Теми статей
Обрати теми

Щодо приватизації самовільно перепланованих кімнат у гуртожитках

Редакція ББ
Роз'яснення

Щодо приватизації самовільно перепланованих кімнат у гуртожитках

 

Роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України не містить номера та дати. (Текст його розміщено на офіційному сайті — див. на www.minregion.gov.ua, вкладки Головна сторінка/Житлово-комунальне господарство/Експлуатація житла/Щодо приватизації самовільно перепланованих кімнат у гуртожитках.)

 

Відповідно до статей 100, 152 Житлового кодексу Української РСР (далі — Кодекс), Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 р. № 76, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.08.2005 р. за № 927/11207 (далі — Правила), органи місцевого самоврядування затверджують порядок надання дозволу на проведення переобладнання або перепланування будинків, квартир, житлових та нежитлових приміщень у житлових будинках.

Згідно з пунктом 1.4.1 Правил переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів відповідно до законодавства.

Вищезазначеними Правилами визначено:

«Переобладнання — улаштування в окремих квартирах багатоквартирних будинків індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів; влаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів»;

«Перепланування — до елементів перепланування жилих приміщень належать: перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків».

Згідно з пунктом 1.4.6 Правил наймач (орендар) жилого приміщення, що припустив самовільне переобладнання або перепланування, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов’язаний за свій рахунок привести це приміщення до попереднього стану.

Водночас відповідно до пункту 3.2 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24.05.2001 р. № 127, зареєстрованим у Мін’юсті України 10.07.2001 р. за № 582/5773 (із змінами), не належать до самочинного будівництва у гуртожитках:

— перепланування, пов’язані зі збільшенням житлової або підсобної площі за рахунок демонтажу перегородок без порушення капітальних несучих стін, несучих конструкцій, опор, балок за рахунок площ коридорів та допоміжних приміщень;

— влаштування чи закриття дверних (віконних) прорізів у внутрішніх некапітальних стінах;

— влаштування перегородок в підсобних приміщеннях;

— демонтування або влаштування шаф, антресолей, комор;

— демонтування камінів, грубок, печей (без перекривання вентиляційних шахт, димоходів);

— зменшення площ за рахунок утеплення, оздоблення стін;

— перестановка інженерного та сантехнічного обладнання в межах призначених приміщень;

— засклення балконів та лоджій, крім будинків, що занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Отже, під час інвентаризації приміщень гуртожитків слід враховувати, які саме роботи проведено наймачами у займаних ними приміщеннях та які наслідки цих робіт.

Роботи, які не віднесено до самочинного будівництва, не є перешкодою для приватизації житлових приміщень у гуртожитку.

В інших випадках усі зміни, що призвели до змін у плані гуртожитку та його інженерному обладнанні, повинні бути узаконені наймачами, які допустили перепланування або переобладнання займаних ними приміщень. Після отримання відповідних дозволів наймачі зможуть приватизувати ці приміщення.

Наймачі, які припустили самовільне переобладнання або перепланування жилих приміщень, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов’язані за свій рахунок привести ці приміщення до попереднього стану. Тільки після цього вони зможуть реалізувати своє право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі