Теми статей
Обрати теми

Про підготовку вихідних даних та оформлення кошторисної документації

Редакція ББ
Лист від 31.10.2012 р. № 8/15-148-12

Про підготовку вихідних даних та оформлення кошторисної документації

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 31.10.2012 р. № 8/15-148-12

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розглянуло лист <...> щодо підготовки вихідних даних та оформлення кошторисної документації при коригуванні проектів будівництва, які підлягають перезатвердженню, і роз’яснює.

Розроблення проектної документації на будівництво об’єктів здійснюється відповідно до ДБН А.2.2-3-2012 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» з дотриманням вимог законодавства. Відповідно до статті 26 Закону України «Про архітектурну діяльність» проектна організація, яка розробила проектну документацію, а також головний архітектор та головний інженер проекту несуть відповідальність за відповідність проектної документації вихідним даним на проектування, вимогам державних стандартів, норм і правил.

При коригуванні проектів будівництва кошторисна частина складається з урахуванням рекомендацій Мінрегіону щодо підготовки вихідних даних та оформлення кошторисної документації при коригуванні проектів будівництва, які підлягають перезатвердженню (надалі — Рекомендації), які опубліковані у збірнику «Ціноутворення у будівництві», 2011, № 4.

У розділі 1 Рекомендацій зазначено, в який спосіб у тому чи іншому випадку визначаються обсяги робіт, що підлягають виконанню. Обсяги робіт, що підлягають виконанню, обчислюються як різниця між обсягами робіт, передбаченими проектною документацією, та обсягами виконаних робіт, визначеними замовником та підрядником на підставі актів приймання виконаних будівельних робіт. Обсяги виконаних робіт, зведені у відповідну відомість, підписуються замовником та підрядником, які несуть відповідальність за правильність їх визначення.

Виходячи з викладеного, проектувальник не несе відповідальності за обсяги виконаних робіт.

 

Директор Департаменту П. Губень

 

КОМЕНТАР

 

У Листі, що коментується (далі — Лист), Мінрегіон надає роз’яснення щодо підготовки вихідних даних та оформлення кошторисної документації при коригуванні проектів будівництва, які підлягають перезатвердженню.

Нагадаємо, що загальна процедура розроблення проектної документації на будівництво об’єктів визначена Порядком розроблення проектної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.2011 р. № 45 (далі — Порядок № 45). Зокрема, п. 9 Порядку № 45 передбачено, що проектна документація на будівництво об’єктів розробляється з урахуванням вимог містобудівної документації, вихідних даних на проектування та дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, у тому числі вимог доступності для інвалідів та інших маломобільних груп населення. Також зазначається, що склад та зміст проектної документації об’єктів будівництва на всіх стадіях проектування визначаються згідно з будівельними нормами і мають бути достатніми для оцінки проектних рішень та їх реалізації.

З цього приводу Мінрегіон уточнює, що розроблення проектної документації на будівництво об’єктів здійснюється відповідно до ДБН А.2.2-3-2012 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» з дотриманням вимог законодавства (далі — ДБН А.2.2-3-2012). Зазначені норми, як і Порядок № 45, також попереджають, що проектна документація для будівництва має відповідати положенням законодавства, вимогам будівельних норм та нормативних документів.

Проектувальники ж, в свою чергу, при розробленні проектної документації повинні забезпечувати відповідність проектних рішень:

— архітектурним і містобудівним вимогам, визначеним у містобудівних умовах і обмеженнях забудови земельної ділянки;

— вихідним даним;

— вимогам чинних будівельних норм та нормативних документів тощо.

Про зобов’язання проектувальників щодо забезпечення відповідності проектної документації вихідним даним та іншим вимогам йдеться і в Законі України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV (далі — Закон № 687). Так, зокрема, в ст. 26 Закону № 687 зазначається, що архітектор, інші проектувальники, які здійснюють роботи по створенню об’єктів архітектури, зобов’язані, в тому числі, додержуватися державних стандартів, норм і правил, вимог вихідних даних на проектування.

Крім того, Закон № 687 встановлює, що проектна організація, яка розробляла проектну документацію, а також головний архітектор та головний інженер проекту несуть відповідальність за відповідність проектної документації вихідним даним на проектування, вимогам державних стандартів, норм і правил.

Отже, з тим, що проектна документація має відповідати вимогам законодавства, державним нормам та стандартам, ми розібралися. Але ж в Листі йдеться про випадки, коли виникає необхідність коригувати проекти будівництва, які підлягають перезатвердженню.

Нагадаємо, що перезатвердження проектів будівництва здійснюється у порядку, встановленому для їх затвердження (п. 3 Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою КМУ від 11.05.2011 р. № 560).

Так, у Листі роз’яснюється, що при коригуванні проектів будівництва кошторисна частина складається з урахуванням розроблених Мінрегіоном Рекомендацій щодо підготовки вихідних даних та оформлення кошторисної документації при коригуванні проектів будівництва, які підлягають перезатвердженню (далі — Рекомендації). Слід зазначити, що ці Рекомендації вийшли у світ ще в 2011 році завдяки листу Мінрегіона від 17.02.2011 р. № 21-20/1382/0/6-11.

Сьогодні ж Мінрегіон знову звертається до Рекомендацій, даючи відповідь на запитання щодо підготовки вихідних даних та оформлення кошторисної документації при коригуванні проектів будівництва, які підлягають перезатвердженню. Отже, сміливо можна говорити про актуальність цього документа і сьогодні, а також керуватися ним при коригуванні проектної документації.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі