Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно оформляти тимчасовий реєстраційний талон при оренді автотранспорту

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи потрібно оформляти тимчасовий реєстраційний талон при оренді автотранспорту

 

Чи потрібно оформляти тимчасовий реєстраційний талон при оренді автотранспорту? Які наслідки передбачено в разі його неоформлення?

 

Відразу зауважимо, що на сьогодні для керування «чужим» (у тому числі орендованим) транспортним засобом обов’язково оформляти тимчасовий реєстраційний талон не потрібно — вимог про його обов’язкове оформлення в законодавстві більше немає.

Нагадаємо, що зміни в цьому плані вніс Закон України від 05.07.2011 р. № 3565-VI, що набрав чинності з 13.08.2011 р., яким підкориговано низку «дорожніх» законодавчих актів, у тому числі й Закон про дорожній рух, та виключено з прав співробітників міліції можливість перевіряти у водіїв документи на право керування транспортним засобом (якими, у свою чергу, були тимчасовий реєстраційний талон і довіреність). Також побіжно було скасовано й адмінвідповідальність (зі ст. 126 КУпАП вилучили адмінштраф) за відсутність у водіїв зазначених документів на право керування. Отже, за відсутність цих документів та їх непред’явлення працівникам ДАІ при перевірках водіям нічого не загрожує (жодної відповідальності не передбачено).

Також у відповідність до таких змін було приведено і Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ № 1306 від 10.10.2001 р. (далі — Правила дорожнього руху).

Зокрема, зміни зачепили і п. 2.1 розділу 2 зазначених Правил: згідно з ними на сьогодні передбачається, що водій повинен мати при собі такі документи:

1) права водія (тобто це посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії);

2) техпаспорт (тобто це свідоцтво про реєстрацію, точніше, реєстраційний документ на транспортний засіб).

При цьому, як уточнюється далі в п. 2.2 розділу 2 Правил дорожнього руху, власник транспортного засобу може передавати керування транспортним засобом іншій особі, котра має при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передаючи також при цьому реєстраційний документ на такий транспортний засіб.

Таким чином, передаючи автомобіль у керування іншій (яка має права) особі, власнику автотранспорту на сьогодні достатньо передати разом із ним тільки свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт). А ось тимчасовий реєстраційний талон оформляти в такому разі не обов’язково.

Проте цей документ усе-таки може бути оформлено — за бажання сторін. Таку можливість надає п. 16 Порядку № 1388, де передбачається, що за бажання власника транспортного засобу — фізичної особи, яка передає право керування автотранспортом іншій фізичній особі, або за бажання фізичної або юридичної особи (одержувача), якій передано право керування автотранспортом, ДАІ за зверненням (заявою) власника видає тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у заяві або документах, що підтверджують право користування та (або) розпорядження транспортним засобом (копія документа, що підтверджує право користування та (або) розпорядження транспортним засобом, додається до матеріалів, необхідних для оформлення тимчасового реєстраційного талона). У графі «Особливі відмітки» тимчасового реєстраційного талона в такому разі здійснюється запис: «Дійсній до ____________ 20__ р. за наявності свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта) серії ___ № ________».

Отже, передаючи керування транспортним засобом, сторони самостійно приймають рішення про оформлення тимчасового реєстраційного талона. Хоча, можливо, іноді, якщо, припустимо, при передачі автотранспорту в користування договір оренди не укладався, власник усе-таки не відмовлятиметься від цього документа і вирішить оформити тимчасовий реєстраційний талон «через обережність», що, наприклад, в екстрених випадках на дорозі допоможе довести непричетність власника до вчинених правопорушень і допоможе притягти до відповідальності у цих дорожніх подіях саме особу, яка експлуатує отриманий у користування транспортний засіб.

Додатково слід зауважити: у розділі 110.07.22 ЄБПЗ розміщена (чинна й на сьогодні) консультація, в якій податківці називають тимчасовий реєстраційний талон серед документів, необхідних платнику податків для підтвердження в податковому обліку «податкових» витрат на оренду. Як роз’яснюється в консультації, оскільки для відображення витрат операції мають підтверджуватися документально, то для формування витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, при здійсненні господарської операції з оренди автотранспорту платнику податків слід оформити тимчасовий реєстраційний талон, що підтверджує право використання орендованого транспортного засобу. Отже, оформлення цього документа при оренді автотранспорту допоможе уникнути запитань перевіряючих та підтвердити «податкові» витрати при перевірці.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі