Теми статей
Обрати теми

Щодо дозвільних документів у сфері благоустрою населених пунктів

Редакція ББ
Лист від 03.10.2012 р. № 7/21-15907

Щодо дозвільних документів у сфері благоустрою населених пунктів

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 03.10.2012 р. № 7/21-15907

 

За результатами розгляду запиту <...> щодо дозвільних документів у сфері благоустрою населених пунктів Мінрегіон у межах компетенції повідомляє.

У статті 261 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що порядок видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів затверджується рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради на підставі Типового порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Мінрегіоном розробляється проект постанови Кабінету Міністрів України щодо затвердження вказаного Типового порядку. Після його затвердження буде запроваджено механізм реалізації органами місцевого самоврядування норм статті 261 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Разом із тим на сьогодні питання наявності обов’язку щодо відновлення благоустрою особою, яка його порушила в результаті виконання певних робіт, на законодавчому рівні врегульовано. Відповідно до статті 18 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію. При цьому у разі будівництва об’єктів відновлення благоустрою здійснюється замовником відповідно до проектної документації згідно із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

 

Перший заступник Міністра О. Аліпов

 

КОМЕНТАР

 

Лист , що коментується (далі — Лист), був підготовлений Мінрегіоном з метою роз’яснення питань, що виникли у сфері благоустрою населених пунктів. Так, нагадаємо, що ще у вересні цього року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо благоустрою населених пунктів» від 17.05.2012 р. № 4710-VI. Зокрема, Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV (далі — Закон № 2807) був доповнений новою ст. 261, яка містить основні вимоги щодо отримання такого документа, як дозвіл на порушення об’єктів благоустрою (далі — дозвіл).

Нагадаємо, зазначеною вище статтею передбачається, що порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з виконанням суб’єктами господарювання земляних та ремонтних робіт, має здійснюватися на підставі дозволу виконавчого органу місцевої ради. Але такий дозвіл потрібен не у всіх випадках, передбачені й винятки із загального правила. Так, дозвіл не вимагається, якщо земляні та ремонтні роботи здійснюються:

— особами, які мають документ, що посвідчує право власності або право користування земельною ділянкою, у тому числі право земельного сервітуту;

— у складі підготовчих або будівельних робіт, право на виконання яких оформлене у встановленому законодавством порядку.

Також ст. 261 Закону № 2807 уточнила, що перелік земляних та ремонтних робіт, для виконання яких необхідно отримати дозвіл, має бути встановлено у Типовому порядку щодо видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів (далі — Типовий порядок), який затверджується КМУ.

А от на місцевому рівні порядок видачі дозволів або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів має затверджуватися рішенням відповідної місцевої ради на підставі Типового порядку. У тому ж разі, якщо відповідною місцевою радою не буде прийняте таке рішення, має застосовуватися Типовий порядок, затверджений КМУ.

На сьогодні, як відомо, відсутній Типовий порядок. І як повідомив Мінрегіон, проект відповідної постанови КМУ про затвердження Типового порядку знаходиться в стадії розробки. Тому на сьогодні єдиний механізм реалізації органами місцевого самоврядування норм ст. 261 Закону № 2807 залишається невідомим. Відповідно незрозуміло, які саме земляні та ремонтні роботи, для виконання яких необхідно отримати дозвіл, потраплять до переліку, що має бути визначений Типовим порядком.

У той же час слід зазначити, що відсутність сьогодні Типового порядку не є підставою для ігнорування необхідності отримання дозволів. Так, на сьогодні, майже на території кожного населеного пункту діють правила благоустрою, затверджені відповідними органами місцевого самоврядування. Саме ними визначаються вимоги щодо отримання дозволів.

Крім того, Мінрегіон у Листі нагадав, що питання наявності обов’язку щодо відновлення благоустрою особою, яка його порушила в результаті виконання певних робіт, ніхто не відміняв. Воно врегульовано на законодавчому рівні (ст. 18 Закону № 2807). Крім того, п. 11 ст. 261 Закону № 2807 зобов’язує особу, яка виконала на об’єктах благоустрою земляні та/або ремонтні роботи, власними силами привести цей об’єкт благоустрою у належний стан або у випадках, визначених п. 2 ч. 2 ст. 19 Закону № 2807, сплатити його відновну вартість.

Нагадаємо, що випадками, за настання яких особа має сплатити відновну вартість, є пошкодження чи знищення елементів благоустрою при:

— ліквідації аварій на інженерних мережах та інших елементах благоустрою;

— здійсненні ремонту інженерних мереж;

— видаленні аварійних сухостійних дерев та чагарників;

— прокладанні нових інженерних мереж;

— виконанні інших суспільно необхідних робіт.

Отже, на сьогодні, хоча й відсутній Типовий порядок, але все ж таки механізм отримання дозволів є, щоправда, на кожній території населеного пункту індивідуальний. Приведення їх до єдиного «стандарту» відбудеться лише після затвердження Типового порядку. А поки що слід керуватися локальними рішеннями органів місцевого самоврядування у разі отримання дозволів.

Більш детально стосовно видалення дерев див. нашу статтю «Спрощена» процедура вирубування дерев під час будівництва» // «ББ», 2012, № 18, с. 29.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі