Теми статей
Обрати теми

Кому потрібно подавати декларацію з плати за землю за лютий 2013 року?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Кому потрібно подавати декларацію з плати за землю за лютий 2013 року?

 

У лютому 2013 року нашим підприємством-юрособою було укладено новий договір оренди землі. Чи потрібно нам подавати податкову декларацію щодо землі в березні? І якщо «так», то куди подавати: за місцем реєстрації нашого підприємства чи за місцезнаходженням земельної ділянки, яку ми орендуємо?

 

Відразу відповімо, що подавати податкову декларацію з плати за землю зобов’язані всі підприємства, які є власниками або користувачами земельних ділянок в Україні.

Звітують з плати за землю в тому числі і підприємства

за нововідведеними земельними ділянками

або за новоукладеними договорами оренди землі ,

а також в разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування.

А тепер перейдемо до більш детального розгляду поставленого запитання.

 

Строки подання «земельної» звітності

1. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік — з 1 січня по 31 грудня включно; для новостворених підприємств та організацій, а також у зв’язку з набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки звітний період може бути менше 12 місяців (ст. 285.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ)).

Платники плати за землю (крім фізичних осіб1) самостійно обчислюють суму податку щорічно станом на 1 січня та не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, з розподілом річної суми рівними частинами за місяцями. Подання такої декларації звільняє платника податків від необхідності подання щомісячних декларацій (п. 286.2 ПКУ).

1 Фізичним особам суму податку нараховують податкові органи в податковому повідомленні­рішенні, що надсилається до 1 липня поточного року (п. 286.5 ПКУ); податок фізичні особи сплачують протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення­рішення (п. 287.5 ПКУ). Водночас, зауважимо, податківці вважають: якщо фізособа­СПД (суб’єкт підприємницької діяльності) використовує в підприємницькій діяльності земельну ділянку, яка при цьому оформлена на неї як на фізичну особу — підприємця, то такий підприємець (який перебуває на загальній системі оподаткування) так само, як і платники плати за землю — юрособи, повинен звітувати (тобто подавати податкову декларацію з плати за землю) та сплачувати земельний податок самостійно в установленому порядку (листи ДПСУ від 06.03.2012 р. № 6535/7/17­3217, від 14.03.2012 р. № 7267/7/17­3217; консультація в розділі 200.05 ЄБПЗ).

Водночас платники податків мають право вчинити інакше (альтернативний варіант) та звітувати з плати за землю щомісячно, подаючи щомісячно звітну податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним. У такому разі від обов’язку подання річної податкової декларації з плати за землю вони звільняються (п. 286.3 ПКУ).

Таким чином, звітувати з плати за землю можна будь-яким зручним способом :

або щорічно ,

або щомісячно

— вибір варіанта залишається за платником податків.

При цьому зауважимо: у будь-якому разі ПКУ встановлено однаковий (єдиний) граничний строк як для подання річної, так і для подання першої місячної декларації з плати за землю — не пізніше 20 лютого поточного року.

2. Форму податкової декларації щодо землі (пов­на назва — Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)) затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1015.

3. Згідно з п. 286.4 ПКУ за нововідведеними земельними ділянками або за новоукладеними договорами оренди землі, а також у разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платнику податків також потрібно подати податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни.

Таким чином, повертаючись до поставленого запитання, якщо договір оренди було укладено в лютому 2013 року, то податкову декларацію щодо землі потрібно подати до 20 березня 2013 року включно.

Але тут слід мати на увазі таке. Суб’єкт господарювання, який, наприклад, на початок року не був платником плати за землю, а протягом року набув права власності (користування) на земельну ділянку, має в цьому випадку також право вибору та на власний розсуд може подати річну податкову декларацію з плати за землю або щомісячні декларації. Це також уточнювалося в консультації податкових органів (див. розділ 200.05 ЄБПЗ). Додамо також, що, як зазначалося, за «новою» ділянкою разом із декларацією також потрібно подати довідку про розмір її нормативної грошової оцінки. Цього вимагає п. 286.2 ПКУ.

Крім того, слід ураховувати: оскільки нововідведена земельна ділянка є об’єктом оподаткування в розумінні ПКУ, а укладення договору оренди землі спричинює обов’язок орендаря сплачувати орендну плату за землю, то в таких випадках протягом 10 робочих днів після держреєстрації права власності але постійного користування ділянкою або держреєстрації права оренди землі необхідно подати до податкового органу форму № 20-ОПП (п. 8.4 розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588).

4. Сплата податкового зобов’язання з плати за землю . Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене:

у річній податковій декларації (на поточний рік), — сплачується рівними частинами за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, що дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.3 ПКУ);

у місячній податковій декларації (за звітний місяць) (у тому числі за нововідведені земельні ділянки), — сплачується за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, що дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.4 ПКУ).

Таким чином, незалежно від вибраного варіанта подання «земельної» звітності (подання річної або щомісячних декларацій) земельний податок (орендна плата, п. 288.7 ПКУ) за відповідний місяць фактично підлягає сплаті у строк, установлений для місячного звітного періоду протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

5. Податкова декларація з плати за землю подається за місцезнаходженням земельної ділянки (п. 286.2 ПКУ).

Якщо земельні ділянки розташовані на території однієї сільської, селищної або міської ради (код КОАТУУ один і той же), то платником за ними може подаватися одна «загальна» податкова декларація. Якщо ж землі знаходяться на території різних адміністративно-територіальних одиниць (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки згідно з КОАТУУ різні), то платник податків зобов’язаний подати до податкової інспекції за місцезнаходженням кожної земельної ділянки окрему «земельну» декларацію. При цьому перед поданням звітності за земельну ділянку, розміщену на території іншої територіальної громади, підприємство має стати на облік у податковій інспекції за місцезнаходженням такої ділянки як за неосновним місцем обліку протягом 10 робочих днів після реєстрації відповідного права на землю (пп. 7.1, 7.2 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588).

Водночас платнику податків, який користується у своїй діяльності одночасно декількома ділянками (за одними з яких суб’єкт господарювання, припустимо, (як власник) виступає платником земельного податку, а за іншими (як орендар) є платником орендної плати за землі державної та комунальної власності), слід мати на увазі, що відзвітувати відразу з плати за землю в цілому (тобто одночасно і за земельним податком, і за орендною платою за землю) в одній декларації не вдасться, адже земельний податок і орендна плата мають різні коди бюджетної класифікації (див. консультацію податківців із розділу 200.05 ЄБПЗ), у зв’язку з чим у податковому органі за двома різновидами плати за землю платнику податків відкриваються різні особові рахунки. Тому навіть до одного податкового органу за кожним із платежів доведеться звітувати окремо, подаючи окремі декларації. Зважаючи на це сама форма «земельної» звітності передбачає «окрему» нумерацію декларацій кожного виду (тобто ведення окремої нумерації декларацій із земельного податку та окремої нумерації декларацій з орендної плати при заповненні у вступній частині комірки «1.1.Т»); додатково в консультації з розділу 200.05 ЄБПЗ податківці також зазначають про необхідність ведення окремої нумерації в розрізі типів декларації — «Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча», а також декларацій, що подаються різним податковим органам. Отже, при складанні «земельної» звітності цей момент слід узяти до відома.

 

Людмила Солошенко,
Анастасія Романова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі