Теми статей
Обрати теми

Щодо переобладнання і перепланування жилого приміщення

Редакція ББ
Лист від 09.01.2013 р. № 40-12-89

Щодо переобладнання і перепланування жилого приміщення

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 09.01.2013 р. № 40-12-89

 

Відповідно до статей 4 та 9 Закону України «Про архітектурну діяльність», абзацу другого пункту 1 Порядку виконання будівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт», будівництво (будівельні роботи) — роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту. Роботи з перепланування не віднесені до будівництва.

Разом з тим, відповідно до статті 100 Житлового кодексу Української РСР, переобладнання і перепланування жилого будинку і жилого приміщення провадяться з метою підвищення їх благоустрою і перетворення комунальних квартир в окремі квартири на сім’ю. Переобладнання і перепланування жилого приміщення допускаються за згодою наймача, членів сім’ї, які проживають разом з ним, та наймодавця і з дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів.

Крім того, відповідно до статті 152 Житлового кодексу Української РСР, переобладнання і перепланування жилого будинку (квартири), що належить громадянинові на праві приватної власності, провадяться з дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів.

Згідно з пунктом 1.4.1 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 р., зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.08.2005 р. за № 927/11207, та пункту 4 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.92 р. № 572, переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів відповідно до законодавства.

Перелік документів, необхідних для одержання дозволу на переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, визначено у підпункті 1.4.5 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76.

Звертаємо увагу, що листи Держархбудінспекції України не є нормативно-правовими актами, вони мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм та діють до дня набрання чинності нормативно-правових актів, що змінюють відповідні правовідносини.

Перший заступник Голови А. Григор

 

КОМЕНТАР

 

Питання про дозвіл на перепланування жилих приміщень ми вже обговорювали на сторінках нашої газети та дійшли висновку, що перепланування жилих приміщень на сьогодні здійснюється без дозволу на виконання будівельних робіт, але з дозволу виконавчого комітету місцевої ради (див. на цю тему наші статті «Дозволи потрібні?!» // «ББ», 2011, № 12, с. 37; лист ДАБІ від 17.06.2011 р. № 40-16-513 і наш коментар до нього // «ББ», 2011, № 17, с. 11; «Про перепланування» // «ББ», 2012, № 4, с. 47; «Чи є перепланування будівництвом?»// «ББ», 2012, № 6, с. 36).

 

Анастасія Романова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі