Нормативний акт Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010)

Розділ 4. Зв’язки NACE (REV. 2) з іншими класифікаціями

Друк
Автор : Державний комітет статистики України

106. У цьому розділі описані зв’язки між NACE та іншими класифікаціями, що складають інтегровану систему класифікацій. Зв’язки представлені на схемі до пункту 3 даного документа. Спочатку в деяких деталях представлені зв’язки з міжнародними класифікаціями, заснованими на системі класифікацій ООН, тому що NACE та більшість класифікацій ЄС у різних формах пов’язані з відповідними міжнародними класифікаціями. Далі представлені зв’язки з іншими класифікаціями ЄС. Нарешті, описані зв’язки з іншими національними класифікаціями, разом з агрегованими структурами, які використовуються в контексті національних рахунків.

107. RAMON, мережевий сервер бази метаданих Євростату, надає інформацію про міжнародні, регіональні і національні статистичні класифікації, розроблені для багатьох галузей статистики: економічного аналізу, навколишнього середовища, освіти, професій національних рахунків тощо. Інформація розкриває різні аспекти, включаючи загальні описи, структуру класифікацій (тобто коди і рубрики), пояснення, коментарі, таблиці відповідності між класифікаціями, методичні документи й іншу загальну інформацію, пов’язану з класифікаціями.

Інформація надається на всіх офіційних мовах ЄС. Мережевий сервер бази RAMON доступний за адресою: http://www.europa.eu.int/comm/eurostat/ramon/.

 

4.1 Зв’язки з міжнародними класифікаціями

Міжнародне сімейство економічних і соціальних класифікацій

108. Міжнародне сімейство економічних і соціальних класифікацій складається з класифікацій, зареєстрованих у Реєстрі класифікацій ООН (United Nations Inventory of Classifications), переглянутих і затверджених у якості керівних принципів Статистичною комісією ООН або іншими компетентними міжнародними міжурядовими органами, що займаються питаннями економіки, демографії, праці, охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення, географії, навколишнього середовища, тимчасових витрат і туризму. До цього сімейства також входять класифікації подібної тематики, що зареєстровані в Реєстрі і створені на основі міжнародних класифікацій або пов’язані з ними, і які використовуються в основному, але не тільки, для регіональних або національних цілей (такі як NACE і CPA).

109. Міжнародне сімейство економічних і соціальних класифікацій за рівнем розповсюдження складається з трьох основних типів: довідкові, похідні та пов’язані класифікації.

110. Довідкові класифікації — це економічні і соціальні класифікації, що є результатом міжнародних угод, затверджені Статистичною комісією ООН або іншим компетентним міжнародним міжурядовим органом, таким як Міжнародна організація праці (МОП), Міжнародний валютний фонд (МВФ), Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) або Всесвітня митна організація, в залежності від предметної області. Таким чином, довідкові класифікації одержали широке визнання й офіційне схвалення; ці класифікації затверджені і рекомендовані у якості керівних принципів для підготовки похідних класифікацій. Довідкові класифікації можуть використовуватися як моделі для розроблення чи перегляду інших класифікацій як у відношенні структури, так і у відношенні характеристик і визначень класифікаційних позицій. Довідковою класифікацією видів економічної діяльності є ISIC.

111. Похідні класифікації розробляються на основі довідкових класифікацій. Похідні класифікації можуть бути створені шляхом прийняття структури і позицій довідкової класифікації та можливості подальшого включення додаткової детальної інформації, що не була наведена в довідковій класифікації, або шляхом реструктуризації чи об’єднання елементів з однієї або більше довідкових класифікацій. Похідні класифікації зазвичай адаптуються для використання на національному або мультинаціональному рівні. NACE є похідною класифікацією від ISIC.

112. Пов’язані класифікації — це класифікації, що частково пов’язані з довідковими класифікаціями і для яких необхідні таблиці відповідності (перехідні таблиці) для зіставлення статистичних даних. NAICS (див. нижче) є класифікацією, пов’язаною з ISIC.

Інтегрована система класифікацій видів діяльності та продукції ООН

113. У 1989 р. Статистичною комісією ООН було запропоновано низку класифікацій, що разом утворюють інтегровану систему класифікацій видів економічної діяльності, продукції та послуг, і які можуть застосовуватись в різних сферах економічної статистики на світовому рівні. ISIC, CPC, SITC і BEC є основними компонентами цієї системи і тісно пов’язані між собою:

• ISIC охоплює види економічної діяльності в системі;

• CPC є основним інструментом для класифікації товарів і послуг;

• SITC є класифікацією товарів ООН для зовнішньої торгівлі, призначеною для збирання статистичних даних про міжнародну торгівлю з метою їхнього зіставлення;

• ВЕС17 — класифікація товарів за широкими економічними категоріями для цілей економічного аналізу.

____________
17 Класифікація товарів за широкими економічними категоріями: визначення із врахуванням вимог класифікатора SITC, редакція 3, Статистична документація, № 53 / редакція 3 з виправленнями (United Nations publication, Sales No E 86 XVII 4 and Corr 1).

114. У тому, що стосується товарів, і CPC, і SITC використовують позиції Гармонізованої системи опису та кодування товарів (HS) у якості структурних елементів для своїх позицій, тобто кожна позиція на найнижчому рівні CPC точно відповідає щонайменше одній позиції HS або поєднанню двох чи більше позицій HS. Але є кілька випадків, особливо у частині сільського господарства, де позиція HS поділяється на декілька позицій у CPC.

115. HS — міжнародна класифікація товарів, що підлягають митному контролю, підготовлена Всесвітньою митною організацією для зовнішньої торгівлі. HS використовується для встановлення митних тарифів і призначена для статистики зовнішньої торгівлі. HS має ієрархічну структуру і надає детальні визначення і характеристики для понад 5000 товарів. HS складається з 96 глав, кожна з яких визначається двозначним цифровим кодом: глави поділяються на рубрики, що, у свою чергу, поділяються на підрубрики. Рубрики визначаються за допомогою чотиризначного цифрового коду, а підрубрики — за допомогою шестизначного цифрового коду. Незважаючи на те, що HS в основному охоплює товари, тобто матеріальну продукцію, вона також включає електроенергію. HS не охоплює послуги, але включає матеріальні «прояви» послуг (наприклад, архітектурні плани, дискети з програмним забезпеченням, навіть оригінали творів мистецтва й антикварних речей віком понад 100 років тощо). HS також включає невироблені товари, а також уживане устатковання. Останній перегляд HS був здійснений у 2007 р.; HS переглядається щорічно.

116. CPC групує продукцію за фізичними характеристиками та природою товарів або за природою наданих послуг. Цей критерій включає, наприклад, тип сировини, що використовується, виробничий процес, призначення товару тощо. Хоча цей критерій часто збігається з ознакою, що використовується в класифікаціях видів економічної діяльності, CPC є класифікацією продукції, що не залежить від класифікації видів економічної діяльності. З цієї причини система кодування CPC є незалежною від ISIC.

117. Однак, незважаючи на такий підхід, CPC також враховує критерій економічного походження. Відповідно до цього критерію (використовується ЄС в NACE та CPA), класифікація продукції поєднує в одну позицію товари і послуги, що є результатом тільки одного виду діяльності. Отже, позиції на найнижчому рівні CPC виділені таким чином, щоб якнайбільше продукції на цьому рівні можна було віднести до однієї позиції ISIC: видання CPC містить таблиці відповідності між підкласами CPC і відповідними класами ISIC. Однак застосування критерію походження не завжди виправдує себе, навіть при використанні найбільш деталізованих рівнів HS.

118. Переглянута версія CPC — CPC rev. 2 — прийнята Статистичною Комісією ООН у березні 2006 р.

119. У SITC дотримано традиційний порядок, при якому основна увага приділяється матеріалам, що використовуються, процесу їх перероблення та кінцевому призначенню.

120. BEC призначена для конвертування даних, зібраних на основі SITC, у агреговані об’єднання для цілей економічного аналізу на основі використання, яке проводиться СНР між засобами виробництва, товарами проміжного споживання та споживчими товарами тривалого/короткострокового користування. Між ISIC та BEC відсутній безпосередній зв’язок, тому що позиції SITC перегруповані в 19 категорій BEC. BEC була переглянута в 1986 р. на основі третьої редакції SITC і визначення позицій BEC за підрубриками HS було змінено з метою відповідності змінам HS, зробленим у 2002 р. та 2007 р.

Зв’язок між NACE та ISIC

121. NACE є похідною класифікацією від ISIC: позиції NACE на всіх рівнях виділяються як ідентичні позиціям ISIC або утворюють підгрупи класів ISIC. Перший та другий рівні (секції і розділи) ISIC (rev. 4) відповідають секціям і розділам NACE (rev. 2) Третій та четвертий рівні (групи і класи) ISIC (rev. 4) у NACE (rev. 2) поділяються відповідно до європейських вимог. Однак групи та класи NACE (rev. 2) завжди можна об’єднати в групи та класи ISIC (rev. 4), на основі яких вони складені. Метою подальшого розгрупування позицій в NACE (rev. 2), у порівнянні з ISIC (rev. 4), є одержання класифікації, яка була б більш пристосована до структури економічних систем європейських країн.

122. Більше того, системи кодування, що використовуються в ISIC та NACE, є однаковими наскільки це можливо, щоб їх легше було відрізнити одну від іншої. У NACE між першими двома цифрами (розділи) та між останніми двома цифрами (групи та класи) ставиться крапка. Зважаючи на те, що кілька груп та класів ISIC (rev. 4) розбиті на групи та класи NACE без уведення додаткових ієрархічних рівнів, деякі коди ISIC відрізняються від відповідних кодів NACE. Таким чином, вид економічної діяльності на рівні групи або класу в NACE (rev. 2) може мати цифровий код, що відрізняється від коду в ISIC (rev. 4).

Зв’язки NACE з іншими міжнародними класифікаціями

123. Існують також інші класифікації, розроблені ООН або іншими міжнародними міжурядовими організаціями, які мають деякий зв’язок із ISIC або використовують деякі частини ISIC при визначенні свого охоплення або позицій. Унаслідок цього вони мають зв’язки з NACE.

124. Ці класифікації були розроблені для опису статистики професій, зайнятості, витрат, освіти, туризму та навколишнього середовища. Основні з них наведені нижче. Більш детальну інформацію можна знайти на веб-сайті Статистичного відділу ООН (http://unstats.un.org/unsd/class/default.asp):

• Класифікація функцій уряду (COFOG);

• Міжнародна стандартна класифікація освіти (ISCED)18;

____________
18 Міжнародна стандартна класифікація освіти (ISCED 1997) (Париж, ЮНЕСКО, жовтень 1997 р.).

 

• Міжнародна стандартна класифікація робіт (ISCO)19;

____________
19 Міжнародна стандартна класифікація професій (ISCO-1988) (Женева, МОП, 1988 р.).

 

• Сателітний рахунок туризму (TSA)20;

____________
20 Євростат, ОЕСР, ООН та Всесвітня туристична організація, Сателітний рахунок туризму: рекомендована методична система, статистичні документи, № 80 (видання ООН, № E.01.XVII.9).

 

• Класифікація сектора інформаційно-комунікаційних технологій (ICT)21;

____________
21 www.oecd.org

 

• Зміст і визначення сектору галузей промисловості СМИ.

 

4.2 Зв’язки з класифікаціями ЄС

Класифікація продукції за видами діяльності — CPA

125. CPA22 є європейською версією CPC, і цілі, яким вона слугує, відповідають цілям CPC. У ЄС класифікації, які впроваджені задля задоволення потреб в окремих галузях статистики, є пов’язаними з CPA, за винятком тих випадків, коли CPA використовується для проведення статистичних спостережень. Хоча CPA є європейською версією CPC, вона відрізняється від останньої не тільки більшою деталізацією, але також і структурою. Для розробки CPA у ЄС був прийнятий критерій економічного походження з використанням структури NACE як основи. Тому до четвертого рівня (класів) структура CPA відповідає структурі NACE. Загалом, підкласи CPC були наново упорядковані за критерієм їхнього економічного походження. Зв’язок між CPA та NACE (rev. 2) є очевидним з точки зору кодування за CPA: на всіх рівнях кодування перші чотири знаки коду CPA є ідентичним коду, що використаний у NACE (rev. 2), за рідкими виключеннями. Як інструмент у практичній щоденній статистичній діяльності, CPA, як і інші класифікації продукції, може використовуватися у визначенні характеристик продукції окремих видів діяльності. Однак слід відзначити, що в деяких випадках зв’язок «діяльність — продукція» є умовним: таке може мати місце, коли одна продукція є результатом різних видів діяльності і її виготовлення відбувається за допомогою різних процесів виробництва. Національні версії CPA існують також як і національні версії NACE (rev. 2).

____________
22 Регламент Ради (ЄЕС) № 3696/93 від 29 жовтня 1993 року щодо статистичної класифікації продукції за видами діяльності (CPA) у рамках Європейського економічного Співтовариства, ОЖ N L342, 31.12.93.

 

Комбінована номенклатура — CN

126. CN23 — Комбінована номенклатура — це класифікація, що використовується в ЄС для встановлення митних тарифів у зовнішній торгівлі та підготовки статистики зовнішньої торгівлі, а її ступінь деталізації вищий за HS. CN була впроваджена у 1988 р. Позиції у CN визначаються восьмизначним цифровим кодом з додаванням двох цифр до відповідного коду HS. CN переглядається щорічно і вона є обов’язковою для країн — членів ЄС.

____________
23 Комбінована номенклатура — подальша деталізація Гармонізованої системи на складові (http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_duties/tariff_aspects/combined_nomenclature/index_en.htm)

 

PRODCOM

127. PRODCOM24 — скорочення, що позначає систему статистики виробництва ЄС у сфері добувної й переробної промисловості (тобто за винятком послуг, що не відносяться до «промислових послуг»). Класифікація промислової продукції (перелік PRODCOM), на основі якого розроблюють дані зі статистики виробництва, щорічно складається комітетом PRODCOM. Рубрики PRODCOM походять від CN, але їхні кодові позначення — це деталізовані коди CPA. Рубрики PRODCOM мають восьмизначний цифровий код, перших шість знаків якого є ідентичними CPA. Таким чином, перелік PRODCOM пов’язаний та, відповідно, узгоджений з CPA. Зв’язок із CPA підкреслює зв’язок із NACE і дозволяє ідентифікувати підприємства, що виробляють продукцію, а зв’язок із CN дозволяє робити порівняння між статистикою виробництва і статистикою зовнішньої торгівлі.

____________
24 http://europa.eu.int/eur-ex/lex/Result.do?arg0=prodcom&arg1=&arg2=&titre=titre&chlang=en&RechType=RECH mot&idRoot=2&refinecode=LEG* T1 %3DV11 1 %3BT2 %3DV1 %3BT3 %3DV1&Submit=Search

 

Основні промислові групи — MIGs

128. MIGs25 — це акронім, що використовується для позначення основних промислових груп і є європейською класифікацією, за якою галузі промисловості групуються на основі попиту на продукцію: засоби виробництва, товари проміжного споживання, споживчі товари тривалого користування, споживчі товари короткострокового користування й електроенергія. MIGs використовується задля визначення деяких показників, серед яких індекс промислового виробництва (визначений за принципом доданої вартості на основі одиниці за видом економічної діяльності) та показник цін виробників.

____________
25 Регламент Ради (ЄС) № 586/2001 http://eur-lex.europa.eu/pri/en/oj/dat/2001/1_086/1_08620010327en00110014.pdf

 

Платіжний баланс: класифікація статистики прямих іноземних інвестицій

129. Платіжний баланс26 використовує поєднання позицій NACE для представлення даних щодо прямих іноземних інвестицій (ПІІ): рівні поділу видів діяльності в основному є визначеними розділами NACE.

____________
26 http://europa.eu.int/eur-lex/lex/Result.do?arg0=184 %2F2005&arg1=&arg2=&titre=titre&chlang=en&RechType=RECH_mot&idRoot=2&refinecode=LEG*T1%3DV111%3BT2%3DV1%3BT3%3DV1&Submit=Search

 

4.3 Зв’язки з багатонаціональними класифікаціями

Північноамериканська система промислової класифікації (NAICS)

130. NAICS — (North American Industry Classification System) є північноамериканською галузевою класифікацією. NAICS була розроблена в середині 1990-х рр. з метою створення загальних визначень у сфері виробництва Канади, Мексики та Сполучених Штатів Америки для полегшення економічного аналізу економіки трьох північноамериканських країн. NAICS розроблена на основі концептуальної структури, орієнтованої на виробництво, і класифікує одиниці, а не види економічної діяльності. Унаслідок цього структури ISIC та NAICS істотно розрізняються. Однак з метою забезпечення порівнянності даних статистичні дані, зібрані за допомогою NAICS, можна з’єднати в двозначні розділи ISIC (rev. 4) / NACE (rev. 2). У багатьох випадках можливі більш деталізовані зв’язки. Детальна відповідність між NAICS та ISIC наведена на веб-сайті NAICS (США: http://www.census.gov/naics, Канада: http://www.statcan.ca/).

Австралійська та Новозеландська стандартна галузева класифікація (ANZSIC)

131. Австралійська та Новозеландська стандартна галузева класифікація — Australian and New Zealand Standard Industrial Classification (ANZSIC) була розроблена для підготовки й аналізу статистики виробництва в цих країнах. При розробці ANZSIC акцент було зроблено на її гармонізації з міжнародними стандартами. ISIC (rev. 3) використовувалася в якості довідкової. Таблиці відповідності між ANZSIC та ISIC можна знайти на веб-сайті Австралійського бюро статистики: http://www.statistics.gov.au/. ANZSIC значно ближча до ISIC/NACE ніж до NAICS, тому що її структура здебільшого відповідає структурі ISIC, де позиції на рівні розділів та більш деталізованих рівнях можуть бути поєднані у двозначні позиції ISIC. Таким чином, трансформування даних за ANZSIC у дані за ISIC/NACE можливе на досить деталізованому рівні.

Інші класифікації

132. Окрім країн — членів ЄС, Норвегія та Швейцарія також використовують національні версії NACE. Більш того, приблизно десять країн, що не належать до ЄС, або країни-кандидати, такі як Хорватія або Туреччина, використовують NACE для класифікації видів економічної діяльності. Більш 150 країн у світі користуються класифікаціями видів економічної діяльності, побудованими на NACE або ISIC.

 

4.4 Агреговані структури для національних рахунків

133. Для представлення більшістю країнами порівняних даних СНР було створено систему агрегації на основі поєднання позицій ISIC/NACE. Перша, відома як «поєднання високого рівня», об’єднує секції ISIC/NACE у 10 або 11 позицій; друга, «проміжне поєднання», охоплює розділи та складається з 38 позицій. Обидві агреговані структури не є невід’ємною частиною ISIC/NACE, але вони цілком інтегровані в їхню ієрархічну структуру (поєднання високого рівня, секції, проміжне поєднання, розділи, групи і класи).

134. Ця таблиця представляє найвищий рівень агрегації СНР/ISIC A*10/11:

 

ISIC (rev. 4) / NACE (rev. 2)

Назва

1

A

Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство.

2

B, C, D та E

Добувна промисловість і розроблення кар’єрів. Переробна промисловість. Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. Водопостачання; каналізація, поводження з відходами.

2a

C

З яких: переробна промисловість

3

F

Будівництво

4

G,H і I

Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів.
Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність. Тимчасове розміщування й організація харчування.

5

J

Інформація та телекомунікації.

6

K

Фінансова та страхова діяльність.

7

L

Операції з нерухомим майном*

8

M та N

Професійна, наукова та технічна діяльність. Діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування.

9

O, P та Q

Державне управління й оборона, обов’язкове соціальне страхування. Освіта. Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги.

10

R, S, T та U

Інші послуги

____________
* включаючи умовно нараховану плату за житло, що використовується власниками

 

Наступна таблиця представляє проміжний рівень агрегації СНР/ISIC A*38:

Код A*38

Секції ISIC (rev. 4)/ NACE (rev. 2)

Розділи

1

A

Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство

01–03

2

B

Добувна промисловість і розроблення кар’єрів

05–09

3

CA

Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

10–12

4

CB

Текстильне виробництво, виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів

13–15

5

CC

Виготовлення виробів з деревини, виробництво паперу та поліграфічна діяльність

16–18

6

CD

Виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення

19

7

CE

Виробництво хімічних речовин і хімічної продукції

20

8

CF

Виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів

21

9

CG

Виробництво ґумових і пластмасових виробів; іншої неметалевої мінеральної продукції

22 + 23

10

CH

Металургійне виробництво. Виробництво готових металевих виробів, крім машин і устатковання

24 + 25

11

CI

Виробництво комп’ютерів, електронної та оптичної продукції

26

12

CJ

Виробництво електричного устатковання

27

13

CK

Виробництво машин і устатковання, не віднесених до інших угруповань

28

14

CL

Виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів

29 + 30

15

CM

Виробництво меблів, іншої продукції, ремонт і монтаж машин і устатковання

31–33

16

D

Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря

35

17

E

Водопостачання; каналізація, поводження з відходами

36–39

18

F

Будівництво

41–43

19

G

Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів

45–47

20

H

Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність

49–53

21

I

Тимчасове розміщування й організація харчування.

55 + 56

22

JA

Видавнича діяльність, виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм, видання звукозаписів, діяльність у сфері радіо та телевізійного мовлення

58–60

23

JB

Телекомунікації (електрозв’язок)

61

24

JC

Комп’ютерне програмування та надання інших інформаційних послуг

62 + 63

25

K

Фінансова та страхова діяльність

64–66

26

L

Операції з нерухомим майном*

68

27

MA

Діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку. Діяльність головних управлінь (хед-офісів). Консультування з питань керування. Діяльність у сфері архітектури та інжинірингу. Технічні випробування та дослідження

69–71

28

MB

Наукові дослідження та розробки

72

29

MC

Рекламна діяльність і дослідження кон’юнктури ринку. Інша професійна, наукова та технічна діяльність. Ветеринарна діяльність.

73–75

30

N

Діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування

77–82

31

O

Державне управління й оборона; обов’язкове соціальне страхування

84

32

P

Освіта

85

33

QA

Охорона здоров’я

86

34

QB

Надання послуг догляду та соціальної допомоги

87 + 88

35

R

Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок

90–93

36

S

Надання інших видів послуг

94–96

37

Діяльність домашніх господарств

97 + 98*

38

U**

Діяльність екстериторіальних організацій і органів

99*

____________
* включаючи умовно нараховану плату за житло, що використовується власниками
** уся секція U і частина секції T (розділ 98) не входять у рамки виробничої діяльності за СНР і при представленні даних СНР будуть порожніми, але включаються до таблиці для повноти інформації.

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі