Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Про пайові внески у 2013 році

З 1 січня 2013 року внески пайової участі мають перераховуватися замовниками до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію. Адже з 2013 року набув чинності п. 3 ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р № 3038-VI (далі — Закон про містобудівну діяльність), що містить обмежувальну норму щодо періоду перерахування пайового внеску:

«Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури».

Також з 1 січня 2013 року набула чинності й така норма п. 9 ст. 40 того самого Закону:

«Кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту сплачуються в повному обсязі до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію єдиним платежем або частинами за графіком, що визначається договором».

При цьому п. 9 ст. 40 Закону про містобудівну діяльність регламентує і момент укладання відповідного договору:

«Договір про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту укладається не пізніше ніж через 15 робочих днів з дня реєстрації звернення замовника про його укладення, але до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію».

Тобто договір у будь-якому випадку має бути укладено до моменту прийняття об’єкта в експлуатацію.

Що ж буде, якщо замовник укладе договір про пайову участь до прийняття об’єкта в експлуатацію, а сплатить (перерахує) цей внесок після прийняття об’єкта в експлуатацію?

На наш погляд, факт несвоєчасного перерахування пайового внеску не повинен впливати на його податковий статус.

Норма п. 3 ст. 40 Закону про містобудівну діяльність лише визначає строк платежу і не впливає на обов’язковість його характеру. Договір про пайову участь продовжує зберігати свою чинність навіть у разі, коли замовник несвоєчасно сплачує пайовий внесок. Тобто незважаючи на факт прийняття об’єкта в експлуатацію, у замовника залишається обов’язок щодо сплати пайового внеску, і прострочений платіж є погашенням зобов’язання за договором, пов’язаним із господарською діяльністю підприємства.

Ми вважаємо, що сплату пайового внеску після прийняття об’єкта в експлуатацію також має бути визнано в податковому обліку замовника .

 

Установлено ставки держмита за держреєстрацію прав
на нерухоме майно

Законом України від 20.11.2012 р. № 5508-VI унесено зміни до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» від 21.01.93 р. № 7-93, якими встановлено розміри ставок державного мита за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Так, державне мито справляється:

— за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно — у розмірі 7 нмдг (119 грн.);

— за державну реєстрацію іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно — у розмірі 3 нмдг (51 грн.).

Закон від 20.11.2012 р. № 5508-VI набрав чинності з 1 січня 2013 року.

 

Чи обов’язково підприємцям
скріплювати податкову накладну печаткою?

Головному податковому відомству було поставлено запитання: чи необхідно проставляти на податковій накладній печатку фізичними особами — підприємцями?

Причина виникнення цього запитання — унесення Законом України від 04.11.2011 р. № 4014-VI змін до п. 201.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з якими в цьому пункті з’явилося застереження про те, що податкова накладна скріплюється печаткою за її наявності.

Якщо для підприємств у чинному законодавстві така вимога висувається (ч. 4 ст. 62 Господарського кодексу України), то стосовно фізичних осіб — підприємців її немає.

Відповідаючи на це запитання, ДПСУ в листі від 31.10.2012 р. № 4519/0/61-12/17-1216 була лаконічна: норма щодо скріплення податкової накладної печаткою (за її наявності) в редакції Закону України від 04.11.2011 р. № 4014-VI, визначена п. 201.1 Податкового кодексу України, на сьогодні не діє.

Тим часом звернемо увагу: з 14.11.2012 р. п. 201.1 ПКУ діє з урахуванням зазначених змін та вимагає скріплювати податкову накладну печаткою лише за її наявності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі