щоб перестати звертати увагу на те, хто і що про тебе говорить. Згадуй свої дитячі мрії — настав час розпочати вивчення макраме та хінді, знайти вчителя з гри на мандоліні та записатися до театрального гуртка. І закохайся! Спочатку в себе!

 

Ліліанна Семенюта

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі