Теми статей
Обрати теми

Прибирання та миття автомобіля: можливість відображення витрат

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Прибирання та миття автомобіля:
 можливість відображення витрат

 

Підприємство здійснило прибирання та миття свого автомобіля. Чи може воно включити витрати на оплату цих робіт до складу «податкових» витрат?

 

Миття і прибирання автомобіля є заходами щодо санітарної обробки транспортного засобу та належать до щоденного технічного обслуговування . Це прописано в п. 3.5 Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102).

Цим пунктом також передбачено, що прибирально-мийні роботи виконуються за потреби але обов’язково перед технічним обслуговуванням чи ремонтом. Обробка кузовів автомобілів спеціального призначення здійснюється згідно з вимогами та інструкціями з перевезення цього виду вантажів.

Відповідно до п. 49 Правил надання послуг з технічного обслуговування і ремонту автомобільних транспортних засобів, затверджених наказом Мінтрансу від 11.11.2002 р. № 792, на виконання прибирально-мийних робіт не встановлюються гарантійні зобов’язання, передбачені для послуг з регламентованого розробником (виробником) техобслуговування. Як і інші види техобслуговування, прибирально-мийні роботи не є поліпшенням (реконструкцією, модернізацією тощо) транспортного засобу (п. 3.8 Положення № 102).

Стосовно витрат податківці роз’яснюють: якщо транспортний засіб використовується платником у господарській діяльності, то витрати на його технічне обслуговування та щоденне обслуговування, у тому числі витрати на його прибирання та миття, уключаються до складу витрат при обчисленні податку на прибуток. При цьому витрати на прибирання та миття транспортного засобу включаються до складу витрат залежно від призначення такого транспортного засобу як витрати операційної діяльності, що формують собівартість виготовлених та реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг), або як інші витрати (ЄБПЗ, розд. 110.07.20). Це роз’яснення дуже важливе, оскільки донедавна позиція податківців була іншою: вони стверджували, що витрати на миття та прибирання транспортного засобу не належать до технічного обслуговування та не включаються до складу «податкових» витрат (ЄБПЗ, розд. 110.07.05, наразі консультація втратила чинність).

Таким чином, за умови використання автомобіля, щодо якого були проведені прибирально-мийні роботи, у господарській діяльності підприємство може включити витрати на оплату цих робіт у податковому обліку або до складу собівартості (рядок 05.1), або до складу адміністративних витрат (рядок 06.1), або до складу витрат на збут (рядок 06.2). Відповідно в бухгалтерському обліку ці витрати відображатимуться на рахунках 23, 91, 92 чи 93.

 

Максим Нестеренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі