Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Мінфін затвердив
нову фінансову звітність

Міністерство фінансів України наказом від 07.02.2013 р. № 73 затвердило Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» (далі — НП(С)БО 1), яким установлено нові:

Баланс (Звіт про фінансовий стан);

Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід);

Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом);

Звіт про рух грошових коштів (за непрямим методом);

Звіт про власний капітал.

Крім того, для юридичних осіб, які повинні подавати консолідовану фінансову звітність, затверджено:

Консолідований баланс (Звіт про фінансовий стан);

— Консолідований звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід);

— Консолідований звіт про рух грошових коштів (за прямим методом);

— Консолідований звіт про рух грошових коштів (за непрямим методом);

— Консолідований звіт про власний капітал.

У додатку 3 до НП(С)БО 1 наведено Перелік додаткових статей фінансової звітності.

Установлено, що юридичні особи (крім банків та бюджетних установ), які зобов’язані подавати фінансову звітність згідно із законодавством, застосовують форми фінансової звітності, визначені зазначеним НП(С)БО 1, починаючи із звітності за I квартал 2013 року і в наступних звітних періодах.

Зауважимо, що відповідно до ст. 13 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, за I квартал 2013 року фінансова звітність подається в складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

Також визнано таким, що втратив чинність, наказ Мінфіну «Про затвердження Положень (стандартів) бухгалтерського обліку» від 31.03.99 р. № 87.

Наказ від 07.02.2013 р. № 73 набрав чинності з 19.03.2013 р.— дня офіційного опублікування.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

НКРЕ затвердила Правила
приєднання електроустановок до електричних мереж

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, постановою від 17.01.2013 р. № 32 затвердила Правила приєднання електроустановок до електричних мереж (далі — Правила), якими регулюються відносини, що виникають під час приєднання новозбудованих, реконструйованих чи технічно переоснащених електроустановок замовників (крім когенераційних установок) до електричних мереж.

Для реалізації вимог цих Правил в електропередавальній організації видається відповідний наказ, який регламентує дії персоналу щодо розподілу прав та обов’язків під час здійснення заходів з приєднання та підключення електроустановок замовників та забезпечує реалізацію принципу «єдиного вікна» для замовника.

Так, послуга з приєднання надається на підставі договору про приєднання, що укладається за типовою формою, наведеною у додатку 1 до Правил.

Для отримання проекту договору про приєднання замовник звертається до електропередавальної організації за місцем розташування його електроустановок із заявою про приєднання електроустановки певної потужності та пред’являє паспортний документ.

До заяви про приєднання електроустановки певної потужності додаються документи, перелік яких наведено у п. 1. 3 розд. I Правил.

Електропередавальна організація не має права відмовити в приєднанні до її мереж електроустановки замовника за умови дотримання ним вимог Правил.

Постанова від 17.01.2013 р. № 32 набрала чинності з 28.02.2013 р. — дня офіційного опублікування.

 

Співвласники житлового будинку
повинні сплачувати податок
на нерухоме майно за кожну належну їм частку

Власники будівель, віднесених до житлового фонду, є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Якщо об’єкти житлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, то платники податку на нерухоме майно визначаються наступним чином:

— якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

— у разі, коли такий об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений на частки між власниками, платником податку є одна з осіб-власників, визначена за їх згодою (якщо інше не встановлено судом);

— якщо ж об’єкт, що перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, поділений між ними в натурі, то платником є кожна з цих осіб за належну їм частку.

Нагадаємо, що податок на нерухомість сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету. База оподаткування об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, обчислюється органом ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Такі відомості надаються безоплатно органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Водночас, юридичні особи обчислюють базу оподаткування самостійно виходячи з житлової площі об’єкта та на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначений положеннями ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями.

Джерело: http://sts.gov.ua/nove-pro-podatki—novini-/87651.html

 

Затверджено Порядок компенсації половини
ЄСВ передовим роботодавцям

На виконання вимог Закону про зайнятість КМУ затверджено Порядок компенсації половини ЄСВ роботодавцям, які створювали протягом 12 календарних місяців нові робочі місця та щомісяця виплачували працевлаштованим на них працівникам упродовж цього періоду зарплату в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат (постанова від 13.03.2013 р. № 153).

Відповідно до затвердженого Порядку для отримання компенсації роботодавець протягом 12 місяців від дня укладення відповідного трудового договору подає своєму пенсійному органу довідку встановленої форми про виконання ним належних умов компенсації.

Пенсійний орган протягом:

— 5 робочих днів від дня надходження довідки звертається до територіального органу Держпраці за підтвердженням зазначеної в ній інформації, на виконання чого останньому відводиться місяць;

— 10 днів після отримання інформації від органу Держпраці приймає рішення про виплату компенсації.

Компенсація виплачується щомісяця на підставі звіту про ЄСВ протягом 12 календарних місяців після завершення аналогічного періоду з дня укладення відповідного трудового договору.

Право на компенсацію зберігається за роботодавцем також у разі заміни працівника на такому новому робочому місці за умови додержання загального розміру заробітної плати обох працівників (звільненого та прийнятого) в одному місяці.

Період, за який роботодавцю виплачується компенсація, зараховується як період, за який ЄСВ сплачено в повному обсязі.

Планування обсягу коштів, необхідного для виплати компенсації, визначається ПФУ на підставі прогнозних показників кількості створених нових робочих місць та з урахуванням результатів аналізу звітності, поданої роботодавцями, а також відповідних показників бюджету ПФУ за попередні періоди.

Постанова від 13.03.2013 р. № 153 набрала чинності з 20.03.2013 р.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Мінфін затвердив Звіт про використання коштів,
 виданих на відрядження або під звіт,
 та Порядок його складання

З 25.01.2013 р. набрав чинності наказ Мінфіну «Про затвердження Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання» від 05.12.2012 р. № 1276. Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затверджений наказом Мінфіну, що коментується, прийнято замість однойменного Звіту, затвердженого наказом ДПАУ від 23.12.2010 р. № 996.

За своєю формою та порядком заповнення новий Звіт нічим не відрізняється від свого попередника.

Така зміна форм Звіту безпосередньо пов’язана з положеннями п.п. 170.9.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Так, відповідно до зазначеного підпункту Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається за формою, установленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, до закінчення п’ятого банківського дня, наступного за днем, в якому платник податків:

а) завершує таке відрядження;

б) закінчує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, котра видала кошти під звіт.

Таким чином, спочатку Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, мало бути затверджено Мінфіном.

На сьогодні все приведено у відповідність до положень п.п. 170.9.2 ПКУ.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі