Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз'яснення з питань виконання будівельних робіт з улаштування вікон та дверей

Редакція ББ
Лист від 02.11.2012 р. № 40-19-7588

Щодо надання роз’яснення з питань виконання будівельних робіт з улаштування вікон та дверей

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 02.11.2012 р. № 40-19-7588

 

Відповідно до статті 9 Закону України «Про архітектурну діяльність» будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об’єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон).

Згідно із статтею 34 Закону замовник має право виконувати будівельні роботи після направлення замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт Державній архітектурно-будівельній інспекції або її територіальному органу (далі — інспекція державного архітектурно-будівельного контролю) за місцезнаходженням об’єкта будівництва — щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу на виконання будівельних робіт, згідно з переліком об’єктів будівництва, затвердженим Кабінетом Міністрів України; реєстрації відповідною інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання будівельних робіт — щодо об’єктів будівництва, що належать до I — III категорій складності.

Крім того, згідно з пунктами 1 та 2 Порядку виконання будівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 466, будівельні роботи — роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Будівельні роботи можуть виконуватися замовником після подання замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта будівництва — щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт (далі — декларація) або отримання дозволу на виконання будівельних робіт, відповідно до переліку об’єктів, будівництво яких здійснюється після надіслання повідомлення про початок виконання будівельних робіт; реєстрації відповідною інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю декларації — щодо об’єктів будівництва, що належать до I — III категорій складності;

Реконструкція, реставрація або капітальний ремонт об’єктів будівництва без зміни зовнішніх геометричних розмірів їх фундаментів у плані, а також реконструкція або капітальний ремонт автомобільних доріг, залізничних колій, ліній електропередачі, зв’язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій у межах земель їх розміщення може проводитися за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою.

Відповідно до Довідника термінів улаштування вікон та дверей — це комплекс будівельно-монтажних робіт, які включають обстеження віконних (дверних) прорізів під час будівництва, реконструкції чи ремонту будівель; встановлення блоків (віконних та дверних) у прорізи стін та їх закріплення; улаштування з’єднувальних швів та їх оформлення.

Таким чином, при улаштуванні віконних прорізів, яке передбачає втручання у зовнішні стіни, міжповерхові перекриття та інші несучі конструкції, необхідно керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 466.

 

Заступник Голови В. Сташенко

 

КОМЕНТАР

 

У листі, що коментується (далі — Лист), Державна архітектурно-будівельна інспекція України (далі — Інспекція) дає роз’яснення щодо питань виконання будівельних робіт під час улаштування віконних прорізів.

Інспекція зазначила, що при улаштуванні віконних прорізів, яке передбачає втручання у зовнішні стіни, міжповерхові перекриття та інші несучі конструкції, необхідно керуватися постановою КМУ «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466 (далі — Постанова № 466), якою затверджені Порядок виконання підготовчих робіт та Порядок виконання будівельних робіт (далі — Порядок).

Аналіз Листа дає підстави говорити про те, що Інспекція дійшла такого висновку виходячи із визначення поняття «улаштування вікон та дверей», яке міститься в Довіднику термінів (див. http://ntp-standard.com.ua/dovidnik-terminiv). Це комплекс будівельно-монтажних робіт, які включають обстеження віконних (дверних) прорізів під час будівництва, реконструкції чи ремонту будівель; встановлення блоків (віконних та дверних) у прорізи стін та їх закріплення; улаштування з’єднувальних швів та їх оформлення.

Крім того нагадаємо про існування такого документа, як ДСТУ-ЗТ Б В.2.6-104:2010 «Конструкції будинків і споруд. Настанова. Улаштування вікон та дверей в стінах будинків», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 03.03.2010 р. № 84 (далі — Стандарт).

Зокрема, Стандарт встановлює вимоги, правила та норми щодо проектування, улаштування та ізоляції вікон та дверей (виробів) у стінах будинків. Стандарт поширюється на вікна та двері, що улаштовують у будинках будь-якого призначення (житлові, громадські, приватної забудови, складські, виробничі тощо). Крім того, Стандарт також містить визначення таких термінів як:

улаштування вікон та дверей — комплекс будівельно-монтажних робіт, які включають роботи з обстеження будинку, проектування, встановлення блоків віконних та дверних в прорізи стін, їх закріплення, подальшу ізоляцію та декоративний захист;

віконний проріз — простір правильної геометричної форми в зовнішній стіні будинку — місце улаштування вікна.

Отже, чи то улаштування вікон та дверей, чи улаштування віконних прорізів— усе це є будівельними роботами, виходячи із наведених вище термінів. А отже, при їх здійсненні необхідно керуватися вимогами діючого законодавства, яке регулює питання у сфері містобудування. Одним із таких документів є Порядок, затверджений Постановою № 466, в якому зазначається, що будівельні роботи можуть виконуватися замовником, зокрема, після:

— подання замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт Інспекції (її територіальному органу) за місцезнаходженням об’єкта будівництва — щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт (далі — декларація) або отримання дозволу на виконання будівельних робіт, відповідно до переліку об’єктів, будівництво яких здійснюється після надіслання повідомлення про початок виконання будівельних робіт;

— реєстрації Інспекцією (її територіальним органом) декларації — щодо об’єктів будівництва, що належать до I — III категорій складності.

Отже, вид документа (повідомлення, декларація), який дає право на виконання будівельних робіт (улаштування віконних прорізів), буде залежати від категорії складності об’єкта, в якому будуть улаштовуватися такі віконні прорізи.

Крім того нагадаємо, що відповідно до п. 4.6 Стандарту роботи з улаштування вікон і дверей необхідно проводити згідно з проектом, робочими кресленнями, проектом на виконання робіт з урахуванням категорії складності будівель цивільного та виробничого призначення залежно від їх архітектурної та технічної характеристики.

При цьому згідно з п.п. 5.1.10 п. 5.1 Стандарту проектування улаштування вікон і дверей проводять для трьох станів будівель:

— для нових будівель, для яких проектування вікон та дверей проводять під час розробки загального проекту будівлі;

— для будівель, де проводять реконструкцію;

— для експлуатуючих будівель, де проводять заміну вікон у приміщеннях під замовлення конкретного споживача (наприклад, окремі квартири).

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі