Теми статей
Обрати теми

Чохли для крісел та бризковики: поліпшення, ремонт або техобслуговування?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чохли для крісел та бризковики:
 поліпшення, ремонт або техобслуговування?

 

Платник податку на прибуток придбав чохли на крісла автомобіля та бризковики. Як облікувати це придбання в податковому та бухгалтерському обліку?

 

Порядок проведення техобслуговування і ремонту дорожніх транспортних засобів автотранспорту регламентується Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженим наказом Міністерства транспорту України від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102).

Згідно з цим Положенням ремонт автомобіля передбачає заміну базових агрегатів. При цьому поточний ремонт передбачає роботи з одночасної заміни не більше двох базових агрегатів, а капітальний — не менше трьох, а також заміну кузова та/або рами (пп. 3.13, 3.16 Положення № 102).

Відповідно до визначення, наведеного в п. 1.3 Положення № 102, під ремонтом транспортного засобу розуміється комплекс операцій з відновлення справності або роботоздатності виробів та відновлення ресурсів виробів або їх складових частин. Водночас технічне обслуговування транспортних засобів у Положенні № 102 визначено як комплекс операцій з підтримання роботоздатності або справності виробу під час використання за призначенням, зберігання і транспортування транспортного засобу. Крім того, Мінінфраструктури роз’яснило, що виконані роботи належать або до технічного обслуговування, або до ремонту на підставі переліків та порядку виконання робіт, регламентованих розробником (виробником) транспортних засобів та їх складових, та/або на підставі записів, розроблених в інструкціях з експлуатації та/або в сервісних книгах, а також у нормативних документах (лист від 03.02.2012 р. № 1075/25/10-12).

Про те, що витрати на підтримання об’єктів основних засобів у робочому стані (зокрема, технічний контроль і технічне обслуговування) включаються до витрат звітного періоду в бухгалтерському обліку, ідеться в п. 32 Методичних рекомендацій щодо бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 р. № 561. Згодні з таким підходом до витрат на технічне обслуговування, але вже в обліку податковому, також і податківці (ЄБПЗ, розд. 110.07.20), підкреслюючи, що цей принцип поширюється і на техобслуговування, проведення якого передбачено технічною документацією з експлуатації основного засобу (ЄБПЗ, розд. 110.07.04). Усередині витрат діяльності відповідно (залежно від напрямку використання об’єктів) такі витрати можуть потрапляти до складу собівартості, адміністративних, збутових чи інших витрат.

З урахуванням викладеного вище вважаємо, що в цьому прикладі порядок обліку витрат залежить від того, чи було раніше встановлено на автомобілі чохли та бризковики.

Якщо так, то цю операцію слід класифікувати як техобслуговування, оскільки йдеться про усунення виявлених несправностей, що в цьому випадку означає заміну несправних деталей (п. 3.5 Положення № 102). Оскільки чохли та бризковики не є базовими агрегатами, не можна говорити про поточний ремонт, а їх заміну не можна назвати ремонтом агрегатів (перелік яких наведено в додатку Г до Положення № 102). У цьому випадку витрати на придбання чохлів та бризковиків у бухгалтерському обліку буде відображено на рахунках витрат (23, 91, 92, 93, 94 залежно від напрямку використання автомобіля).

Якщо ж чохли та бризковики на автомобілі раніше встановлено не було, на нашу думку, у бухгалтерському обліку їх слід розглядати як окремі об’єкти обліку і залежно від передбачуваного строку експлуатації (менше чи більше року) прибуткувати або як МШП (рахунок 22), або як МНМА (субрахунок 112). В останньому випадку рекомендуємо нараховувати амортизацію методом «100 % у першому місяці». У податковому обліку підхід до витрат за цими операціями буде аналогічний бух-обліковому.

 

Максим Нестеренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі